Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil o invită pe Viorica Dăncilă la cursuri de educație parentală și îi cere să repună strategia de parenting în dezbatere
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil îi cere premierului să sprijine reluarea consultării publice a Strategiei Naționale pentru Educație Parentală. Într-o scrisoare deschisă semnată de peste 100 de organizații, Federația o invită pe Viorica Dăncilă să participe la cursurile de educație parentală. “Veți vedea că scopul nostru este acela de a întări familia”, spun semnatarii, care continuă cu următoarea mărturie a unui copil: ”Părinții mei sunt mult mai calmi după ce merg la aceste cursuri, nu mai țipă la mine, au timp și pentru mine și nu mă mai bat”. Semnatarii scrisorii își afirmă disponibilitatea de a îmbunătăți proiectul de Strategie.
Federația precizează că Ministerul Educației a retras de pe edu.ro proiectul Strategiei de parenting, “din motive pe care nu le cunoaștem”. Semnatarii explică faptul că elaborarea strategiei a făcut parte din proiectul „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educația Parentală” al Fundației Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federaţia Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și organizația elvețiană „Formation des Parents – CH”, “proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă”.
În scrisoarea deschisă adresată premierului, se arată că proiectul de strategie a fost realizat “de către un grup de experți cu sprijinul și în parteneriat cu Reprezentanța UNICEF România. Documentul este rezultatul unei demers interinstituțional, la care au luat parte toate ministerele cu responsabilități în domeniul educației parentale:
- Ministerul Educației Naționale;
- Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA);
- Ministerul Sănătății;
- Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului;
- Inspectorate Școlare județene;
- Primării”.
Scrisoarea deschisă este semnată de 57 de asociații, fundații și organizații membre ale Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și de 70 de alte organizații, printre care Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Comisia Națională de Tineret a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” și Consiliul Tineretului din România.
Organizațiile semnatare ale apelului spun că “nevoia de a iniția o Strategie Națională în domeniul educației parentale a reieșit, în mod evident, în urma unor demersuri consecvente ale Ministerului Educației Naționale și a altor parteneri sociali (inclusiv o cercetare la nivel național), cu o experiență relevantă în domeniu”.
“Strategia va contribui la sprijinirea părinților, astfel încât violența împotriva copiilor să fie stopată, în care părinții să-și susțină copiii pentru a merge la școală. Dorim ca toți copiii să aibă acces la protecție, la o familie care să fie capabilă să-i hrănească, să-i educe și să-i sprijine în toate acțiune lor”, se mai arată în scrisoare.
Semnatarii scrisorii îi cer premierului să solicite Ministerului Educației să repună în dezbatere „Strategia Națională pentru Educație Parentală 2018 – 2025”, “exprimându-vă în acest fel susținerea personală pentru reducerea violenței împotriva copilului, considerată în urma unui studiu, a treia cea mai importantă problemă socială după starea învățământului și sărăcia.”
„Suntem convinși că, prin asumarea principiilor diversității, cum ar fi echilibrul între sexe, incluziunea persoanelor cu dizabilități, respectarea diferențelor culturale și reflectarea în organizațiile și instituțiile în care lucrăm a diversității societății, vom crea o lume mai bună pentru copiii noștri, în care șansele sunt egale, iar dreptul la libera exprimare este respectat. Ne dorim să ne creștem copiii, astfel încât să înlăturăm stereotipurile de gen, care influențează traseele de viață diferite ale fetelor și băieților, în acord cu legislația națională anti-discriminare și cu standardele Națiunilor Unite, ale Comisiei Europene și Consiliului Europei în acest domeniu”, notează organizațiile.
Acestea spun că „astăzi, în România, trebuie să ne gândim la nevoile tuturor copiilor, nu doar la acei copii care trăiesc în familia tradițională, ci și la nevoile copiilor care cresc în familii monoparentale, cu părinți divorțați, familii adoptive, familii substitutive (asistenți maternali), la părinți plecați la muncă în străinătate etc”.
Descarcă de aici scrisoarea deschisă integrală transmisă premierului Dăncilă
Descarcă de aici Strategia națională de educație parentală 2018-2025 – proiect
Strategia Nationala de Educatie Parentala – Proiect publicat de Ministerul Educatiei
Citește și: