Sari direct la conținut

Trump, amenințat de procedura de impeachment, cere și Chinei să-l ancheteze pe Joe Biden și pe fiul său, Hunter

HotNews.ro
Donald Trump si Melania, Foto: Captura YouTube
Donald Trump si Melania, Foto: Captura YouTube

Donald Trump a cerut public Chinei să-l ancheteze pe rivalul său Joe Biden, în condițiile în care procedura în vederea destituirii sale accelerează, cu audierea unui prim martor cheie în Congres, scrie AFP.

Președintele american este amenințat de o procedură de punere sub acuzare („impeachment”) după ce i-a cerut omologului său ucrainean să-l ajute să strângă informații potențial compromițătoare pentru Joe Biden, bine plasat în cursa pentru câștigarea investiturii democrate.

Afirmând din nou că discuția cu Volodimir Zelenski a fost „perfectă” și cererea sa legitimă, Donald Trump a depășit o nouă etapă joi, declarând că ar putea „cu siguranță” să formuleze aceeași cerere președintelui chinez.

Miliardarul a repetat că Joe Biden și fiul său Hunter au „înșelat China și Ucraina”.

„China ar trebui să lanseze o anchetă asupra Biden-ilor deoarece ce s-a întâmplat în China este la fel de grav ca ceea ce s-a petrecut în Ucraina”, a subliniat el.

Hunter Biden, avocat și finanțist, a fost membru în consiliul de supraveghere al unui grup gazeifer ucrainean și a investit în China când tatăl său era vicepreședintele lui Barack Obama. Nu a fost vizat niciodată de justiția din cele două țări.

Dar Donald Trump și anturajul său consideră că Hunter Biden a profitat de poziția tatălui său pentru a câștiga sume considerabile. În plus, spun ei, Joe Biden a cerut capul unui procuror ucrainean care se interesa prea îndeaproape de afacerile companiei pentru care lucra Hunter Biden.

În 2015, fostul vicepreședinte a cerut într-adevăr demiterea procurorului general ucrainean, dar în cadrul unei campanii internaționale de luptă împotriva corupției și în care acest oficial era suspectat că îngrădește reformele. La acea vreme, nimeni nu a avut semne de întrebare legate de motivațiile lui Biden.

În cadrul anchetei privind destituirea președintelui, care are totuși puține șanse de reușită, democrații l-au convocat joi la Camera Reprezentanților pe Kurt Volker, care a fost trimisul special al Statelor Unite pentru Ucraina până la demisia sa, vineri.

Potrivit avertizorului de integritate care a semnalat conținutul suspect al discuției dintre Trump și Zelenki, Volker s-a deplasat la Kiev a doua zi după această convorbire telefonică, pentru a „da sfaturi autorităților ucrainene asupra manierei de acomodare cu cerințele președintelui”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro