Sari direct la conținut

Statele UE au comandat doar 60.000 de noi obuze pentru Ucraina

HotNews.ro
Obuze de calibrul 155 mm, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia
Obuze de calibrul 155 mm, Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Statele Uniunii Europene au plasat comenzi doar pentru aproximativ 60.000 de noi obuze din programul adoptat în martie ce are ca scop livrarea unui milion de obuze către Ucraina în decurs de un an, relatează miercuri Reuters citând surse din cadrul Agenţiei Europene de Apărare (AEA), transmite Agerpres.

Respectivul program este axat în special pe furnizarea de obuze de calibrul 155 mm – vitale în războiul în care atât artileria ucraineană, cât şi cea rusă consumă zilnic mii de obuze – obţinute printr-o schemă ce combină livrările din stocurile existente ale statelor UE, sporirea producţiei industriilor de apărare ale acestora şi achiziţiile din alte surse.

Dar, potrivit datelor UE, au fost până în prezent obţinute circa 480.000 de obuze, cu patru luni înainte de termenul până la care ar trebui livrată Ucrainei întreaga cantitate de un milion de obuze.

Agenţia Europeană de Apărare a transmis în septembrie că şapte state membre ale UE, printre care se numără Lituania, Danemarca şi Luxemburg, au plasat noi comenzi în cadrul programului european convenit în martie. Agenţia nu a precizat volumul acestor comenzi, dar surse din interior au declarat agenţiei Reuters cu condiţia anonimatului că este vorba în total despre circa 60.000 de noi obuze.

„Industria militară europeană nu are capacitatea tehnică de a produce cantitatea de muniţii cerută”

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a admis de altfel luna trecută că ţinta de un milion de obuze furnizate Ucrainei până în martie anul viitor nu va putea fi atinsă.

Oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai sectorului de apărare au explicaţii diferite asupra nerealizării acestei ţinte. Astfel, în timp ce unii cred că multe guverne ale statelor UE nu au acţionat conform propriilor promisiuni de sprijin pentru Ucraina şi nu au făcut suficiente eforturi în acest sens, alţii consideră că pur şi simplu industria militară europeană nu are capacitatea tehnică de a produce cantitatea de muniţii cerută de politicieni. Şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a estimat luna trecută că este vorba mai degrabă de probleme tehnice decât de natură politică.

Citește și:

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro