Sari direct la conținut

Brexit: Un al doilea referendum este posibil?

HotNews.ro
Tony Blair (foto arhiva), Foto: Agerpres
Tony Blair (foto arhiva), Foto: Agerpres

Ipoteza unui al doilea referendum privind Brexit, chiar dacă e respinsă de prim-ministrul Theresa May, câștigă teren, dată fiind ostilitatea Parlamentului față de retragerea convenită cu Bruxelles-ul. Iată întrebările pe care le presupune un asemenea scenariu, în opinia Le Vif, citat de Rador.

Ce raport de forțe?

Theresa May s-a opus tot timpul unei noi consultări, estimând că ea ar submina încrederea britanicilor în aleșii lor și în sistemul lor politic.

În Parlament, mulți deputați din Partidul său conservator se opun, la fel ca cei din micul partid unionist irlandez DUP, indispensabil pentru majoritatea ei absolută, Dar o mână de deputați conservatori se declară de acum pentru.

Partidul laburist, principala formațiune de opoziție, nu a exclus posibilitatea să susțină organizarea unui al doilea referendum dacă nu reușește să obțină convocarea de alegeri legislative anticipate.

Zeci de deputați laburiști s-au exprimat public pentru un nou vot și fac apel la liderul lor, euroscepticul Jeremy Corbyn, să facă la fel.

Celelalte principale formațiuni de opoziție, partidul Liberal democrat, centrist, ca și naționaliștii scoțieni din SNP, opuse Brexit, susțin ideea unui nou vot.

O campanie pentru un “Vot al poporului” (People’s vote) organizează de mai multe luni zeci de evenimente în tot Regatul Unit pentru a-i convinge pe alegători să ceară un nou scrutin. Campania a primit sprijinul unor foști prim-miniștri, Tony Blair (laburist) și John Major (conservator), sau a primarului Londrei, Sadiq Khan.

Cine decide?

Guvernul ar trebui să dea verde organizării unui nou referendum și Parlamentul ar trebui să voteze o lege pentru a da un cadrul legal acestei consultări.

Textul legii ar trebui să precizeze formularea întrebării. Data votului nu ar trebui obligatoriu menționată în lege și ar putea fi fixată mai târziu.

Ce întrebare?

Posibilitățile sunt multiple în legătură cu întrebarea ce va fi pusă și nu se prefigurează niciun consens.

Una din ipoteze este o întrebare care ar permite alegerea între acordul de Brexit susținut de Theresa May și o ieșire fără acord, temută de mediile economice.

Dar unii opozanți la Brexit vor să fie propusă și anularea procesului de divorț. Alții cer să fie supuse votului trei opțiuni (Brexit cu acord, fără acord sau fără Brexit).

Până la ce termen?

Potrivit cercetătorilor de la City University of London, termenul cel mai scurt pentru organizarea unui nou referendum este de circa 22 de săptămâni.

În acest caz, dacă decizia de a organiza un nou referendum ar fi luată luni, consultarea nu s-ar putea ține înainte de luna mai 2019 cel mai devreme.

Dar un asemenea termen ar pune problema ținerii în Regatul Unit a alegerilor europene. Care încep pe 23 mai: dacă țara mai este membră a UE la acea dată, trebuie ea să aleagă deputați europeni?

Acest termen ar implica amânarea datei Brexit, programat pe 29 martie 2019, ceea ce ar necesita acordul liderilor europeni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro