Sari direct la conținut

Pfizer și sute de producători de medicamente din SUA cer anularea hotărârii din Texas privind pilulele de avort

HotNews.ro
Albert Bourla, Foto: Kleponis Chris/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Albert Bourla, Foto: Kleponis Chris/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Peste 300 de directori din industria biotehnologică și farmaceutică, inclusiv directorul general al Pfizer Inc, Albert Bourla, au semnat luni o scrisoare deschisă în care cer anularea deciziei unui judecător federal de a suspenda vânzările pilulei avortului mifepristona, potrivit AFP.

Un judecător american a suspendat vineri aprobarea de acum două decenii a medicamentului de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), interzicând efectiv vânzările în timp ce procesul intentat în fața sa de grupuri anti-avort continuă în Districtul de Nord din Texas.

Decizia de săptămâna trecută a judecătorului Matthew Kacsmaryk subminează autoritatea FDA, au scris autorii scrisorii, adăugând că aceasta ignoră decenii de dovezi științifice și precedente juridice.

„Cerem anularea acestei decizii care ignoră știința și restituirea corespunzătoare a mandatului privind siguranța și eficacitatea medicamentelor pentru FDA, agenția căreia i s-a încredințat în primul rând acest lucru”, au scris aceștia.

Bourla a fost primul conducător al unei mari companii farmaceutice care și-a adăugat numele la scrisoare, care a purtat, de asemenea, semnăturile a peste 300 de directori ai unor companii biotehnologice mai mici din SUA.

Scrisoarea a fost redactată de directorul executiv al ReCode Therapeutics, Shehnaaz Suliman, de cofondatorul Blackfynn, Amanda Banks, și de directorul executiv al Ovid Therapeutics, Jeremy Levin, care este, de asemenea, un fost președinte al grupului de lobby al industriei biotehnologice BIO.

Decizia pune în pericol întreaga industrie, se arată în scrisoare, și creează un precedent pentru subminarea autorității agenției de a aproba medicamente, adăugând o incertitudine în materie de reglementare care, au avertizat ei, ar descuraja investițiile în noi tratamente.

„Aveți potențialul real ca medicamentele să nu fie dezvoltate pentru că sunt mult prea scumpe sau ca medicamentele care sunt aprobate în prezent să fie retrase pentru că sunt politice”, a declarat Levin pentru Reuters.

FDA a aprobat în urmă cu peste 20 de ani mifepristona, parte a unui regim cu două medicamente care reprezintă mai mult de jumătate din avorturile din SUA, și de atunci a reconfirmat de mai multe ori siguranța acesteia.

Experții în politica de sănătate și experții juridici au declarat că, dacă decizia fără precedent a lui Kacsmaryk va fi acceptată, aceasta ar putea submina încrederea în autoritatea FDA de a reglementa medicamentele, ar putea slăbi grav agenția și ar putea împiedica accesul la noi tratamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro