Sari direct la conținut

Interlopul Adrian Corduneanu şi soţia sa, plasaţi sub control judiciar / 11 persoane, arestate preventiv UPDATE

HotNews.ro
Bani ridicati la perchezitii, Foto: IGPR
Bani ridicati la perchezitii, Foto: IGPR

UPDATE 22:30 Interlopul ieşean Adrian Corduneanu şi soţia acestuia au fost plasaţi sub control judiciar, marţi seară, instanţa respingând propunerea procurorilor DIICOT privind emiterea mandatelor de arestare pe numele celor doi. Judecătorii ieşeni au decis să emită mandate de arestare pe numele a 11 persoane implicate în dosarul împrumuturilor cu dobânzi de până la 400 la sută, în timp ce alte două persoane au fost puse sub arest la domiciliu.

Conform Poliției Iași, în urma celor 42 de percheziții făcute luni 35 de persoane au fost duse la DIICOT Iași, iar la finalizarea audierilor 15 persoane au fost reținute de procurori pentru 24 de ore. În cazul unei alte persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Potrivit Poliției, marți, a fost sesizată instanța cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 persoane reținute.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți și ridicați 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kg de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, 12 cuțite și săbii, spray-uri lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente ce ar conține evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate pentru bunuri imobile.

De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător pe un imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Printre persoanele reţinute în acest dosar se numără interlopul ieşean Adrian Corduneanu şi soţia sa, dar şi alte rude ale acestora, scrie News.ro.

Peste 50 de victime ale cămătarilor

Procurorii DIICOT spun că, de la începutul anului 2021, în municipiul Iași s-au constituit două grupări infracționale organizate în scopul acordării de împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% şi, în anumite cazuri, și de 400%. Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare.

Astfel, în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent fiind identificate peste 50 de victime.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra victimelor pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate, precum și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate. Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau victimele să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupărilor au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, afirmă DIICOT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro