Sari direct la conținut

HARTA BAC 2011 Cum au aparut camerele video la examenele de Bacalaureat. In cel putin 11 judete au lipsit camerele de supraveghere. In 8, procentele de promovabilitate sunt mari sau peste medie ​

Camerele video au lipsit total din clasele de examen in cel putin 11 judete, la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, dupa cum rezulta din monitorizarea partiala a informatiilor din presa locala realizata de HotNews.ro. Cine a dat ordinul de introducere a camerelor de supraveghere in scolile in care s-a sustinut examenul, cine a luat decizia la nivel local de a achizitiona si monta camerele, precum si cine a platit pentru ele – sunt doar cateva dintre detaliile desfasurarii examenului de Bacalaureat de anul acesta care ar fi putut influenta rezultatele finale.

Momentul zero in privinta introducerii camerelor de supraveghere in salile de examen il reprezinta august 2010, cand ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a aprobat Metodologia Bacalaureatului. Mai exact, in Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobata prin Ordinul de ministru nr. 4799/31.08.2010, sunt prevazute urmatoarele:

„La stabilirea centrelor de examen se vor avea in vedere, cu prioritate, unitatile de invatamant care permit organizarea salilor de examen si a salilor in care isi desfasoara activitatea comisia din centrul respectiv in aceeasi cladire, precum si acele unitati de invatamant ale caror sali de clasa sunt dotate cu camere de supraveghere;”

Vezi aici Metodologia

Inspectorul scolar general din Salaj, Ioan Abrudan, a declarat pentru Graiul Salajului ca metodologia a fost urmata de o nota trimisa de Daniel Funeriu catre inspectoratele scolare judetene si catre comisiile de bacalaureat, prin care le cerea sa manifeste „toleranta zero fata de frauda si transparenta totala in desfasurarea examenului de bacalaureat”. Potrivit lui Abrudan, Funeriu a mai cerut ca probele sa se desfasoare in sali de clasa in care exista camere video de supraveghere.

Decizia finala de a monta sau nu camere video in clasele unde s-au desfasurat probele scrise ale Bacalaureatului a apartinut administratiilor locale, cele care au si furnizat banii pentru cumpararea dispozitivelor pentru supraveghere. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru HotNews.ro ca „responsabilitatea in ce priveste achizitionarea si montarea acestor camere a revenit in totalitate autoritatilor locale si primariilor”.

Potrivit acestuia, „conducerile scolilor si Inspectoratele Scolare nu au putut decat sa trimita adrese autoritatilor locale prin care sa solicite astfel de camere”. Ministerul Educatiei nu a alocat bani pentru achizitionarea si montarea camerelor, acesta este si motivul pentru care responsabilitatea financiara revine in totalitate administratiei locale, sustine Banu.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat de asemenea pentru HotNews.ro ca decizia de a introduce camerele in salile de examen, intr-o prima faza, a apartinut Inspectoratelor Scolare, iar responsabilitatea financiara si ultimul cuvant a apartinut consiliilor locale.

O alta solutie a reprezentat-o achizitionarea camerelor din fondurile proprii ale scolii, acolo unde au existat fonduri proprii, sau la sponsorizari. Un exemplu in acest sens o reprezinta judetul Arges, unde inspectorul scolar judetean Gabriel Bratu a declarat ca toate „cheltuielile vor fi acoperite de fiecare unitate scolara, fie din venituri proprii, fie de la serii anterioare, si vor fi camere web conectate la unitati la calcultoare care deja exista in unitatea scolara”.

Adresa camere video

Adresa camere video

Foto:

Intr-o adresa trimisa pe 30.05.2011 de Inspectoratul Scolar General catre unitatile de invatamant liceal, autoritatile le solicita directorilor sa comunice numarul de sali de examen dotate cu camere video de supraveghere, precum si posibilitatea pe care acestia o au de a cumpara camere video pentru toate salile de examen.

In Caras-Severin, Inspectoratul Scolar Judetean a cumparat din resurse proprii camere web pentru fiecare sala in care s-au dat examene. „Pana la inceperea probelor scrise, camerele au fost montate”, a declarat pentru Adevarul Mircea Meila, adjunctul ISJ Caras-Severin. Acesta a precizat ca „scolile nu au platit niciun leu pentru aceste camere. Ele au fost cumparate din resursele proprii ale inspectoratului”.

In Buzau, aproape 90 de camere de filmat, care au fost cumparate si utilizate la alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost date in custodie Inspectoratului scolar Judetean Buzau de catre Prefectura, ca sa fie folosite la examenul de BAC, potrivit publicatiei Curentul.

Judetele care nu au montat camere de supraveghere in nicio clasa

Suceava (locul I) – promovabilitate 65,03%

„Nu am avut camere video in nici un centru. Masura nu a fost luata de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de la Consiliile Locale”, a declarat inspectorul scolar Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, citat de Mediafax.

„Nu camera video este explicatia pentru rezultatele dezastruoase de la Bac 2011. Avem colegii cu promovabilitate de 80-90%, cu medii absolut normale, dar si grupuri scolare cu 9% promovabilitate. A fost generatia in care s-au acumulat acele SAM-uri (scoli de arte si meserii)”, a sustinut aceasta.

Harghita (locul II) – promovabilitate 64,03%

„In niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 sali de examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cu asociatiile profesionale, comitetele de parinti si profesori, si am ajuns la concluzia ca trebuie sa organizam un bacalaureat conform metodologiei. Am controlat, in fiecare zi, unitatile de examen”, a declarat inspectorul scolar general al judetului Harghita, Ferencz Solomon Alpar, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, „am facut cea mai serioasa simulare din toata tara, la toate disciplinele, si am analizat si mediatizat rezultatele. Nu suntem satisfacuti de rezultat, chiar daca avem o medalie de argint de gat. Permiteti-mi sa nu fiu mandru”.

Constanta (locul III) – promovabilitate 57,6%

In judetul Constanta, nicio camera de supraveghere nu a fost amplasata in interiorul claselor. Au existat astfel de dispozitive, insa montate pe holuri si nu in toate liceele, a declarat Gabriela Costea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, citat de Mediafax.

Salaj (locul IV) – promovabilitate 57,21%

Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Salajului si presedintele comisiei judetene de bacalaureat a declarat pentru Graiul Salajului ca nicio sala de clasa din centrele de examinare pentru Bacalaureat nu este prevazuta cu camere video de supraveghere, astfel ca in judet examenele se desfasoara fara supraveghere video. Inspectorul nu a declarat, insa, si de ce nu a fost montata nicio camera video.

Botosani (locul VI) – promovabilitate 56%

In judet nu a existat nicio camera video in salile de examen. Inspectorul scolar general, Ada Macovei, a declarat insa ca lipsa acestei aparaturi nu a influentat notele obtinute de elevi. „Nu sunt de acord, nu este relevanta prezenta sau absenta camerelor de luat vederi daca oamenii care sunt pusi acolo isi fac treaba. Camerele de supraveghere puteau de fapt sa demonstreze la sfarsitul evaluarii ca totul a fost corect si in felul acesta puteam demonstra oricand si oricui ca examenul s-a desfasurat corect”, a precizat aceasta, citata de Botosaneanul.ro.

„Noi am avut promovabilitate foarte mari intotdeauna. Am fost pe locul 2 pe tara, acum suntem pe 5. Fata de alte judete nu avem foarte multe medii maxime, o singura medie de 10 la nivel judetean”, a precizat Ada Macovei.

Valcea (locul VII) – promovabilitate 54,41%

Inspectorul Scolar General al judetului Valcea, Gabriela Ene, a declarat pentru Agerpres ca nu au fost montate camere video in salile de examinare.

Olt (locul VIII) – promovabilitate de 54,26%

Supravegherea video a desfasurarii examenului de bacalaureat s-a desfasurat numai pe holuri si la intrarea in licee, dar nu si in sali, deoarece, potrivit inspectorului scolar general al judetului Olt, Mariana Gheorghe, scolile si autoritatile locale nu au avut fonduri suficiente pentru a achizitiona camere video pe care sa le monteze in salile de clasa.

„Sunt administratii locale ce abia au fonduri pentru a asigura igienizarea si minime pregatiri pentru noul an scolar si in acest context nu le putem cere sa faca in plus cheltuieli pentru sisteme de supraveghere video in clase. Sumele ar fi mari si oricum in licee sunt sisteme de supraveghere video la intrari si pe holuri”, a spus Mariana Gheorghe, citata de Agerpres. Aceasta a adaugat ca in judetul Olt nu au fost in ultimii ani probleme in privinta desfasurarii examenelor, iar la testele nationale din luna in curs nu a fost nicio tentativa de copiere.

Inspectorul scolar general adjunct Geanina Parvu a declarat ca profesorii supraveghetori au fost „foarte vigilenti”, in conditiile in care in judet nu au fost camere video de supravegehere in sali, a precizat aceasta. In judet nu sunt unitati de invatamant unde niciun elev sa nu fi promovat examenul, dar nici licee cu proportie de promovabilitate de 100%. In toate unitatile proportia de promovabilitate a fost mai mare de 10%.

In 2010 promovabilitatea la bacalaureat a fost de aproape 80 de procente, iar in 2009 au promovat bacalaureatul din prima sesiune circa 90% dintre candidati.

Teleorman (locul XIV) – promovabilitate de 46%

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Teleorman, Constantin Amarie, a declarat pentru Agerpres ca „nu s-au putut instala camere video de supraveghere” in clasele de examen, insa ca bacalaureatul s-a desfasurat „in conditii normale, corecte, de toleranta zero fata de fraude”, un singur candidat fiind eliminat la ultima proba.

„Promovabilitatea este la cota asteptarilor, exprimand interesul scazut al absolventilor de liceu fata de un asemenea examen deosebit din viata lor”, a precizat acesta. Promovabilitatea in urma cu un an era de 67% in Teleorman.

Satu Mare (XXII)- promovabilitate de 43%

Cumpararea sistemelor video pentru Bacalaureat ar fi costat Primaria Satu Mare in jur de 30.000 euro, sustine viceprimarul Adrian Albu, citat de Adevarul. „Primaria nu-si poate asuma indicatiile ministrului Educatiei, care sunt bune ca intentie, dar greu de pus in aplicare in acest moment. Suma nu este exagerat de mare, dar astfel de achizitii nu se pot face de azi pe maine, trebuia organizata o licitatie. Pe de alta parte, ar fi buna si o finantare venita din partea Ministerului Educatiei pentru ca investitiile in scoli le facem pe din doua”, a explicat viceprimarul.

Nici Inspectoratul Scolar „nu are fondurile necesare cumpararii unei asemenea aparaturi, asa ca a ramas la latitudinea directorilor de unitati scolare daca le achizitioneaza sau nu”, a declarat si Mariana Brumboiu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Satu Mare. La randul lor, directorii unitatilor scolare in care au fost sustinute probele scrise spun ca nu au avut fonduri pentru achizitionarea sistemelor video.

Ialomita (locul XXVII) – promovabilitate 40,2%

Din cauza lipsei de fonduri, nici elevii din judetul Ialomita nu au fost monitorizati video la examenele din cadrul Bacalaureatului. Procentul de promovabilitate in Ialomita este de 40,2%, ceea ce plaseaza judetul pe locul XXVII.

Ilfov (ultimul loc) – promovabilitate 24,4%

Camere de supraveghere nu au existat nici in clasele unde elevii din Ilfov au sustinut examenele scrise ale sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011. Potrivit procentelor de promovabilitate publicate inainte de solutionarea contestatiilor, Ilfov se plaseaza pe ultimul loc in topul judetelor, cu o promovabilitate de 24,4%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro