Sari direct la conținut

Marius Locic, invinuit in dosarul Voicu, si Valeriu Stoica – parteneri de afaceri imobiliare in zona protejata Cotroceni

HotNews.ro
Marius Locic si Valeriu Stoica, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Marius Locic si Valeriu Stoica, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Omul de afaceri Marius Locic, invinuit in dosarul Voicu, si fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica au facut afaceri imobiliare impreuna. Cei doi s-au asociat in 2009 pentru a construi un bloc de patru etaje cu pod locuibil in cartierul Cotroceni, pe strada Carol Davila, bloc care intre timp a si fost vandut. Autorizatia de construire este semnata de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul sustine ca Primaria sectorului 5 a emis ilegal autorizatia de construire. Primaria sectorului 5 nu ne-a furnizat, pana la aceasta data, niciun punct de vedere referitor la aceste acuze. Valeriu Stoica ne-a declarat ca a vandut deja apartamentele si ca altcineva se ocupa acum de constructia viitorului bloc.

Constructia imobilului aflat la intersectia strazii Carol Davila cu strada Toma Ionescu a inceput in 2009, insa din cauza crizei economice, lucrarile au fost abandonate si reluate in acest an, in acest moment realizandu-se subsolul cladirii. Blocul are subsol, parter, patru etaje dintre care ultimul retras si un pod locuibil. Beneficiarii sunt: Valeriu Stoica, Euro Grup Intertrade SRL si Cristiana Carmen Salomie. Proiectant este firma Arhis Design si constructor Tosun Group Construct.

Panou santier Cotroceni

Panou santier Cotroceni

Foto: Hotnews

Lucrarile de construire se executa in baza unei Autorizatii de Construire eliberate de Primaria sector 5, pe 13 octombrie 2009, pe numele omului de afaceri Marius Locic. Potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul aceasta autorizatie a fost emisa ilegal de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, intrucat nu respecta Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru acest teren.

  • Prin Hotararea Consiliului General nr. 232/2005 s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru str. Carol Davila 32-34A si pentru str. Carol Davila 21A – str. Toma Ionescu nr. 4, beneficiar fiind Marius Locic. PUZ-ul prevedea o inaltime maxima de P+4 etaje, un Coeficient de Utilizare al Terenului (CUT) de 2,5 si un Procent de Ocupare al Terenului (POT) de 55%. Acest PUZ a fost modificat printr-un altul aprobat prin Hotararea Consiliului General nr. 44/2009. Prin noul PUZ se marea CUT de la 2,5 la 3,2 si suprafata de ocupare a terenului de la 55% la 70%. Pe suprafata ramasa de 30% prevedea spatiu verde. Beneficiarul PUZ era in continuare Marius Locic. In baza ultimului PUZ a fost emisa autorizatia de construire nr. 611-D din 13.10.2009 de catre Primarul Sectorului 5. In mod ilegal, autorizatia nu respecta ultimul PUZ aprobat si prevede o inaltime de P+4 etaje+pod locuibil, un CUT de 5 si o suprafata ocupata la sol de 100% (fara spatiu verde). Mentionam ca pe 16 octombrie 2009 expira competenta Primarului Sectorului 5 de a emite autorizatii de construire in zone construite protejate, aceasta trecand la Primaria Capitalei. Pe ultima suta de metri, Primarul Sectorului 5 s-a grabit sa rezolve solicitarea de fata, eliberand autorizatia pe 13 octombrie 2009„, a declarat presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan.

Mai mult, in ziua in care primarul sectorului 5 a semnat autorizatia de construire pentru acest imobil, a semnat-o si pe cea de demolare pentru casele care se aflau pe teren. De asemenea, in prezent, la santier nu se afla afisat panoul de santier care trebuie sa specifice beneficiarii, ce se construieste, constuctorul si cum va arata noua cladire. Afisarea acestui panou este obligatorie potrivit legislatiei in domeniul constructiilor.

Reprezentantii beneficiarilor, aflati la santier, sustin ca lucrarile se desfasoara legal: „Nu pot sa dau nicio informatie oficiala. Contactati beneficiarii. Avem Autorizatie de construire. Lucrarile se desfasoara legal. Nu avem panou deoarece saptamana trecuta a venit Inspectia si Politia locala si ne-a sesizat ca era o informatie gresita pe el. L-am trimis la modificat si o sa-l amplasam la loc. Avem spatiu verde 600 mp din 1.400 cat are terenul. In spate este gradina„, ne-a declarat un reprezentant al constructorului, la santier, care a refuzat sa-si dezvaluie identitatea.

Afirmatiile acestuia sunt confirmate si de Primaria Capitalei care sustine ca lucrarile de construire se desfasoara legal. „În urma verificărilor efectuate de către reprezentanţii Direcţiei Control din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control General, la imobilul din str. Carol Davila nr.21A-23, sector 5, s-a constatat că, se execută lucrări de construire în baza Autorizaţiei de Construire nr. 611D/13.10.2009, emisă de către Primăria Sectorului 5, prin care s-a aprobat realizarea unei clădiri cu regim de înălţime S+P+3E+4E retras şi pod locuibil, având destinaţie de locuinţă”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cotroceni

Cotroceni

Foto: Hotnews

Contactat de Hotnews.ro, Valeriu Stoica a declarat ca nu se ocupa de acest proiect si ne-a indrumat catre o alta persoana, Manuela Merisca, care sustine ca este proprietara unui spatiu locativ din aceasta constructie. Aceasta a declarat ca lucrarile se desfasoara in conformitate cu Autorizatia de construire: „Construim conform Autorizatiei de Construire. Cladirea va ocupa doar 60 la suta din suprafata terenului, in rest fiind amenajat spatiu verde. Panoul de santier nu este acum afisat deoarece a trebuit sa schimbam numele beneficiarilor. Vechii proprietari au vandut acest imobil catre 12 persoane care au cumparat apartamente acolo. Domnul Stoica si domnul Locic nu mai au nicio treaba. Speram ca acum sa ne lase lumea in pace„, a declarat pentru HotNews.ro Manuela Merisca.

Blocul construit pe Carol Davila 21 A este cu trei nivele mai inalt si cu un coeficient de utilizare mai mare decat prevede Planul Urbanistic General pentru zona Cotroceni, strada Carol Davila, una dintre cele mai frumoase strazi din Bucurestiul vechi. Potrivit regulamentului de Zone Protejate (legea locala care protejeaza cele mai frumoase zone din Capitala), zona Cotroceni are grad de protectie maxim: „Se protejeaza valorile arhitectural – urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica; sint permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente. Asezarea cladirilor fata de aliniament se va face retras uniform cu 4 m de la aliniamentul bulevardului; fatada cladirii va fi paralela cu acest aliniament. Inaltimi admise: maximum 10 m, minimum 7 m. Peste inaltimea maxima se acceptă realizarea unui singur nivel retras la 1,5 m. POT maxim: 65 %. Suprafata ramasa libera trebuie sa fie de cel putin 30 mp. CUT maxim: 1,8”.

Nici aceasta constructie, nici blocurile care s-au construit in zona, printre case de sfarsit de secol XIX, nu respecta acest regulament, el fiind modificat prin Planuri Urbanistice succesive. Astfel, una dintre cele mai frumoase zone ale orasului a fost distrusa sistematic.

Valeriu Stoica este fondatorul casei de avocatura „Stoica si ASOCIATII”, unul dintre cele mai mari birouri din Romania, membru PDL. A fost ministru al Justitiei in guvernele conduse de Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 29 decembrie 1997), Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) si Mugur Isarescu (22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000).

Marius Locic este un om de afaceri cu activitate in imobiliare si media. Cea mai cunoscuta firma a acestuia este Locic Imobiliare si publicatiile Atac si Interesul public. Numele sau a ajuns ultima oara in atentia opiniei publice in cazul anchetarii senatorului PSD, Catalin Voicu, de catre procurorii DNA. Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

Potrivit procurorilor DNA, in perioada august-octombrie 2009, „inculpatul Catalin Voicu a pretins si primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 RON promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii impotriva inculpatului Marius Locic, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care Marius Locic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.” Locic i-ar mai fi promis lui Voicu si publicarea gratuita, in cotidianul Interesul Public, a unor articole cu continut electoral.

Firma Euro Grup Intertrade este detinuta de societatea AS Finace Management la care sunt actionari Striinu Alina Roxana (95%) si Striinu Tellu (5%). Striinu Tellu are si 23 la suta din actiunile de la BDT Cars, unul dintre cei mai mari dealeri de masini din estul Europei. In 2011 acesta companie a intrat in faliment.

Cristiana Carmen Salomie este unul dintre mostenitorii care au revendicat terenul din Carol Davila 21A.

Nota: A mai scris despre subiect site-ul AncheteOnline. Vezi aici detaliile investigatiei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro