Sari direct la conținut

Statistica: Peste jumatate dintre gospodariile din Romania au cel putin un calculator acasa cu acces la internet

HotNews.ro
Gospodarii dotate cu calculator si conectate la Internet, dupa mediul de rezidenta, in 2013, Foto: INS
Gospodarii dotate cu calculator si conectate la Internet, dupa mediul de rezidenta, in 2013, Foto: INS

Mai mult de jumatate din totalul gospodariilor din Romania detin un calculator acasa si au acces la internet, iar peste 70% dintre acestea se afla in mediul urban, conform datelor aferente anului 2013 colectate de Institutul National de Statistica (INS). Doar 37,5% dintre gospodariile din mediul rural detineau un calculator acasa in acest an. Din totalul membrilor gospodariilor in varsta de 16-74 de ani chestionati, proportia celor care au folosit vreodata un calculator a fost de 60,3%, iar a celor care au folosit vreodata Internetul a fost de 57,9%. Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului au fost telefonul mobil sau smartphone-ul in proportie de 61,8% urmate la distanta de computerele portabile 47,5%.

  • DOTAREA CU CALCULATOR

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populatiei la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii, in anul 2013, mai mult de jumatate din totalul gospodariilor din Romania (55,8%) detin un calculator acasa.

In functie de mediul de rezidenta s-au inregistrat diferente in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu calculator. Astfel, daca dintre gospodariile din mediul urban 69,8% sunt dotate cu calculator acasa, in randul gospodariilor din mediul rural proportia acestora este de numai 37,5%.

In profil teritorial, nu se remarca diferente prea mari intre regiuni, ponderea acestora situandu-se intre 50% si 60% din totalul fiecarei regiuni, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov, unde aproape trei sferturi dintre gospodarii au in dotare calculatoare (74,3%). Proportiile cele mai mici s-au inregistrat in regiunile: Sud Muntenia (49,6%), Nord-Est (50,3%) si Centru (51,3%).

  • Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, 60,3% au folosit vreodata un calculator.

Incidenta utilizarii calculatoarelor prezinta diferentieri, adesea importante, sub influenta caracteristicilor persoanelor, in principal sexul si varsta.

Proportia barbatilor utilizatori de calculatoare este putin mai mare decat cea a femeilor: 61,8% fata de 58,8%.

Varsta persoanelor isi pune ¬amprenta¬ asupra folosirii calculatoarelor, in sensul diminuarii continue a ponderii utilizatorilor o data cu inaintarea spre grupele de varsta superioare.

De exemplu, calculatorul este utilizat de 86,9% dintre tinerii de 16 – 24 ani, de mai mult de jumatate (54,0%) dintre persoanele de 45 – 54 ani si doar de 16,8% dintre persoanele de 65 – 74 ani.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 – 34 ani sunt de asemenea mari utilizatori ai calculatorului (78,9%).

  • ACCESUL LA INTERNET

In anul 2013, putin peste jumatate dintre gospodarii (52,9%) au acces la Internet acasa, majoritatea (73,2%) dintre acestea concentrandu-se in mediul urban.

In profil teritorial, conectarea la Internet, la nivelul anului 2013, a fost mai raspandita printre gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov (72,5% dintre gospodarii aveau acces la Internet de acasa), urmata de regiunile Vest, Nord-Vest (58,3% respectiv 56,9%), Sud-Est (51,2%) si Centru (49,5%). Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la Internet, se afla in regiunile Nord-Est (45,7%) si Sud Muntenia (47,2%)

Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasa sunt in proportie de 95,3%

conexiunile broadband fixe (conexiunile de banda larga fixe), urmate la mare distanta de conexiunile broadband mobile (11,6%) si de conexiunile narrowband (7,4%). Conexiunea prin cablu fix se intalneste la 83,7% dintre gospodarii, in timp ce conexiunea DSL este utilizata de 15,7% dintre gospodarii.

Cele mai multe gospodarii care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, in anul 2013, provin din regiunile Bucuresti-Ilfov (16,0%), Nord-Vest (13,8%) si Nord-Est (13,7%).

Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodariile din Bucuresti-Ilfov (18,6%) si Sud-Vest Oltenia (15,9%).

  • Din totalul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 ani, proportia celor care au folosit vreodata Internetul a fost de 57,9%.

Dorinta de a avea acces la informatii se regaseste atat la barbati (59,7%), cat si la femei (56,2%), acestea din urma inregistrand o pondere usor mai mica decat barbatii, in ceea ce priveste utilizarea Internetului.

Majoritatea persoanelor sunt utilizatori curenti, 86,5% dintre persoanele de 16-74 ani apeland Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei, dintre care 64,7% folosesc acest instrument cu frecventa zilnica sau aproape zilnica, iar 26,5% cu frecventa saptamanala. Dintre barbatii cu varste cuprinse intre 16-24 ani, 76,6% au folosit Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 81,1% dintre femeile din aceeasi grupa de varsta.

La grupa de varsta 55-64 ani, situatia se inverseaza, diferenta dintre femei si barbati in ceea ce priveste utilizarea Internetului zilnic sau aproape zilnic este de 6,6 puncte procentuale (42,8% la femei, iar la barbati 49,4%).

Conectarea la Internet se poate realiza cu diferite dispozitive – calculatoare, televizoare cu dispozitive speciale si mai frecvent cu ajutorul dispozitivelor portabile (laptop, notebook, netbook, tableta, telefon mobil, smartphone etc).

  • Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea Internetului au fost telefonul mobil sau smartphone-ul in proportie de 61,8% urmate la distanta de computerele portabile 47,5%.

Ponderea barbatilor care au accesat Internetul cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone-ului a fost usor mai mare decat a femeilor (64,0% fata de 59,3%).

Din analiza distributiei dupa nivelul de instruire, in anul 2013 se constata faptul ca majoritatea persoanelor care acceseaza Internetul cu ajutorul telefonului mobil sau smartphone-ului sunt de nivel mediu de instruire (49,1%), iar cei care folosesc computerul portabil ca dispozitiv pentru accesarea Internetului sunt persoanele cu nivel de instruire superior (48,1%)

Proportia in care Internetul a fost accesat printr-un dispozitiv portabil in afara casei de catre persoanele in varsta de 16-74 ani care au folosit Internetul in ultimele 3 luni anterioare anchetei, a fost in favoarea persoanelor din mediu urban de 32,4% fata de 28,0% in mediul rural.

De asemenea, utilizatorii care folosesc dispozitive pentru accesarea Internetului din mediul urban au avut un usor avans fata de cei din mediul rural atat la telefoane mobile sau smartphone-uri (62,4% fata de 59,9%), cat si la computere portabile (52,8% fata de 32,6%).

La nivelul anului 2013, in profil teritorial, conectarea la Internet cu ajutorul dispozitivelor a fost mai raspandita in regiunile Bucuresti-Ilfov (44,3%), Sud Vest Oltenia (37,1%) si Nord-Est (32,1%), iar cea mai redusa pondere in regiunea Vest (22,9%).

Din punct de vedere al conexiunilor (retelelor) utilizate pentru accesarea Internetului din alte locuri decat acasa sau locul de munca, telefonul mobil (sau smartphone-ul) prin retea de telefonie mobila are cea mai ridicata pondere atat pe total (78,2%), cat si pe medii de rezidenta (77,2% respectiv 81,2%). Din randul persoanelor care au folosit computerul portabil, conexiunea cea mai frecvent folosita a fost cea prin retea Wireless (62,5%).

Precizari metodologice

Sursa datelor o constituie Cercetarea statistica privind accesul populatiei la tehnologia informatiilor si comunicatiilor in gospodarii (TIC) care se realizeaza anual, in conformitate cu Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr. 808/2004 privind statisticile comunitare referitoare la societatea informationala.

Ancheta se adreseaza gospodariilor urbane si rurale, din toate judetele tarii si din Municipiul Bucuresti, existente in locuintele cuprinse in esantion, respectiv membrilor gospodariilor in varsta de 16-74 ani.

Perioada de colectare a informatiilor a fost luna aprilie 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro