Sari direct la conținut

Legea păcănelelor. Instanța supremă atacă la CCR modificările prin care se incriminează ca faptă penală falsificarea adeverinţei care atestă că localitatea are peste 15.000 de locuitori

HotNews.ro
Jocuri de noroc, Foto: Inquam Photos / George Călin
Jocuri de noroc, Foto: Inquam Photos / George Călin

Modificările aduse de Parlament la Codul penal care prevăd dosar penal pentru cei care emit adeverinţe prin care se atestă în fals că unitatea administrativ-teritorială în care se află are peste 15.000 de locuitori au fost atacate de instanța supremă la Curtea Constituțională. HotNews.ro a publicat pe 15 mai un reportaj video în care s-a arătat cum orașul Breaza a crescut de la 14.800 de locuitori, conform INS în 2021, la 15.196, pe baza unei adeverințe recente, ceea ce face ca „păcănelele” să nu fie eliminate.

Amendamentele au fost operate asupra unui proiect de modificare a Codului Penal care, în forma iniţială, se referea la instituirea pedepsei între 1 şi 5 ani de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi care fusese respins de Senat.

În opinia ICCJ, principiul bicameralismului a fost astfel încălcat întrucât senatorii nu au putut să se pronunțe privitor la amendamentele de la Cameră legate de „nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi „tulburarea folosinţei locuinţei”.

Secţiile unite ale ICCJ au dezbătut şi au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale, reclamând atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Decizia a fost adoptată în unanimitate, cu votul a 83 de judecători.

Camera Deputaților a decis, la finele lunii trecute să introducă un nou articol – 348, indice 1 – cu următorul cuprins: „Nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc

(1) Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Un alt articol, 371 indice 1, incrimina „Tulburarea folosinţei locuinţei . – (1) Fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei prin punerea titularului dreptului de folosinţă în situaţia de a nu-şi putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro