Sari direct la conținut

​Sonda Voyager 2 este în regulă, liniștește NASA după ce comunicațiile au fost întrerupte din greșeală

HotNews.ro
Voyager 2, Foto: NASA
Voyager 2, Foto: NASA

Sonda Voyager 2, trimisă în spațiu în 1977 și aflată în prezent la 19,9 miliarde de kilometri de Pământ, este funcțională, a dat asigurări marți NASA, după ce a întrerupt din greșeală contactul cu legendara sa navă spațială, potrivit AFP.

Comenzile trimise pe 21 iulie „au îndreptat din greșeală antena la două grade distanță de Pământ”, a explicat NASA într-un comunicat de presă difuzat săptămâna trecută.

Ca urmare, comunicarea de date a fost întreruptă, dar ar trebui să fie restabilită datorită unei manevre de reorientare automată în octombrie.

Cu toate acestea, oamenii de știință au încercat să se asigure că nava spațială este în stare bună de funcționare înainte de această dată îndepărtată.

Marți, NASA a anunțat pe rețelele de socializare că a fost auzit un semnal.

„Pulsul” sondei a fost detectat cu ajutorul „deep space network”, o rețea internațională de antene, a declarat pentru AFP Suzanne Dodd, responsabilă de misiune la NASA. „Deci știm că sonda este vie și operațională. Am fost foarte mulțumiți de acest lucru”, a adăugat ea.

De atunci, o comandă a fost trimisă prin aceleași mijloace pentru a încerca să reorienteze antena, dar probabilitatea ca acest lucru să funcționeze este „scăzută”, a adăugat ea. Dacă va funcționa, va trebui să așteptăm până în octombrie pentru ca schimbul de date să fie reluat în mod normal.

În 2018, Voyager 2 a părăsit bula protectoare a Soarelui, numită heliosferă, pentru a intra în spațiul interstelar.

Înainte de a părăsi sistemul solar, a devenit singura sondă care a efectuat un survol al lui Uranus și Neptun.

Geamăna sa Voyager 1, lansată tot în 1977, a devenit prima sondă spațială care a intrat în spațiul interstelar, în 2012, și se află în prezent la aproximativ 24 de miliarde de kilometri de Pământ.

Ambele sonde sunt misiuni legendare ale NASA, fiecare dintre ele transportând înregistrări de sunete și imagini ale Pământului pe plăci de aur și de cupru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro