Sari direct la conținut

Primul zbor care deportează migranți din Marea Britanie în Rwanda va decola marți

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia
Boris Johnson, Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Primul zbor care urmează să transporte solicitanți de azil deportați de Marea Britanie în Rwanda urmează să decoleze joi, guvernul de la Londra avertizând că orice persoană care a intrat ilegal în țară va putea fi relocată în statul african, relatează Reuters.

Guvernul conservator al lui Boris Johnson a încheiat în luna aprilie un acord în valoare de 120 de milioane de lire sterline cu Rwanda pentru a reloca pe teritoriul său un număr nelimitat de imigranți și solicitanți de azil ce au intrat ilegal pe teritoriul britanic.

Planul a fost denunțat de opoziția laburistă și liderii Bisericii Anglicane care afirmă că este inuman și „o politică care face de rușine Marea Britanie”.

Executivul conservator afirmă însă că acesta face parte dintr-o strategie mai amplă de a destructura fluxurile de traficanți de persoane ce încurajează migranții să plece din Africa pentru a ajunge în Marea Britanie, adesea în călătorii care le periclitează viața.

ONG-urile au contestat în instanță deportarea migranților

„Ne așteptăm ca zborul să decoleze mai târziu în cursul zilei de azi”, a declarat marți ministrul britanic de Externe Lizz Truss pentru Sky News. „Nu pot să spun exact câte persoane vor fi la bordul cursei. Dar lucrul cu adevărat important este să stabilim principiul”, a adăugat ea.

Luni, Tribunalul de apel din Londra a respins o tentativă de ultim moment de a bloca decolarea primului zbor însă este așteptat ca alte cazuri să fie judecate la Înalta Curte din capitala londoneză.

Inițial autoritățile au anunțat că 37 de persoane se vor afla la bordul avionului ce urmează să decoleze marți, majoritatea din Afganistan, Siria, Irak și Iran, însă plângerile formulate în instanță au redus numărul acestora la 7, fiind așteptată soluționarea lor.

Premierul Boris Johnson a anunțat pe 14 aprilie semnarea acordului cu Rwanda, o țară pe care a catalogat-o drept „una dintre cele mai sigure din lume”, o afirmație care a provocat consternare în rândul criticilor planului de deportare.

Pe 20 aprilie, guvernul social-democrat de la Copenhaga a anunțat că și Danemarca studiază posibilitatea trimiterii migranților ajunși pe teritoriul său în Rwanda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro