Sari direct la conținut

Sindicatele din sănătate: Creșterea salariilor e corelată cu scăderea plăților informale cu 9 puncte procentuale. Impactul 'șpăgii în sănătate', mult mai mic decât cel vehiculat

HotNews.ro
Spaga, Foto: Agerpres
Spaga, Foto: Agerpres

​”Creșterea salariilor este corelată cu scăderea corupției din sănătate”, susțin sindicatele din sistemul sanitar. „Creșterea salariilor angajaților din sănătate este corelată și cu creșterea mulțumirii pacienților privind calitatea serviciilor medicale. Suplimentar, creșterea salariilor din perioada 2015-2017 este corelată cu o scădere a plăților informale cu 9 puncte procentuale”, afirmă reprezentanții Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din domeniu.

„Contrar celor prezentate de unii reprezentanți ai Guvernului, informațiile oficiale demonstrează că creșterea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupției personalului din sănătate”, susțin sindicaliștii.

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară spun că au pus cap la cap informații obținute din surse oficiale, abilitate în culegerea datelor privind impactul ‘șpăgii în sănătate’ și nivelul de satisfacției al pacienților – date culese și publicate constant de Ministerul Sănătății, obținute în cadrul Mecanismului de feedback al pacientului. Ce a indicat analiza acestor date, efectuată de experții Federației Solidaritatea Sanitară:

  • „Impactul ‘șpăgii în sănătate’ este mult mai mic decât cel vehiculat de unii oficiali. Datele demonstrează o pondere mică a condiționării actului medical, situată la cca. 3%. Precizăm că aceste date nu indică faptul că 3% dintre salariați condiționează furnizarea serviciilor medicale, ci este vorba de faptul că 3% dintre pacienți au indicat că prestarea actului medical le-a fost condiționată, în multe cazuri fiind vorba de aceleași persoane care au un astfel de comportament inadecvat statutului profesional.”
  • „O scădere a ponderii condiționării actului medical concomitent cu creșterea salariilor (valabilă în măsura în care creșterea salariilor a fost făcută pe criterii etice). Scăderea este pe măsura creșterilor salariale reale, nu pe ceea a creșterilor salariale prezentate de Guvern.”
  • „Ponderea condiționării actului medical este influențată de înșelarea așteptărilor salariale: distanța mare dintre promisiunile guvernamentale și realitatea resimțită de salariați diminuează viteza de scădere a acestei variabile.”
  • „Având în vedere tipul de informații culese în cadrul acestui mecanism, Ministerul Sănătății nu asimilează plățile informale cu corupția (deoarece nu culege informații pe tema plăților informale). Considerăm că această abordare este corectă, plățile informale neputând fi asimilate cu corupția salariaților, ele având o cauzalitate multiplă.”
  • „Creșterea salariilor este o măsură corectă inclusiv din perspectiva reducerii corupției. Problema o constituie modalitatea în care este făcută, respectiv numărul de mare de inechități care-o însoțesc, acestea generând multiple insatisfacții ce atenuează efectele pozitive ale creșterilor salariale.”
  • „Reamintim că Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ respinge categoric condiționarea actului medical de către salariați, acesta fiind un act de corupție.”

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară consideră, de asemenea, că „Declarațiile oficiale influențează percepția populației. În măsura în care aceste declarații sunt la distanță de informațiile obiective, culese prin intermediul canalelor oficiale, ele creează în mod nedrept o imagine negativă a salariaților din sistemul public de sănătate. Datele prezentate, disponibile public, indică pericolul cultivării unei imagini artificiale a ponderii corupției în sectorul sanitar, ocultând impactul pozitiv al creșterilor salariale și posibilitățile de optimizare a acestui impact.”

„În același timp, suntem siderați de lipsa de reacția a organismelor profesionale față de această problemă, în condițiile în care acestea au ca atribuții esențiale apărarea imaginii fiecăreia dintre profesii, fiind obligate să prezinte informațiile reale, bazate pe dovezi. Considerăm totodată că cele cca. trei procente de cazuri în care a intervenit condiționarea actului medical pot fi eradicate prin exercitarea atribuțiilor legale ale organismelor profesionale. În acest sens, solicităm Ministerului Sănătății, în calitate de instituție care a acordat prerogativele de control asupra profesioniștilor din sănătate către organismele profesionale, să determine aceste instituiții să-și facă datoria”, încheie sindicaliștii.

Câțiva dintre indicatorii analizați de Federația Solidaritatea Sanitară privind impactul corupției asupra salariaților din sănătate sunt disponibili aici: http://www.ms.ro/organizare/compartimentul-de-integritate-2/#tab-id-5

  • Sorina Pintea despre șpaga din spitale: Fenomenul nu este eradicat şi este încă de mare amploare

Fenomenul şpăgii în spitalele din România este unul de mare amploare, a afirmat în urmă cu o săptămână ministrul Sănătății, Sorina Pintea, adăugând că intenționează să facă, împreună cu federaţiile din sănătate, un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a se oferi bani în plic în spitalele românești.

„La această discuţie pe care am avut-o cu cele două federaţii am deschis şi această problemă (şpaga în spitale – n.red.). Concluzia a fost că împreună vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi (…) este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect”, afirma marțea trecută ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a adăugat că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că vor încerca să întărească rolul sindicatului, pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale.

  • Salariile medicilor au crescut substanțial începând din martie 2018

Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit chiar salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Doar o parte dintre angajații din sistem – personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști – nu au beneficiat de majorări salariale.

Sorina Pintea a anunțat, încă de la instalarea în funcția de ministru al Sănătății, în februarie 2018, că salariile medicilor și asistenților urmau să crească în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro