Sondaj IMAS: PSD se menține în topul intențiilor de vot, dar e amenințat serios de PNL. Câți români l-ar vota pe Liviu Dragnea la prezidențiale
PSD rămâne primul în topul intențiilor de vot la europarlamentare și parlamentare, cu 17,4%, însă avansul față de PNL este unul extrem de mic, liberalii fiind cotați cu 16,5% la euroalegeri, respectiv 15,2% la parlamentare, potrivit unui sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM. Klaus Iohannis este cel mai bine cotat prezidențiabil, cu 34,4%, în vreme ce cota electorală a lui Liviu Dragnea este de aproape șase ori mai mică.
Pentru europarlamentare, în topul preferințelor electoratului rămâne PSD cu 17,4%, cu un avans însă de nici un procent față de PNL – cotat cu 16,5%. Următorii în clasament sunt cei de la USR, creditați cu 9,3% din intențiile de vot, urmați la mică distanță de ALDE, cu 9,1%. Pro România a fost indicat de 6,4% dintre respondenți, iar PLUS de 5,2%. 6,8% dintre cei chestionați au spus că nu vor vota, în vreme ce 22,4% că nu știu sau nu au răspuns.
Sursa: Europa FM
Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlament, 17,4 % dintre români ar vota cu PSD. Pe locul doi, la aproximativ 2 procente se află PNL, cu 15,2%. În intențiile de vot urmează ALDE, cu 9,2%, USR, cu 7,6%, PLUS, cu 6,1% și Pro România, cu 5,6%. 8,2% dintre respondenți au spus că nu ar vota, iar 23% că nu știu sau nu răspund.
Klaus Iohannis rămâne favorit la prezidențiale cu o intenție declarată de vot de 34,4%, urmat de Călin Popescu Tăriceanu(ALDE), cu 15,4%, Victor Ponta(Pro România), cu 13,2%, și Dacian Cioloș, cu 10,9%.
Pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, ar vota doar 6%.
43,9% dintre cei intervievați s-au declarat convinși că Klaus Iohannis va câștiga alegerile.
Interviurile au fost realizate prin telefon, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei. Respondenții au fost selectaţi aleator de către calculator, prin generarea automată de numere de telefon; Pentru acest studiu au fost intervievate 1011 persoane cu vârste de 18 ani și peste; Perioada de realizare a interviurilor: 11 – 30 ianuarie 2019. Eroarea de eşantionare este de +/- 3.1%.