Mesaj amenințător al lui Rogozin pentru "românii răzbunători": "La ce este bun Sarmat?" / Despre rachetele Sarmat sau Satan 2
Directorul general al agenției spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, lansează amenințări fără precedent la adresa statelor care au închis spațiul aerian pentru avionul care urma să îl ducă în Serbia pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. În mesajul său de amenințare, care îi include și pe „românii răzbunători”, Rogozin invocă racheta balistică intercontinentală Sarmat (Satan 2), despre care Moscova a susținut că nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km.
- „La ce este bun “Sarmat”?
- El nu va cere pemisiunea pentru zbor de tranzit nici bulgarilor fricoși, nici românilor răzbunători, nici celor din Muntenegru care au trădat istoria noastră comună.
- Exact la fel ca în cazul celorlalți, gen cei din Suedia”, a scris pe Twitter Dmitri Rogozin, şeful programului spaţial rusesc și fost vicepremier.
Вот чем хорош „Сармат”? Он у трусливых болгар, злопамятных румын и предавших нашу общую историю черногорцев согласие на пролёт спрашивать не будет. Равно как и у прочих шведов.
— РОГОЗИН (@Rogozin) June 5, 2022
Lavrov, nevoit să își anuleze vizita în Serbia după ce trei țări au închis spațiul aerian pentru avionul său
Mesajul lui Rogozin vine în contextul în care vizita pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urma să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, potrivit The Guardian și BBC.
Moscova a acuzat Occidentul pentru că Lavrov a fost nevoit să își anuleze vizita. Purtătoarea de cuvânt a Ministeului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mișcarea drept ”un nou canal de comunicare închis”, conform agențiilor de presă rusești.
Decizia Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului vine ca urmare a interdicţiei cu privire la folosirea spaţiului aerian din cauza ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor. La fel ca alte ţări europene, Serbia primeşte gaz rusesc. La rândul său, Kremlinul susţine puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo.
Rogozin menționează și România printre statele care și-au închis spațiul aerian pentru aeronava lui Lavrov, însă, la solicitarea HotNews.ro, Ministerul Transporturilor a precizat că nu ar fi existat o cerere de survol din partea Rusiei:
- „Până la acest moment, la nivelul AACR, nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea autorităților din Federația Rusă pentru ca aeronava ministrului rus de externe, Serghei Lavrov să tranziteze spațiul aerian al României”.
Cu o zi în urmă, în pregătirea vizitei sale în Serbia, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că duce o „politică criminală” în Balcani – în special în Bosnia-Herţegovina şi în Kosovo, potrivit EFE. El a acuzat, de asemenea, că Uniunea Europeană „incită” Kosovo, așa cum „a incitat” și Kievul.
Ce este „Sarmat”, cu care Rogozin îi amenință pe „românii răzbunători”
Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, susținea, în 23 mai, directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin.
Rachetele urmează să fie fabricate în oraşul siberian Krasnoyarsk, declara Dmitri Rogozin pentru agenția de presă Interfax.
Rusia a anunțat în 20 aprilie că și-a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, despre care Vladimir Putin a susținut că este „o armă unică”: „Îi va face pe dușmanii Rusiei să reflecteze”.
Putin a apărut la posturile de televiziune în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesetsk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.
Russia says it has successfully tested the Sarmat intercontinental ballistic missile
According to Putin, Sarmat will „make the madmen who attempt to threaten Russia think” pic.twitter.com/t4ECVxOgNe
— Francis Scarr (@francis_scarr) April 20, 2022
- „Vă felicit pentru lansarea cu succes a rachetei balistice intercontinentale Sarmat. Este un eveniment semnificativ în dezvoltarea unor sisteme de arme promițătoare pentru armata rusă (…)
- Sistemul are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are corespondenți în lume și nu va mai avea mult timp”, a susținut președintele Rusiei.
El a mai spus că „această armă cu adevărat unică” va întări potențialul de luptă al Armatei, „va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și va da de gândit celor care, în isteria unei retorici frenetice, încearcă să ne amenințe țara”.
Testarea acestei rachete, care poate fi echipată cu 10 sau chiar mai multe focoase nucleare, nu a fost o surpriză pentru Occident, dar a venit într-un moment de tensiuni geopolitice extreme după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie.
Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este în dezvoltare în Rusia încă din 2009 și mai este cunoscută și ca SATAN 2 (pentru că ar urma să înlocuiască în arsenalul rus actuala rachetă ICBM R-36M2 ‘Voevoda’ (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârșitul duratei sale de exploatare.
Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, susțin autoritățile ruse.
- Evenimentele din ziua 103 a invaziei ruse LIVE pe HotNews.ro