Piața imobiliară din România în 2023 / În prima jumătate a anului tranzacțiile au scăzut, iar în a doua parte a anului au crescut
Numărul de tranzacții imobiliare a scăzut cu 10% la nivel național în 2023. Brașov a devenit principala piață imobiliară după București după ce a depășit Timiș, în timp ce Cluj a rămas pe locul patru, scrie Patru Pereți
Piața imobiliară din România a înregistrat peste 158.000 de tranzacții imobiliare pe parcursul anului 2023, în scădere cu 9,6% comparativ cu anul 2022, potrivit datelor publicate recent de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Situația este asemănătoare și în cazul Bucureștiului, care acoperă în mod tradițional aproximativ o treime din piața imobiliară a României. La nivelul întregului an, în București au avut loc aproape 49.000 de tranzacții, în scădere cu peste 15% comparativ cu 2022.
Datele lunare arată o evoluție interesantă: în prima jumătate a anului, în România au avut loc aproape 66.500 de tranzacții imobiliare, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară din 2022.
Ulterior, în a doua jumătate a anului, numărul tranzacțiilor a fost de aproape 92.000, cu peste 2% mai multe decât în aceeași perioadă din 2022.
Deloc surprinzător, evoluția lunară a fost foarte asemănătoare și în București: prima jumătate a anului a adus în Capitală aproape 20.000 de tranzacții (-27%), pentru ca în a doua jumătate a anului să se înregistreze circa 29.000 de tranzacții, în scădere cu numai 5%.
În plus, atât la nivel național, cât și în București, luna decembrie a fost de departe cea mai bună din întregul an.
Care este cauza creșterii din a doua jumătate a anului?
Nu există o explicație oficială pentru această revigorare a pieței imobiliare în a doua jumătate a anului, însă unul dintre argumente este că în luna august Guvernul a anunțat numeroase modificări de taxe pentru tranzacțiile imobiliare realizate după 1 ianuarie 2024. Una dintre cele mai importante noutăți a fost creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%.
Această cotă redusă de TVA se aplică pentru locuințele noi cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei (echivalentul a circa 120.000 de euro) fără TVA, doar dacă cumpărătorul este la prima achiziție a unei locuințe. În practică, această majorare înseamnă automat o creștere a prețurilor cu 3,81% pentru locuințele din această categorie.
Prin urmare, este ușor de intuit că unele persoane care planificau o achiziție imobiliară cu cotă redusă de TVA au devansat tranzacția pentru finalul anului 2023.