Sari direct la conținut

Noi condiții pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic. Proiectul de lege aprobat de Guvern

HotNews.ro
Noi condiții pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic. Proiectul de lege aprobat de Guvern

Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar dacă nu le vând timp de 25 de ani. Dacă totuși vor să-și vândă proprietatea înainte de acest termen, ei trebuie să achite costul consolidării.

Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege aprobat de Guvern care va fi supus aprobării Parlamentului.

Ce prevede proiectul de lege

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care prevede, între altele, o finanţare multianuală a lucrărilor de consolidare, precum şi introducerea în categoria imobilelor eligibile a clădirilor publice în care se desfăşoară diverse activităţi, precum cele din educaţie, administraţie şi sănătate, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a precizat că finanţarea este 100% de la bugetul de stat şi, foarte important, a adăugat el, este nerambursabilă, spre deosebire de reglementările care sunt acum în vigoare.

„În reglementarea care, încă, astăzi, mai este în vigoare, atunci când prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, se consolida de risc seismic un bloc de locuinţe, proprietarii apartamentelor erau obligaţi să restituie statului cota lor parte din investiţia făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani. Deci, în maxim 25 de ani trebuia restituită întreaga sumă către bugetul de stat”, a afirmat Cseke Attila, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că proiectul prevede o notare în cartea funciară privind interdicţia de vânzare a imobilelor sau locuinţelor consolidate pe o perioadă de 25 de ani.

„Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic (…) atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat”, a completat Cseke Attila.

Ministrul a precizat ca proiectul face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri privind consolidarea de risc seismic, menţionând că există şi în PNRR alocate 217 milioane de euro pentru acest tip de consolidări de blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

„Sumele, astăzi, în prezent, sunt accesate în integralitatea lor, ceea ce arată că a fost o măsură foarte bună, binevenită, aşteptată”, a declarat Cseke Attila.

2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II

Ministrul a făcut şi o serie de precizări cu privire la modul de derulare a programului după ce acesta va fi aprobat în Parlament.

„Cele care sunt expertizate ca şi risc seismic I şi II, blocuri de locuinţe şi clădiri publice, vor putea fi înscrise în prima etapă într-o listă sinteză la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În momentul în care documentaţiile tehnice sunt complete pe aceste imobile ele vor intra în finanţare de la bugetul de stat şi finanţarea va fi multianuală, adică va exista o continuitate de finanţare a acestor lucrări”, a declarat Cseke Attila.

El a menţionat în context că România este între primele 10 ţări în lume ceea ce priveşte expunerea la cutremur după suprafaţa construită, iar, în prezent, din datele MDLPA sunt 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II.

„Două treimi din suprafaţa României este expusă riscului de cutremur de diverse grade, iar în ceea ce priveşte clădirile expertizate în grad risc I şi risc II, respectiv pe vechea clasificare asimilate riscului I şi risc II, din datele pe care le deţine astăzi Ministerul Dezvoltării (…) sunt în total 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor grade de risc seismic”, a afirmat Cseke Attila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro