SRI va dezvolta un sistem national de protectie a infrastructurilor IT de interes national, prin fonduri UE nerambursabile in valoare de 97 milioane lei
Serviciul Roman de Informatii (SRI) va dezvolta in perioada urmatoare un sistem national de protecție a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic, un proiect ce va fi finantat cu fonduri UE nerambursabile in valoare de 96,9 milioane lei. Contractul de finantare a fost semnat vineri de Ministerul condus de Dan Nica.
- Victor Ponta: Razboaiele informatice sunt o realitate a lumii in care traim, nu te mai ataca nimeni cu tancuri sau cu avioane. In schimb daca iti blocheaza sistemul informatic in domeniul energie sau sanatate iese o harababura mai grava decat orice alt atac”
Serviciul Roman de Informatii, prin UM 0929 Bucuresti, va fi beneficiarul unui proiect de interoperabilitate in suma 97 de milioane de lei privind implementarea sistemului national de protectie a infrastructurilor IT&C de interes national impotriva amenintarilor provenite din spatiul cibernetic.
- „Vom instala echipamente hardware si software in peste 50 de autoritati publice. Ca perspectiva toamna anului viitor ar trebui sa aduca primele componente operationale, iar ca finalizare – primavara anului 2015. Azi am semnat contractul de finantare. Achizitiile care vor urma pentru implementarea sistemului vor fi transparente, publice”, a declarat vineri Dorobantu Iulian, seful unitatii SRI din Bucuresti.
Serviciul Roman de Informatii (SRI), in calitate de coordonator tehnic al Sistemului national de securitate cibernetica, impreuna cu alte institutii printre care mentionez Ministerul de Interne, Ministerul Apararii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), au definit un proiect cu acoperire nationala care sa protejeze cibernetic in prima instanta un numar de 56-60 de institutii care gestioneaza infrastructuri informatice de interes national, a declarat in luna septembrie din acest an, Dumitru Cocoru, general in cadrul SRI.
Este vorba de un proiect in valoare de circa 20 de milioane de euro pentru care vrem sa obtinem finantare europeana, am aplicat pentru el, este in faza de evaluare, iar daca va fi aprobat ar urma sa fie implementat pana la jumatatea anului 2015.
- „Este vorba de echipamente de detectie a intruziunilor, de analiza a elementelor de securitate pentru protectia site-urilor si a sistemelor informatice care gestioneaza baze de date cu informatii sensibile. Va fi si o componenta de instruire in vederea gestionarii acestor echipamente. Urmeaza ca echipamentele care vor fi instalate sa fie gestionate de proprietarii acestor infrastructuri informatice si de comunicatii. In cadrul proiectului s-a propus instruirea specialistilor pe toate domeniile de programare, configurare si analiza a evenimentelor de securitate cibernetica”, a declarat atunci Dumitru Cocoru, general SRI.