Sari direct la conținut

VIDEO Peste 220.000 de curcani, sacrificați din cauza gripei aviare la cea mai mare fermă din România – imagini din dronă cu dezastrul de la Codlea

HotNews.ro
gripa aviara, Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia
gripa aviara, Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Peste 220.000 de curcani sunt sacrificați la trei ferme din Codlea ale celui mai mare producător de carne de acest tip din România, din cauza gripei aviare. De asemenea, conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, va fi incinerată și o cantitate de 100 de tone de carne aflată pe stoc.

Imagini filmate din dronă și publicate de brasov.net arată amploarea dezastrului. La câteva sute de metri de fermele de curcani, excavatoarele au săpat gropi uriașe unde sunt aruncate păsările moarte și se lucrează la foc continuu încă din weekend, atunci când a fost descoperit primul focar.

Cele trei focare de gripă aviară se află pe platforma zootehnică Codlea, iar aproximativ 224.000 de păsări vor fi eutanasiate și îngropate, conform prefectului de Brașov, Cătălin Văsii, citat de brasov.net.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți, la Digi 24, că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice declanșate în acest caz, el susținând că „sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus”.

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare, în condiţiile în care este vorba de o fermă foarte mare din România care furnizează în magazine carnea de curcan, Petre Daea a răspuns: „Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”.

Chestionat dacă există scenariul în care este analizată şi o culpă a acestei ferme, ministrul Agriculturii a replicat: „Nu se exclude niciun scenariu, iar specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.

Ministrul Daea a adăugat că nu are informaţii, încă, dacă păsări din aceste ferme au ajuns la comercializare.

Între octombrie 2021 și septembrie 2022 Europa s-a confruntat cu cel mai devastator val de gripă aviară din istoria sa, aproximativ 50 de milioane de păsări fiind sacrificate în fermele infectate de virus.

În luna noiembrie a anului trecut Ungaria a descoperit mai multe focare de gripă aviară la ferme din estul țării, în apropierea graniței cu România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro