Sindicalist din învățământ, despre posibila înghețare a salariilor: Sper că e o glumă / Costin (BNS): Nu ne surprinde
Sindicaliștii condamnă varianta de lucru de a fi înghețate salariile în 2019, așa cum a spus ministrul de Finanțe. Unii spun că speră fie doar o glumă, alții că nu sunt sunt surprinși de acest scenariu.
„Nu vom lăsa lucrurile în felul acesta, după ce am fost cei mai păgubiți în privința majorării salariale. Chiar dacă nu era o creștere semnificativă, dar cât era, 10-15%, pentru noi era importantă. Când au construit Legea, ei au proiectat-o. Cred că și-au făcut niște calcule matematice pe buget. Avum să vină să spună că îngheață salariile mi se pare o mare prostie. Unde mai respectă acel plan guvernare pe care ni l-au afișat în fața ochilor pe toate canalele că ăși respectă promisiunile? E o prostie. Dacă Guvernul adoptă o asemenea strategie, vă dați seama că nu va fi bine din punct de vedere social. Nu vom rămâne simpli spectatori la o asemenea luare de măsură. Eu sper fie o glumă, ministrul să fi dat doar o idee”, a declarat, pentru Mediafax, Ion Zoican, sindicalist din învățământ.
Pe de altă parte, Dumitru Costin spune că nu este surprins de această variantă, precizând că a atras atenția unui astfel de pericol în urmă cu mai mult timp.
„Nu știam de un astfel de scenariu, așa cum l-a numit domnul ministru Teodorovici, însă nu ne surprinde, pentru că noi avertizam încă de anul trecut, dar nimeni nu se uita în gura noastră, pentru că păream niște ciudați, liderii de sindicat, când spuneam: Aveți grijă o să avem problemă cu legea salarizării în sectorul bugetar că riscăm să facem la fel ca cu fosta lege. (…) Semnale certe veneau cu puțină vreme în urmă când s-a făcut ultima rectificare bugetară. În momentul în care umbli la niște indicatori cheie în economiei, când ai încetinire a creșterii economice, era clar că sistemul macroeconomic dă semne că și-a epuizat perioada de creștere pe care ai estimat-o. Asta înseamnă că ai riscuri în ceea ce privește zona de venituri bugetare. (…) Sunt câteva cheltuieli în buget obligatorii, una e cea cu fondul de pensii. (…) În momentul în care ai problemă cu evoluția economică, (…) înseamnă că vei avea problemă de ansamblu pe care trebuie s-o rezolvi. (…) Atunci vezi ce tipuri de cheltuieli poți să tai sau să reduci”, a declarat pentru Mediafax, Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.