Sari direct la conținut

Tudorel Toader a transmis președintelui propunerea de numire a Adinei Florea în fruntea DNA / Aceasta a primit aviz negativ de la CSM, care a acuzat sincope în raportarea la valori precum onestitate şi imparţialitate

HotNews.ro
Adina Florea, Foto: Ziua de Constanta
Adina Florea, Foto: Ziua de Constanta

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror șef DNA. Adina Florea a primit în urmă cu o săptămână aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, care a vorbit despre o rezistenţă la stres și o capacitate de analiză scăzute și sincope în raportarea la valori precum onestitate şi imparţialitate. De notat că președintele poate refuza o singură dată propunerea formulată de ministrul Justiției.

De asemenea, ministrul Justiției a transmis și propunerile de numire pentru Elena Georgiana Hosu, în funcția de procuror sef adjunct DIICOT, și pentru Florena-Esther Sterschi, procuror șef la Secția de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ.

Adina Florea a primit în urmă cu o săptămână aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul este însă consultativ.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a remarcat, cu ocazia interviului susţinut de Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef al DNA, că aceasta prezintă rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea.

„Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului”, notează Secţia pentru procurori în motivarea avizului negativ.

Potrivit Secției, aceasta face confuzii referitoare la noțiunea de independență și ”nu a demonstrat o conștientizare adecvată a diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”.

Procurorii dând ca exemplu afirmația Adinei Florea potrivit căreia ”Eu nu am fost niciodată procuror independent, lucrez în Ministerul Public”.

„Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calitățile necesare persoanei ce va deține cea mai înaltă funcție de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție”, mai arată Secția de procurori a CSM, care subliniază că ”transmiterea unui mesaj public ce denotă existența unor factori externi cu posibile infulențe decizionale, poate genera un impact negativ asupra încrederii justiției”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro