Sari direct la conținut

Interviul acordat de Andrew Tate din România a ajuns la aproape 100 de milioane de vizualizări

HotNews.ro
Andrew Tate, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia
Andrew Tate, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Interviul acordat de milionarul Andrew Tate în vila sa din România, unde este anchetat de trafic de persoane, prezentatorului TV american Tucker Carlson a ajuns la aproape 100 de milioane de vizualizări pe Twitter.

În momentul publicării acestui articol postarea cu înregistrarea video a interviului realizat pe 12 iulie avea 94 de milioane de vizualizări pe pagina de Twitter a lui Carlson.

În timpul interviului Tate a pretins că este doar „un bărbat în vârstă de 35 de ani” care deja „era extrem de realizat din punct de vedere financiar” înainte de a deveni un nume cunoscut în întreaga lume datorită înregistrărilor video distribuite pe TikTok de urmăritorii săi.

„Eram deja un tată, eram deja cunoscut, nu aveam niciun fel de motivație financiară, nu am cazier, nu este tipul de persoană care sunt. Dar m-am trezit la vârsta de 35 de ani să fac fete să facă TikTok-uri pentru a mă îmbogăți cu mărunțișul pe care l-aș fi câștigat de pe TikTok”, a spus el ironic.

Carlson nu l-a întrebat deloc pe milionar despre crearea așa-zisei sale „universități” online, „Tate University”, care l-a ajutat să strângă urmăritori în întreaga lume prin oferirea de diverse sfaturi legate de scheme de îmbogățire financiară și modul în care trebuie tratate femeile.

Revista Rolling Stone amintește însă că Tate a vorbit despre metodele sale într-o postare din 2018 de pe site-ul Tate University:

„Slujba mea era să întâlnesc o fată, merg la câteva întâlniri, să mă culc cu ea, să testez dacă e de calitate, să o fac să se îndrăgostească de mine până în punctul în care ar face orice îi spun, apoi să o pun pe un webcam pentru a putea deveni bogați împreună”.

În condițiile în care întrebările dificile de orice natură au lipsit din partea lui Carlson, Tate a încercat să reitereze povestea conform căreia s-a îmbogățit în pofida originilor umile și că acuzațiile aduse de autoritățile române sunt rezultatul unei conspirații împotriva sa.

Cum și-a creat Andrew Tate un imperiu online

Acum în vârstă de 36 de ani, Tate și-a început cariera ca kickboxer, jucând ultimul său meci la București în urmă cu doi ani, împotriva luptătorului român Cosmin Lingurar. După ce a început să joace tot mai puține meciuri de kickboxing, Tate a fondat o primă companie, una de webchat la care a afirmat că lucrează 75 de femei, unele dintre ele foste iubite ale sale.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Mirror în martie anul trecut, el a recunoscut că afacerea este o „înșelătorie totală” în care femeile conving bărbați creduli să le dea bani prin „povești plângăcioase”.

În mediul online el a devenit faimos prin promisiunile de a le arăta băieților și bărbaților cum să „scape din matrice”, o expresie folosită de acesta pentru sfaturi legate de cum să devii mai bogat și să ai mai mult succes la femei.

Înainte să fie interzis rețelele de socializare, el a avea peste 4,5 milioane de urmăritori pe Instagram, precum și 600.000 de abonați pe canalul său de Youtube. Pe TikTok înregistrări video cu hashtag-ul său au fost vizualizate de peste 14 miliarde de ori.

Afacerea care l-a făcut faimos pe rețelele de socializare este însă antemenționata „Hustler University”, o platformă care oferă cursuri online pentru „masculii alfa aspiranți” în ceea ce privește criptomonedele, investițiile pe bursă și „freelancing”.

Practic un „guru” de „self-help”, Tate le promite urmăritorilor săi, în vasta lor majoritate bărbați, că le va dezvălui rețeta pentru a face mai mulți bani, „agăța” tipe și în general să ajungă să aibă o viață de lux.

În doar câteva luni el a ajuns de la un personaj semiobscur la una dintre cele mai cunoscute personalități din mediul online, în iulie 2022 Google înregistrând mai multe căutări despre el decât de exemplu Donald Trump sau Kim Kardashian.

Ascensiunea sa către faimă nu a fost întâmplătoare, jurnaliștii de la The Observer descoperind dovezi că urmăritorii lui Tate sunt instruiți să inunde rețelele de socializare cu înregistrări video ale acestuia și să aleagă cele mai controversate clipuri pentru un număr maxim de vizualizări și reacții.

Efortul coordonat în care au fost implicați mii de membri ai „Hustler University” și o întreagă rețea de conturi de pe TikTok a fost descrisă de către unii experți drept o „tentativă fățișă” de a manipula algoritmii rețelelor de socializare pentru a promova în mod artificial conținutul legat de acesta.

În mai puțin de 3 luni această strategie i-a adus un număr uriaș de urmăritori în mediul online și milioane de lire sterline, The Guardian notând în luna august că „Hustler University” a ajuns să aibă 127.000 de membri care plătesc 39 de lire lunar pentru a se alătura „universității” sale.

Acuzațiile aduse de procurorii români lui Andrew Tate

În una dintre înregistrările sale video el a explicat motivele pentru care a ales să se mute în țara noastră, sugerând că i-ar fi mai ușor să scape de acuzații de viol. El a spus în înregistrarea respectivă că aceasta ar fi „40%” din motivația sa, susținând însă că „nu sunt un violator, dar îmi place ideea de a putea face ce vreau. Îmi place să fac ce vreau”.

În aprilie 2022 polițiștii din Ilfov au făcut percheziții la vila lui Tate și a fratelui său după ce au primit un pont de la ambasada Statelor Unite de la București că o cetățeană americană în vârstă de 21 de ani este sechestrată de către aceștia.

Tânăra a fost găsită în locuința celor doi și cei doi frați au fost aduși la audieri, însă au fost eliberați ulterior și au negat comiterea oricărei infracțiuni. Pe 12 aprilie DIICOT a anunțat că dosarul deschis pentru lipsirea de libertate a unei femei, în care poliţiştii din Ilfov au făcut percheziţii, a fost declinat către DIICOT, care a extins urmărirea penală pentru trafic de persoane şi viol.

Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore la sfârșitul anului trecut și apoi arestați preventiv.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT afirmă că „la începutul anului 2021, 4 suspecţi (doi cetăţeni britanici şi doi cetăţeni români) au constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar şi al altor state, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, a infracţiunii de trafic de persoane”.

Victimele au fost recrutate de cetăţenii britanici prin inducere în eroare cu privire la intenţia de a întemeia o relaţie de căsătorie/concubinaj şi existenţa unor sentimente reale de iubire (metoda loverboy), potrivit procurorilor DIICOT.

„Cu privire la infracţiunea de viol s-a reţinut că în luna martie 2022 o persoană vătămată a fost constrânsă, în două ocazii diferite, de un suspect, prin exercitarea de violenţe fizice şi presiuni psihologice, să întreţină relaţii sexuale”, mai afirma comunicatul remis presei de către DIICOT la finalul lunii decembrie.

În urma perchezițiilor făcute în vila de lângă Capitală a britanicilor, anchetatorii au descoperit studiourile video unde ar fi fost exploatate cel puțin șase tinere care ar fi fost obligate să producă filmări pornografice care erau vândute apoi pe platforme de specialitate.

Andrew și Tristan Tate au fost eliberați din arestul preventiv și plasați în arest la domiciliu în data de 31 martie.

Cum a ajuns Tucker Carlson să își publice emisiunea pe Twitter

Unul dintre cei mai longevivi și cel mai popular prezentator TV al Fox News, Carlson a fost pus pe liber de televiziunea conservatoare din Statele Unite în data de 24 aprilie a acestui an.

„Îi mulțumim pentru serviciul său adus rețelei ca prezentator și înainte de aceasta ca colaborator. Ultima emisiune a domnului Carlson a fost vineri, 21 aprilie”, a declarat televiziunea americană într-un comunicat remis presei, adăugând că despărțirea între părți a fost una de comun acord.

Însă câteva zile mai târziu Carlson a acuzat într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Twitter că a fost „redus la tăcere”. „Brusc, SUA seamănă foarte mult cu un stat monopartit. Este o constatare deprimantă, dar nu e ceva permanent”, a acuzat el.

Se crede că Fox News a decis să renunțe la Carlson din cauza acuzațiilor duse de către acestea și invitați în emisiunea sa celor de la Dominion Voting Systems, o companie despre care aceștia au afirmat că a fraudat alegerile prezidențiale din 2020, provocând pierderea acestora de către președintele republican în exercițiu Donald Trump în fața rivalului său democrat Joe Biden.

The New York Times a relatat însă că picătura care a umplut paharul pentru directorii Fox News au reprezentat-o probabil o serie de mesaje private conţinând „remarci extrem de jignitoare şi grosolane” venite din partea prezentatorului, acestea ieșind la lumină în timpul acțiunii intentate în instanță de către Dominion Voting Systems.

Cu doar câteva zile înainte de anunțul privind despărțirea de Carlson, Fox News convenise să plătească aproape 800 de milioane de dolari companiei Dominion pentru a rezolva pe cale amiabilă un proces intentat de aceasta pentru defăimare.

Carlson a anunțat apoi pe 11 mai că va realiza o nouă emisiune care va fi difuzată pe Twitter. „Twitter nu este un site partizan. Toată lumea are voie pe el şi credem că acesta este un lucru bun”, afirma el la momentul respectiv.

De altfel, Twitter este în prezent singura rețea social media pe care activează Andrew Tate, toate celelalte interzicându-l din cauza mesajelor care îndemnau la violență fără femei. Contul lui Tate fusese dezactivat de Twitter cu ani în urmă, însă platforma social media i l-a restaurat după ce miliardarul sud-african Elon Musk a cumpărat compania.

Musk și-a exprimat simpatia pentru Tate de mai multe ori, inclusiv imediat după anunțul reținerii sale în România.

Carlson, considerat un vector al propagandei ruse în SUA

După izbucnirea războiului din Ucraina el a fost acuzat de răspândirea propagandei ruse, comentariile făcute de acesta în timpul emisiunii sale fiind pe larg preluate și traduse de presa de stat de la Moscova.

Valeriu Pașa, un expert în dezinformare la organizația anticorupție WatchDog.MD, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Insider în luna aprilie a anului trecut că prezentatorul TV american ar fi interzis în Rep. Moldova din cauza comentariilor sale pro-ruse.

Carlson a fost acuzat că a promovat multe dintre liniile de propagandă ale Kremlinului înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială” pe 24 februarie, întrebându-se, printre altele, de ce Statele Unite ar trebui să țină Ucrainei în locul Rusiei, „care este o țară mult mai mare”.

El a declarat chiar că „ține cu Rusia” în disputa cu Ucraina, difuzarea unor segmente din monologurile sale devenind ceva comun pentru televiziunile rusești încă din luna martie a anului trecut.

Printre altele, el a pus ulterior sub semnul îndoielii ajutoarele militare acordate de guvernul american Ucrainei și a acuzat Kievul că persecută creștinii din țară.

Într-un monolog din emisiunea sa difuzată în decembrie anul trecut după vizita istorică a lui Volodimir Zelenski în SUA, Carlson l-a comparat pe președintele ucrainean cu „managerul unui club de striptease” care a venit la Washington să cerșească bani.

După anunțul despărțirii de Fox News, prezentatorul TV Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, i-a transmis o invitație lui Carlson să meargă să lucreze în Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro