Sari direct la conținut

”Vești foarte bune” Șeful OMS: Acesta este primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19

HotNews.ro
Dexametazona, Foto: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia
Dexametazona, Foto: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Organizația Mondială a Sănătății a salutat ”veștile foarte bune” după ce primele rezultate ale unui test clinic au arătat că un steroid ieftin și des folosit, dexametazona, poate salva viețile pacienților cu Covid-19 în stare gravă, transmite Reuters.

UPDATE 09.02 OMS a anunțat că își va modifica recomandările pentru tratamentul Covid-19 ca urmare a rezultatelor testului clinic. Acesta a arătat că dexametazona, medicament folosit ca antiinflamator încă din anii ’60, reduce mortalitatea cu o treime la persoanele puse pe ventilatoare și cu o cincime la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar. Dexametazona nu pare să aibă vreum efect la pacienții cu forme mai ușoare ale bolii provocate de noul coronavirus.

”Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a spus acesta.

Cercetătorii au transmis rezultatele inițiale ale testului către OMS, ”abia așteptăm să studiem toate informațiile în zilele următoare”, a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Experții britanici citați de BBC News susțin că medicamentul reprezintă o descoperire esențială în tratamentul împotriva noului virus care poate fi mortal.

Concret, ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro