Sari direct la conținut

Shoppingul de sarbatori in Ungaria a lasat casele de schimb fara forinti

Turismul de cumparaturi din Ungaria, Austria sau Germania explodeaza in perioada sarbatorilor. Romanii, atat din orasele de granita cum e Oradea, dar si din Cluj, Deva sau Bucuresti, se duc la cumparaturi cu avionul, automobilul sau chiar autocarul pentru aprovizionari, cadouri ori comert. Motivatia: “produse de firma, reduceri mult mai mari si mai dese”. Turismul de shopping a golit vistieriile caselor de schimb valutar de forinti.

Una dintre destinatiile preferate pentru turismul de shopping sunt mall-urile si supermarketurile din Ungaria. Cel mai frecvent, romanii aleg sa mearga la cumparaturi in Nyiregyhaza, Debrecen, Bekescsaba sau Budapesta. “Cam acestea sunt locatiile de unde se fac cumparaturile. in general se merge pe haine si mancare, pentru ca este mult mai ieftina”, spune Dinu Branzan, care detine un magazin de haine in Baia Mare.

Luna decembrie este luna soldurilor in magazinele de haine din Ungaria. De exemplu, un trening Nike Cortez poate fi cumparat in Ungaria cu 100-150 de lei, pe cand la reprezentantele Nike din Romania acesta ajunge la 350-400 de lei.

Whisky ieftin de la Tesco

Pentru mancare, cel mai ades romanii prefera sa cumpere din lantul de supermarketuri si hypermarketuri Tesco, omniprezent in Ungaria. Aici, o sticla de Johnnie Walker Red Label la 0,7 l costa 40 de lei, pe cand in Romania acelasi produs ajunge si la 65-70 de lei.

Clientii romani ai magazinelor din Ungaria cumpara si alte produse: cosmetice si de ingrijire corporala, sampon, gel pentru dus, creme etc. Ei sunt convinsi mai degraba de calitatea mai buna a produselor decat de preturile mai mici, pentru ca diferentele de costuri nu sunt foarte mari.

„Diferenta e cam de doi lei pe produs, dar calitatea e mai buna. De obicei luam din Ungaria alimente, sampon, gel de dus, ciorapi, podoabe pentru brad, cafea. De exemplu, gelul de dus e cam un euro in Ungaria”, ne-a spus Ioana P., muzeograf din Deva.

Reduceri extreme de sarbatori

“De sarbatori reducerile sunt foarte mari, pot ajunge la 90%, mai ales la haine. Nu la firme mari, ca Nike sau Adidas, ci la marci precum Fishbone”, ne-a spus Andrei Constantin, student din Bucuresti, care face frecvent cumparaturi din Austria. El cumpara in special haine, electronice, parfumuri, pe care ulterior le revinde.

“Se castiga foarte bine. Poti sa castigi si 200% la o pereche de blugi, pentru ca reducerile sunt de la 60 de euro pentru o pereche la 10 euro, in mall-urile din Viena”, spune Andrei.

El crede ca romanii prefera sa mearga la cumparaturi in strainatate pentru ca produsele sunt de calitate, iar reducerile sunt mult mai mari si mai frecvente decat in magazinele din tara, in perioada sarbatorilor. “Eu am cumparat un laptop din Austria cu 1.100 de euro in timp ce in tara, acelasi laptop costa 1.800 de euro”, ne-a marturisit Andrei.

In Austria, pe dreapta

“La intrare in Austria, inainte de Viena, pe dreapta, sunt multe magazine “outlet” unde sunt haine de firma, ieftine”, mai spune Andrei Constantin, referindu-se la localitatea Parndorf.

“In Parndorf e un mare centru comercial, cam de 10 ori cat Polusul din Cluj, unde toate firmele au magazine. Acolo, cand vezi cate un grup de oameni agitati, stii ca sunt romani. Intreaba de reduceri. Apoi, itinerariul continua in Viena”, ne-a spus si Alin Gheorghe, student din Cluj. El a aratat ca drumul cu o masina de clasa medie, daca sunt mai multe persoane, este foarte avantajos. “Cea mai mare afacere pe care am facut-o a fost o geaca Fishbone, luata cu 10 euro”, ne-a mai spus Alin.

Low-cost pentru turismul de shopping

Pentru a ajunge in Ungaria, romanii au de ales intre cursele low-cost ale companiilor aeriene sau autocarele si microbuzele puse la dispozitie de agentiile de turism. Astfel, pentru o cursa cu autocarul pe ruta Cluj-Budapesta si retur pretul unui bilet este 120 de lei.

Preturile biletelor de avion variaza intre 180 de lei si 800 de lei, in functie de data la care a fost facuta rezervarea. Exista companii care au chiar oferte pentru o zi de shopping.

“Profesorii de la facultate vorbesc la cursuri despre asta, si ne influenteaza foarte mult, Povestesc cum merg la Viena cu avionul pentru a face aprovizionarea de sarbatori. Merita, pentru ca din doua perechi de blugi iti scoti biletul de avion”, povesteste Andrei Constantin.

Ardealul a ramas fara forinti

O consecinta a turismului de shopping in Ungaria este lipsa forintilor de la casele de schimb valutar. In judetele din Transilvania, dar in special in orasele Cluj-Napoca, Oradea si Arad, casele de schimb valutar au ramas in pana de forinti.

Laszlo Pataki este angajat la una din casele de schimb valutar din Cluj-Napoca. El spune ca de doua zile, casa de schimb nu mai vinde forinti. “Multa lume face cumparaturi in Ungaria de sarbatori. Si eu merg la cumparaturi acolo pentru ca preturile sunt mai mici cu 30-50%”, spune Pataki.

Simona Gutu detine o casa de schimb valutar in complexul comercial Central din Cluj Napoca. Ea spune ca in perioada sarbatorilor cererea de cumparare de forinti se tripleaza. “In lunile normale rulam cam un milion de forinti, de sarbatori ajungem si la 3 milioane”, a declarat ea.

La casele de schimb valutar din apropierea punctului de trecerea a granitei Nadlac-Arad, situatia este mai grava. Lichiditatile in forinti lipsesc cu desavarsire. Pentru sume mai mici, cuprinse intre 30 si 100 de mii de forinti, unii dintre romani apeleaza la barurile si localurile din zona de frontiera aflate pe teritoriul Ungariei.

“La noi se plateste in lei, forinti si euro. Daca vrei 20-30 mii de forinti, se pot schimba”, ne-a declarat Marta Laszlo, chelnerita intr-unul dintre barurile aflate la granita.

Lista comparativa de preturi:

Laptop Acer 5310 Ungaria: 1300 lei / Romania: 1800 lei

Carne de pui Ungaria: 5-5,5 lei / Romania 7-7,5 lei

Johnnie Walker Red Label: Ungaria: 40 lei / Romania: 70 lei

Sunca afumata Ungaria: 10 lei / Romania 19 lei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro