Sari direct la conținut

Va intra România în Schengen în acest an? Bogdan Aurescu: Cred că Olanda nu a luat încă o decizie

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Guvern, Facebook
Bogdan Aurescu, Foto: Guvern, Facebook

​Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, „crede” că „Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la spațiul Schengen, el spunând, la Digi 24, că „e încă spațiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice”. Reamintim că în octombrie Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Întrebat la Digi 24 cât de probabilă este intrarea României în spațiul Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „există șanse”, subliniind că nici el, nici președintele Klaus Iohannis nu au dat niciodată termene.

  • „Am văzut momentul 2011 și am putut să constat așteptarea foarte mare care a fost creată la momentul respectiv pentru un anumit termen de intrare, care nu s-a întâmplat. Asta nu e productiv.
  • Nu e bine să dai termene, să supralicitezi, să crești tonul când lucrurile nu sunt rezolvate. Cel mai bine e să lucrezi la dosar cu argumente tehnice, cu toate instrumentele și pe toate canalele. Când e un rezultat, poți să spui că e o anumită probabilitate. Nu vreau să dau astfel de evaluări, nu am făcut niciodată asta.
  • Pe partea tehnică și politică se avansează în continuare. E un efort diplomatic și politic care se petrece la toate nivelurile”, a declarat ministrul de Externe.

Întrebat dacă crede că Olanda trage de timp de timp date fiind preconizatele alegeri, Aurescu a spus că nu crede că Olanda a luat o decizie privind aderarea României la Schengen:

  • „Sunt alegerile regionale din primăvara anului viitor care contează pentru Senatul olandez.
  • Sunt teme care se discută acolo, e context preelectoral, tema aderării la Spațiul Schengen nu a fost până acum o tema de dezbatere publică, dar e sensibilitate pentru tema migrației și pentru procese de extindere care sunt mult prea grăbite.
  • Nu cred că în momentul ăsta vorbim de o tragere de timp în sensul blocării României. Cred că Olanda nu a luat încă o decizie, e încă spațiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice”.

Ce prevede rezoluția votată de Parlamentul Olandei privind intrarea României în Schengen

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat, într-o declaraţie pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Parlamentarii olandezi solicită guvernului să nu voteze pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, cerând analizarea funcționării statului de drept, scăderea nivelului de corupție și a crimei organizate în cele două țări.

În documentul adoptat de parlamentul Olandei se precizează că problemele legate de corupție și crimă organizată într-o țară Schengen „poate cauza probleme majore pentru funcționarea controlului de frontieră al țării în cauză și ar putea, prin urmare, să prezinte riscuri de securitate pentru Olanda și pentru întreg spațiul Schengen”.

În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

Premierul Olandei, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Când sunt gata, se pot alătura”

Olanda „nu are nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, iar „când sunt gata, se pot alătura”, susținea, în 19 octombrie, premierul olandez Mark Rutte, care lista însă problemele pe care le mai au cele două țări.

  • „Nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen.
  • Când sunt gata, se pot alătura.
  • Problema este următoarea. Pentru ambele (țări) avem nevoie de o actualizare și (a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
  • Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă.
  • În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă.
  • În prezent, lipsesc (evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările”, a afirmat premierul olandez într-un discurs susținut în Parlamentul Olandei.

El a mai spus că a discutat „pe larg” despre aceste aspecte cu președintele Klaus Iohannis.

  • „Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată.
  • În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune. Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera.
  • Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci (țările care aderă) trebuie să fie și stricte, corecte și angajate.
  • Problema specifică cu Bulgaria este că MCV nu face parte din aceste discuții. De asemenea, sunt multe evoluții la nivel național (în BG), pentru că în prezent nu există un Guvern în exercițiu, ca să vorbim în termeni flamanzi”, a adăugat Mark Rutte în discursul său.

Calendarul deciziei privind aderarea României la Schengen

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat, miercurea trecută, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a scris marți pe Twitter că președinția cehă a Consiliului UE a transmis României felicitări privind reușita vizitelor de verificare privind îndeplinirea condițiilor Schengen, dar și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic de circulație european.

Calendarul deciziei Schengen privind România, potrivit lui Vlad Gheorghe:

  • „Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru `informații actualizate` despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie
  • Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI – consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene)
  • Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa”.

CITEȘTE ȘI: Meciul România – Olanda se joacă acum pe terenul Schengen. Ce se ascunde, de fapt, în spatele declarațiilor oficiale și a precauției premierului Rutte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro