Sari direct la conținut

Dosarul nuclear: Iranul lansează un nou proiect de „centrifugă avansată”

HotNews.ro
Instalatie nucleara Natanz din Iran, Foto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images
Instalatie nucleara Natanz din Iran, Foto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Teheranul a lansat în iulie un nou proiect de „centrifugă avansată” destinat înlocuirii unei alte instalații puternic avariate de „sabotaj”, a declarat marți șeful programului nuclear iranian, potrivit AFP.

Organizația Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) indicase la sfârșitul lunii august că fabrica sa din Natanz (centru), lovită la începutul lunii iulie de o explozie misterioasă, fusese de fapt vizată de „sabotaj”.

Această instalație a fost destinată asamblării centrifugelor avansate, pentru creșterea capacității de producție a uraniului îmbogățit în Iran, și aceasta în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Islamică în cadrul acordului internațional privind energia nucleară iraniană, încheiat la Viena în 2015.

După decizia americană de a părăsi unilateral acest pact în mai 2018 și de a reimpune sancțiuni economice grele Iranului, Teheranu arenunțat treptat din mai 2019 de majoritatea angajamentelor pe care și le-a luat la Viena.

Datorită „sabotajului” comis la Natanz, „s-a decis crearea unei fabrici mai moderne, mai mari și mai de succes în inima muntelui” lângă Natanz, a declarat Ali Akbar Salehi, directorul OIEA, într-o scurtă declarație difuzată de televiziunea de stat iraniană.

„Am început lucrările preliminare prin furnizarea de echipamente și prin înființarea unei serii de camere de producție pentru centrifugele avansate”, a adăugat el.

Complexul Martir-Ahmadi-Rochan din Natanz este unul dintre principalele centre ale programului nuclear iranian, plasat sub securitate foarte ridicată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro