Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Premierul Cîțu, la inaugurarea programului ”Din grijă pentru copii”: Copiii au suferit foarte mult în pandemie, au fost izolați / Ce prevede programul suport

HotNews.ro
Florin Citu, Foto: Captura
Florin Citu, Foto: Captura

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni la Guvern, la inaugurarea Programului Naţional de Suport ”Din grijă pentru copii”, că de zilele acestea se va putea începe și vaccinarea copiilor de 12-15 ani și că încurajează părinții „să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor”.

Concret, în cadrul maratonului de vaccinare de Ziua Copilului se pot vaccina doar adolescenții de 16 ani și peste această vârstă, urmând ca cel mai probabil de miercuri, 2 iunie, să fie permisă și vaccinarea copiilor de 12-15 ani.

Cîțu a vorbit despre faptul că în pandemie copiii au avut mult de suferit din cauza izolării.

„Știm foarte bine că în această pandemie copiii au suferit foarte mult, au fost izolați de prieteni și colegi și era foarte greu să le explicăm mereu de ce. Și de aici a venit ideea acestui program care a fost făcut special pentru a se uita la această stare emoțională, să vedem ce putem face, cum putem să îi ajutăm,” a spus premierul.

Guvernul României lansează, luni, Programul Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, noteaza News.ro. Scopul programului este să analizeze efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă online şi violenţa domestică.

Programul va fi structurat pe două arii de intervenţie: inteligenţă emoţională – managementul emoţiilor şi siguranţa copiilor şi va fi coordonat de consilierul de stat din Cancelaria premierului Mădălina Turza.

În discursul său, premierul a menționat că o coincidență cu lansarea acestui program este maratonul de vaccinare pentru adolescenți care are loc și astăzi, 31 mai, și mâine de Ziua Copilului.

„Avem în continuare o campanie de vaccinare în derulare și de mâine putem să vaccinăm și adolescenții (vaccinarea copiilor de 12-15 ani începe pe 2 iunie, nu 1 iunie – n.r.). Îi încurajez pe părinţi să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor. Trebuie să înţelegem că este nevoie de cât mai multe persoane vaccinate pentru a trece de pandemie”, a spus premierul.

Amintim că tinerii peste 16 ani s-au putut vaccina și până acum. În total, 54.323 de tineri din categoria de vârstă 16-18 ani s-au vaccinat cu schema completă (două doze), iar 44.435 cu prima doză, arată datele prezentate zilele trecute de reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În categoria de vârsta 16-18 ani mai intră alți 720.919 tineri care nu s-au vaccinat până în acest moment, potrivit datelor prezentate de autorități.

În ce constă programul „Din grijă pentru copii”

Scopul programului este să ofere soluții ca răspuns la efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violența domestică, susține Guvernul într-un comunicat de presă.

Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România.

Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, constatate și prin cel mai recent (mai 2021) studiu elaborat de Salvați Copiii România, se numără: anxietatea, anxietatea școlară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn.

Programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională-managementul emoțiilor și siguranța copiilor și este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.

Arii de Intervenție:

1. Inteligență emoțională și managementul emoțiilor – componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoțional, precum și de resurse pentru practicieni și beneficiari, atât prin sistemul de educație, cât și la nivelul comunității;

2. Siguranța copiilor – componenta vizează echiparea copiilor, a părinților și a altor actori implicați cu instrumente și informații în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar și dezvoltarea de mecanisme de prevenire și combatere a violenței domestice împotriva copiilor.

Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu:

  • – introducerea tematicii ”managementul emoțiilor și inteligență emoțională” în școli,
  • – formarea profesorilor,
  • – elaborarea unor ghiduri de intervenție adaptate contextului pandemic,
  • – facilitarea accesului la terapii psihologice și psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăți,
  • – crearea de resurse pe tema siguranței online și domestice pentru a identifica pericolele și semnele diferitelor forme de violență și abuz,
  • – planuri aplicate de acțiune pentru raportarea și asistarea cazurilor identificate de abuz și violență împotriva copiilor
  • – crearea unei platforme de resurse online pentru părinți, copii și profesori.

Rezultatele obținute în urma dezbaterilor grupului interinstituțional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Național, derulat pe o perioadă de 2 ani.

La evenimentul de luni au participat premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, Mădălina Turza, consilier de stat, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, organizaţii profesionale, reprezentanţi ai autorităţilor locale, organizaţii internaţionale şi reprezentanţi cu expertiză în domeniu de la nivelul societăţii civile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro