Sari direct la conținut

Consiliul Europei, despre ultimele modificări în sistemul judiciar din Polonia: Afectează și mai mult independența magistraților / Varşovia consideră reacţia un amestec în afacerile ei interne

HotNews.ro
Consiliul Europei, despre ultimele modificări în sistemul judiciar din Polonia: Afectează și mai mult independența magistraților / Varşovia consideră reacţia un amestec în afacerile ei interne

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, consideră că noile planuri ale Guvernului polonez de modificare a legislației vizând sistemul judiciar sunt menite „să reducă şi mai mult la tăcere opoziţia în rândul judecătorilor şi procurorilor şi să le afecteze independenţa” şi cere Senatului polonez să respingă măsurile propuse într-un nou act normativ, scrie Reuters.

Proiectul de lege, votat deja de camera inferioară a parlamentului, cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraţilor care se împotrivesc reformelor în justiţie. Astfel, magistraţii care contestă legalitatea reformelor judiciare ori numirea vreunui alt magistrat riscă sancţiuni ce pot merge până la excluderea din sistem. Magistraţii vor fi de asemenea obligaţi să-şi informeze superiorii cu privire le orice apartenenţă a lor în trecut la un partid politic, precum şi cu privire la orice activitate a lor în cadrul unor ONG-uri ori pe social media.

”Sunt foarte îngrijorat că dispoziţiile noii legi sunt menite să reducă şi mai mult la tăcere opoziţia în rândul judecătorilor şi procurorilor şi să le afecteze independenţa”, menţionează comisarul Dunja Mijatovic într-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului polonez, Tomasz Grodzki.

Opoziţia are majoritate în Senat şi ar putea revizui proiectul de lege în dezbaterile de săptămâna viitoare, însă formaţiunea conservatoare de guvernământ Partidul Lege şi Justiţie (PiS) controlează camera inferioară a parlamentului şi poate anula modificările formulate de Senat.

Comisarul Consiliului Europei a mai menţionat că guvernul polonez a făcut foarte puţin pentru a implementa recomandările privind protejarea independenţei justiţiei formulate într-un raport publicat în luna iunie.

În replică, vice-ministrul polonez de externe Szymon Szynkowski vel Sek a calificat scrisoarea comisarului Dunja Mijatovic drept un amestec inacceptabil în afacerile interne ale Poloniei.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, începută cu patru ani în urmă de formaţiunea PiS, care în octombrie a câştigat din nou alegerile legislative, este considerată la Bruxelles o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a promis că se va opune.

Dar în cazul legilor despre care apreciază că încalcă dreptul comunitar, Comisia Europeană se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cum a procedat ultima dată în octombrie cu privire la legea privind noul regim disciplinar al judecătorilor.

O echipă a Comisiei de la Veneţia a venit joi în Polonia şi urmează să emită săptămâna viitoare o opinie. Bruxelles-ul a cerut Varşoviei să nu adopte legea în cauză înainte să se consulte cu Comisia de la Veneţia.

Judecători polonezi, susţinuţi de colegi ai lor din alte ţări, vor participa sâmbătă la un marș de protest față de schimbările din sistemul judiciar polonez. (Sursa: Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro