SpaceX a amânat lansarea Starship, cea mai mare rachetă din lume, invocând „probleme tehnice”
Lansarea vehiculului spaţial Starship într-un prim zbor de încercare nu va mai avea loc luni din cauza unei probleme tehnice apărute în ultimele minute de pregătire, a anunţat SpaceX în timpul transmisiunii video în direct, relatează Reuters și Agerpres.
Cu toate acestea, echipele SpaceX continuau să ruleze numărătoarea inversă şi să simuleze operaţiunile de decolare sub forma unei repetiţii generale, care va fi oprită chiar înainte de ora programată pentru lansare.
Lansarea urma să aibă loc de la baza spaţială Starbase, situată în partea sudică a statului american Texas.
Starship este un vehicul spaţial super-greu, complet reutilizabil. Acesta este cel mai înalt şi mai puternic vehicul de lansare construit vreodată. Este alcătuit din două componente: un vehicul de transport spaţial – treapta superioară, şi o rachetă gigantică – treapta inferioară, denumită Super Heavy, care trimite vehiculul în spaţiu.
Vehiculul are înălţimea de 120 de metri şi a fost dezvoltat de compania lui Elon Musk de-a lungul mai multor ani pentru misiuni spaţiale dincolo de orbita terestră, spre Lună şi Marte.
Planurile SpaceX pentru Starship
Ideea unui vehicul spaţial complet reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, este de a scădea preţurile de lansare.
Fiecare lansare a Starship ar putea ajunge să coste „mai puţin de 10 milioane de dolari”, a asigurat el.
În luna februarie SpaceX a realizat un impresionant test la sol al motoarelor rachetei Super Heavy.
În total, 31 dintre cele 33 de motoare Raptor au fost activate, „cel mai mare număr de motoare de rachetă aprinse simultan din istorie”, conform SpaceX.
În urmă cu câteva luni, racheta SLS, aparţinând NASA (98 de metri înălţime) a devenit racheta operaţională cea mai puternică din lume, după zborul său inaugural în cadrul misiunii selenare Artemis 1.
Racheta SLS ar putea fi detronată în cursul săptămânii viitoare de racheta lui Elon Musk.