Sari direct la conținut

Situatia arbitrului telecom, dezbatuta miercuri in Parlament: Seful institutiei, Adrian Dita, va trebui sa explice masurile de reorganizare, iar cei doi experti concediati de acesta vor afla daca revin in institutie ca vicepresedinti

HotNews.ro
Adrian Dita, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM
Adrian Dita, presedinte ANCOM, Foto: ANCOM

Adrian Dita, numit de Guvernarea PSD-ALDE la sefia arbitrului telecom (ANCOM), autoritate care reglementeaza piata de 4 miliarde euro a comunicatiilor, va fi audiat miercuri in Parlament, cu privire la activitatea si masurile de reorganizare ale institutiei. Tot miercuri, parlamentarii ar urma sa voteze si in privinta audierilor de saptamana trecuta a candidatilor pentru functia de vicepresedinte in cadrul acestei autoritati. Guvernul Tudose i-a propus pentru aceste pozitii pe Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi experti care au organizat licitatia 4G din 2012, care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, dar care au fost concediati in acest an de Adrian Dita, in Guvernul Grindeanu.

Parlamentarii din Comisia Economica din Senat si cei din Comisia IT a Camerei Deputatilor il vor audia miercuri, 27 septembrie, pe Adrian Dita, numit de Guvernarea PSD-ALDE la sefia arbitrului telecom (ANCOM), cu privire la activitatea si masurile de reorganizare a institutiei, potrivit ordinei de zi a Comisiei Economice a Senatului. Parlamentarii din ambele Comisii ar urma sa voteze si in privinta audierilor de saptamana trecuta a candidatilor pentru functia de vicepresedinte in cadrul acestei autoritati.

Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Parlament, a scris marti, 19 septembrie, pe pagina sa de Facebook, ca arbitrul telecom este victima unui razboi intern in PSD care a atins noi culmi ale absurdului.

‘ANCOM, reglementatorul pietei de telecomunicatii, este in prezent victima unui razboi pesedisto-pesedist, care a atins astazi noi culmi ale absurdului’, a scris marti, 19 septembrie, pe Facebook, Catalin Drula (USR), presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor. Acesta a relatat ca cei doi profesionisti concediati in acest an din cadrul autoritatii in Guvernul Grindeanu, au fost propusi de Guvernul Tudose sa preia functiile de vicepresedinti ai ANCOM. Marti au fost audiati in Parlament, numai ca desi s-au prezentat excelent, cei de la PSD au votat amanarea raportului, cerand sa fie audiat si Adrian Dita, presedintele ANCOM, care i-a concediat pe cei doi.

  • Ce merite profesionale au Bogdan Iana si Eduard Lovin, expertii concediati fara explicatii in acest an din ANCOM

Bogdan Iana si Eduard Lovin, doi fosti directori executivi concediati in acest an din cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), au fost nominalizati de Guvernul Tudose pentru ocuparea functiilor de vicepresedinti ai acestei autoritati, propunere transmisa Parlamentului si obtinuta de HotNews.ro. Cei doi specialisti au organizat licitatia 4G din 2012 care a adus statului venituri de aproape 700 milioane de euro, fiind insa concediati in acest an de catre Adrian Dita, cel care a ajuns presedinte al ANCOM la propunerea PSD-ALDE, in Guvernul Grindeanu.

Mai mult, HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna iunie din acest an, ca Bogdan Iana si Eduard Lovin au fost imputerniciti, alaturi de alti directori, in data de 30 mai din acest an, de catre Adrian Dita, noul presedinte al arbitrului telecom (ANCOM) sa realizeze documentul de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G. A doua zi dupa ce au finalizat documentul, Dita i-a concediat pe cei doi executivi.

Astfel, nominalizarile facute in aceasta luna de premierul Tudose pot fi motivate de faptul ca statul are nevoie de specialisti pentru licitatia 5G din 2018 care ar putea aduce venituri de sute de milioane de euro la buget.

Ce salarii compensatorii au incasat Bogdan Iana si Eduard Lovin ca urmare a concedierii din ANCOM/Bogdan Iana este in litigiu cu ANCOM

Potrivit surselor HotNews.ro, Bogdan Iana si Eduard Lovin, cei doi experti propusi de Guvernul Tudose pentru functiile de vicepresedinti la ANCOM, au incasat automat, potrivit contractului de munca, salarii compensatorii de sute de mii de lei, ca o consecinta a concedierii. Salariile au fost incasate inainte sa fie nominalizati sa preia functiile de vicepresedinti ai autoritatii.

Salariile lunare nete celor doi au fost marite in primavara acestui an, inainte de a fi concediati, de la circa 12.000 lei la aproximativ 15.000 de lei. Ca o consecinta a concedierii, acestia au primit automat, conform prevederilor contractului de munca, salarii compensatorii in functie de vechimea activitatii acestora in ANCOM. Eduard Lovin avea o vechime de 12 ani, in timp ce Bogdan Iana avea o vechime de 20 de ani, ceea ce inseamna ca acestia au incasat 180.000 de lei si respectiv 300.000 de lei, potrivit surselor HotNews.ro.

Mai mult, anterior nominalizarii pentru preluarea functiei de vicepresedinte in ANCOM, Bogdan Iana a demarat un proces in instanta impotriva deciziei de concediere din cadrul autoritatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro