Sari direct la conținut

VIDEO Biden: Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze o democrație vecină / Șeful SUA le-a cerut americanilor sprijinul pentru finanțarea cu zeci de miliarde de dolari a Israelului și Ucrainei

HotNews.ro
Presedintele SUA Joe Biden adresandu-se natiuniii din Biroul Oval, 19 oct.2023, Foto: Jonathan Ernst - Pool via CNP / DPA / Profimedia
Presedintele SUA Joe Biden adresandu-se natiuniii din Biroul Oval, 19 oct.2023, Foto: Jonathan Ernst - Pool via CNP / DPA / Profimedia

În cel de-al doilea discurs adresat poporului american din Biroul Oval, președintele Joe Biden le-a cerut americanilor sprijinul pentru finanțarea cu zeci de miliarde de dolari a Israelului și Ucrainei.

El s-a referit la cele două războaie care, deși sunt diferite, au ceva în comun: „Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite”, a spus Biden. „Dar ei împărtășesc un lucru în comun. Amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină.”

Biden a spus că va trimite o solicitare urgentă de finanțare Congresului, de aproximativ 100 de miliarde de dolari în anul următor. Propunerea include bani pentru Ucraina, Israel, Taiwan, ajutor umanitar și gestionarea frontierelor.

Președintele american a subliniat, totuși, că Israelul nu ar trebui să facă aceleași „greșeli” făcute de SUA după 11 septembrie, când, a spus el, americanii au fost „orbiți de furie”.

Oricât de greu este, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la o soluție cu două state”

„Oricât de greu este, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la o soluție cu două state”, și că, „SUA rămân angajate față de dreptul palestinienilor la demnitate și la autodeterminare. Actele Hamas nu demonstrează același angajament”, a mai spus Biden

Statele Unite vor fi mai în siguranţă „pentru generaţii” dacă vor ajuta aceste două ţări în război, a insistat preşedintele american în discursul său din Biroul Oval al Casei Albe.

Cu acest mesaj adresat naţiunii, al doilea doar ţinut din celebrul „Resolute desk”, Joe Biden, candidat la realegere, vrea să-şi convingă oponenţii din dreapta dură, dar şi alegătorii obosiţi de conflictul din Ucraina despre necesitatea unui pachet financiar enorm pentru Kiev şi Israel, notează Agerpres.

Legând apărarea Israelului de cea a Ucrainei, el speră că va reuşi să găsească consensul care până acum i-a lipsit în Congres pentru a finanţa o asistenţă militară acordată suplimentar Kievului.

„Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă”

„Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol – să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului – pur şi simplu nu merită”, a declarat Biden.

„Este o investiţie inteligentă care ne va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii întregi”, a declarat el în timpul discursului rostit din Biroul Oval. „Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, a punctat Biden.

„Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos şi moarte şi mai multă distrugere”, a mai declarat Biden.

Preşedintele a continuat să susţină că, dacă SUA nu ajută „să oprească apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina”, acesta nu se va opri la invazie, urmând să facă alte cuceriri, în Polonia sau în ţările baltice.

Iar în ceea ce priveşte conflictul cu Hamas, susţinerea Israelului face parte din obiectivul SUA de a „construi un viitor mai bun pentru Orientul Mijlociu”. Prin tragerea la răspundere a grupului pentru atacurile teroriste, Biden spune că SUA pot contribui la prevenirea unor viitoare conflicte care să dea în clocot în regiune.

Polii de putere din Congres

Democraţii deţin Senatul, în timp ce, de la începutul anului, conservatorii au controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

Or, aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican nu numai că l-a demis pe preşedintele Camerei inferioare, dar nu a reuşit până în prezent să impună vreunul dintre membrii săi în fotoliul de „speaker”. Instituţia se înfundă, aşadar, în criză, neputând deocamdată să adopte cel mai mic proiect de lege.

Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, Casa Albă vrea să ceară Congresului un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Cu câteva ore înaintea discursului său, preşedintele american a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care i-a mulţumit la telefon pentru „sprijinul vital” din partea Statelor Unite.

Dacă unii adversarii republicani ai lui Joe Biden ezită în ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei, ei sunt primii care cer un sprijin masiv pentru Israel, o poziţie mai hotărâtă în problema imigraţiei şi o atitudine fermă faţă de China.

Joe Biden, a cărui ţară a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina, trebuie să învingă nu numai oboseala unor aleşi, ci şi a opiniei publice americane în faţa unui conflict de durată.

Preşedintele american ştie că timpul se scurge: dacă Congresul nu reuşeşte să voteze bugetul anual, Statele Unite se vor îndrepta direct spre paralizia bugetară, faimosul „shutdown”, pe 17 noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro