„Șoc, Pământul va fi distrus!” – Asteroidul Bennu și frica exagerată că acest „bolovan” gigantic va face ravagii pe Terra
De pe Bennu au venit duminică mostre de roci, dar despre acest asteroid devenit celebru s-a scris mult în ultimele zile, cum că ar putea să lovească Terra pe viitor și să provoace distrugeri pe suprafețe extinse. Dar, din fericire, situația nu este așa de gravă, probabilitatea este foarte redusă și multe tehnologii pot apărea în 160 de ani.
Bennu și șansele foarte reduse pentru un „Armaghedon” pe Terra
Asteroidul Bennu ar putea lovi Terra într-o zi de toamnă a anului…2182, iar probabilitatea este de 1 la 2.700 sau 0,037%. Este o posibilitate, însă una foarte redusă, cum au subliniat și cei de la NASA, când au anunțat șansele de impact.
Asteroidul Bennu a fost descoperit în 1999, iar numele i-a fost dat de un copil de 9 ani care a câștigat un concurs în 2013. Bennu este un nume mult mai prietenos decât „1999 RQ36”, cum s-a numit până atunci asteroidul de 500 metri lățime.
Datorită sondei Osiris Rex, care a petrecut câțiva ani în jurul lui Bennu și a prelevat în 2020 și mostre de pe el, știm foarte multe despre acest „bolovan spațial” care o dată la șase ani se apropie de Terra în drumul său ceresc.
A putut fi calculată cu o precizie uimitoare traiectoria asteroidului până în anul 2135, dar și după aceea, astfel că s-a ajuns și la calculul probabilității ca Bennu să lovească undeva pe Terra în data de 24 septembrie 2182. Probabilitatea este de 1 la 2.700. Despre Bennu a apărut un amplu studiu, în 2021.
Dacă Bennu ar lovi Terra, estimările sunt că s-ar crea un crater de 5-10 km în diametru, iar suprafața devastată ar putea fi și de 100 de ori mai mare decât mărimea craterului.
Avem mult timp să ne pregătim, dacă va fi nevoie
Bennu ar putea lovi cu forța a 22 de bombe atomice, dar ar fi mult mai puțin devastator decât asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor acum 65 de milioane de ani. Acela era cam de 20 de ori mai mare.
Totuși, șansele calculate pentru impact sunt foarte mici, iar până atunci, adică peste 159 de ani, astronomii vor face noi calcule și s-ar putea ca data cu posibile probleme să fie tot mai îndepărtată.
Apoi nu trebuie să uităm că multe se vor schimba la capitolul tehnologii de deviere a asteroizilor periculoși într-un secol și jumătate. NASA a arătat că traiectoria unui asteroid poate fi modificată, iar în următorii 150 de ani ar fi timp să fie făcute zeci de încercări pe diverși asteroizi.
Sectorul privat are și planuri de a face operațiuni de minerit pe asteroizi, așa că cercetările care se vor face în acest domeniu ar putea ajuta și ele, dacă va fi să apară un real pericol cu un asteroid mare care să izbească Terra.
Dacă Bennu chiar va lovi vreodată, posibil că vom fi pregătiți pentru el cu mai multe impactoare care să-i modifice traiectoria.
În 160 de ani se vor schimba enorm tehnologiile pe care umanitatea le va avea la dispoziție. Acum 20 de ani nu fusese lansat nici măcar primul iPhone, iar acum 160 de ani NU existau automobile și nici măcar nu erau căi ferate în toate statele europene.
NASA are o listă cu obiecte cerești care pot reprezenta un pericol pentru Terra, dar putem sta liniștiți, în următorii 100 de ani nu se anunță vreun impact din partea vreunui asteroid de mari dimensiuni.
Calculele despre posibile corpuri cerești care ar putea lovi Terra se fac și se refac și dau rezultate diferite. Spre exemplu, în 2004 a făcut rumoare anunțul cum că există riscul ca un asteroid pe nume Apophis să lovească planeta noastră în 2029. Calculele făcute în 2021 au arătat că Apophis, deși se va apropia de Terra în 2029, NU va lovi planeta. Trecerea lui Apophis va fi „salutată” și de sonda Osiris care se va apropia de el și îl va studia peste șase ani. Sonda și-a început misiunea duminică, la 20 de minute după ce a eliberat capsula cu eșantioanele de pe Bennu.
Bennu, bolovanul uriaș de pe care NASA a adus acum pietricele pe Terra, s-a desprins probabil dintr-un asteroid mai mare, bogat în carbon, acum peste 700 de milioane de ani și s-a format inițial în Centura de Asteroizi, între Marte și Jupiter. În aceste sute de milioane de ani, Bennu a ajuns mult mai aproape de Terra, iar această apropiere a făcut posibilă și misiunea Osiris Rex a NASA.
NASA a ales Bennu și pentru că este un corp ceresc ce conține materiale foarte vechi, existând și posibilitatea ca unele fragmente minerale să fie mai vechi decât Sistemul Solar. „Aceste grăunțe microscopice de praf ar putea fi aceleași care au fost azvârlite de stelele muribunde și care au fuzionat până la urmă, pentru a crea Soarele și planetele, acum aproape 4,6 miliarde de ani”, spun cei de la NASA, care au o listă cu zece motive pentru ca Bennu a fost ales în misiunea Osiris Rex.