Sonda rusească lansată pe 11 august a intrat pe orbita Lunii. Care sunt pașii următori
Sonda rusească Luna-25, lansată pe 11 august din orientul îndepărtat rus, a intrat miercuri pe orbita Lunii, iar pe 21 august va încerca aselenizarea, în zona polului sudic lunar. Și sonda indiană Chandrayaan-3 ar trebui să aselenizeze în zona polului sud Lunar, pe 23 sau 24 august.
În următoarele patru zile, sonda rusă de dimensiunile unui automobil mic va orbita în jurul Lunii, iar pe 21 august își va schimba cursul, pentru a încerca mișcarea decisivă: aselenizarea. Nu va fi o misiune simplă.
Agenția spațială rusă Roscosmos spune că toate sistemele funcționează normal și că se fac sesiuni de test pentru a măsura parametri de navigație.
Nicio țară nu a reușit un „soft-landing” în zona polului sud Lunar. Misiunea indiană Chandrayaan-2 a încercat în 2019, dar nu a reușit. India încearcă din nou, prin misiunea Chandrayaan-3, care ar trebui să pună și un mic rover în zona polului sud, în jurul datelor de 23 sau 24 august. Sonda indiană a fost lansată pe 7 august.
Agenția Roscosmos spune că sunt trei posibile puncte de aselenizare lângă polul sud lunar, iar sonda va încerca să ia mostre la o adâncime de maxim 15 cm, speranța fiind că va da de apă înghețată. Rușii speră că Luna-25 va funcționa cel puțin un an.
În 1976, URSS trimitea spre satelitul natural al Pământului misiunea numită Luna 24, într-o vreme când doar SUA și URSS erau puteri spațiale.
Rușii spun că vor să fie primii care aselenizează în zona polului sud al Lunii, dat fiind că majoritatea sondelor trimise țintesc zona ecuatorială.
Zona polului sud lunar suscită interes din partea puterilor spațiale, fiindcă acolo se găsește multă apă înghețată, iar pe termen mediu și lung această gheață ar putea fi folosită pentru a susține misiuni spațiale mult mai lungi, către Marte.