Sari direct la conținut

Coronavirus: Italia înăsprește restricțiile pentru a evita accentuarea numărului de infecții

HotNews.ro
Coronavirus Italia, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia
Coronavirus Italia, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Italia a anunțat marți noi restricții în spațiile public și privat, în încercarea de a controla avansul pandemiei într-o țară care a înregistrat deja peste 36.000 de decese legate de Covid-19, scrie AFP.

Decretul, semnat de premierul Giuseppe Conte pentru 30 de zile, interzice barurilor și restaurantelor să servească clienții aflați în picioare după ora 21,00.

De asemenea, sunt interzise petrecerile atât în interior cât și în exterior iar numărul persoanelor care pot fi invitate la domiciliul este limitat la șase.

Italia a înregistrat 4.619 noi cazuri luni, o cifră care nu mai fusese întâlnită din aprilie dar care pare să se fi stabilizat și este inferioară ratelor de infectare observate în țări precum Franța sau Spania.

Italia încearcă să evite o nouă carantină generalizată, așa cum s-a întâmplat în primăvară, o decizie care a afectat puternic activitatea în a treia economie a zonei euro.

Decretul a fost negociat cu regiunile, direct responsabile de gestionarea problemelor sanitare, dar șeful guvernului nu a exclus pe viitor măsuri mai dure, dacă situația va continua să se deterioreze.

De asemenea, timp de o lună sunt interzise sporturile de contact între prieteni și excursiile școlare. Căsătoriile și botezurile pot avea loc cu maxim 30 de persoane.

De săptămâna trecută, purtatul măștii, deja respectat pe scară mare, a devenit obligatoriu pe întregul teritoriu al țării.

În paralel, Italia a relaxat protocolul sanitar legat de carantina cazurilor de contact și izolarea cazurilor pozitive.

Până în prezent, în cazul unui test pozitiv regula era 14 zile de izolare și două teste negative la capătul acestei perioade pentru a putea părăsi locuințele.

De acum carantina va fi de 10 zile dintre care ultimele trei fără simptome și un singur test negativ va fi suficient pentru a stabili că o persoană este vindecată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro