Sari direct la conținut

Lipsa de forță de muncă din Germania este cel mai mare risc pentru creștere economică, spune un ministru

HotNews.ro
Muncitori asiatici, Foto: Pramote Polyamate | Dreamstime.com
Muncitori asiatici, Foto: Pramote Polyamate | Dreamstime.com

Cea mai mare provocare pentru cea mai mare economie a Europei va fi încetinirea creșterii din cauza deficitului de forță de muncă, a declarat miercuri ministrul german al economiei, Robert Habeck, după ce Berlinul și-a redus perspectivele pentru acest an, potrivit Reuters.

Guvernul se așteaptă ca economia să crească cu 0,2% în acest an, mult mai puțin decât prognoza anterioară de 1,3%, în condițiile în care cererea globală slabă, incertitudinea geopolitică și inflația ridicată persistentă afectează speranțele unei reveniri rapide.

Cu aproximativ 700.000 de locuri de muncă vacante în prezent neocupate, potențialul de creștere economică al Germaniei a scăzut la 0,7%, de la aproximativ 2% în anii 1980, și ar urma să scadă și mai mult la 0,5% dacă țara nu reușește să rezolve această problemă, a declarat Habeck.

„Ne lipsesc mâinile și mințile”, a declarat Habeck la conferința de presă de prezentare a raportului economic al guvernului pentru 2024, adăugând că locurile de muncă vacante neocupate vor crește din cauza unei populații îmbătrânite.

Estimările oficiale sugerează că societatea îmbătrânită a Germaniei va avea un deficit de șapte milioane de lucrători calificați până în 2035.

„Nu mai este vorba doar de lucrătorii calificați”, a adăugat el.

Stimulente pentru pensionari și imigrație

Oferirea de stimulente financiare pentru persoanele care ar dori să lucreze mai mult timp și în mod mai flexibil la bătrânețe a fost una dintre soluțiile propuse în raportul guvernului.

Reconsiderarea beneficiilor de ajutor de șomaj pentru unii beneficiari a fost o altă modalitate de a aborda problema, a spus Habeck.

Mai mult de jumătate dintre germani consideră că nu merită să muncească după creșterea planificată de guvern a ajutoarelor sociale și a alocațiilor pentru copii, arată un sondaj realizat în septembrie.

Aproximativ 2,6 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani din Germania nu au nicio calificare profesională, a declarat Habeck.

Reformele în domeniul bunăstării sociale și reformele agresive ale pieței muncii introduse în urmă cu aproximativ 20 de ani au fost creditate ca fiind cele care au ridicat Germania la un nivel de competitivitate invidiat la nivel internațional după recesiunile din 2003 și 2004.

Dar Germania nu va putea acoperi deficitul de forță de muncă fără migrație, a spus Habeck, adăugând că țara trebuie să devină prietenoasă cu imigranții, cu proceduri rapide de acordare a vizelor, mai multe cursuri de limbi străine și acces digital la companiile germane din străinătate.

Berlinul a introdus mai multe legi pentru a face țara mai atractivă pentru lucrătorii migranți, cum ar fi scurtarea traseelor străinilor către cetățenie, accelerarea eliberării vizelor și recunoașterea calificărilor străine pe piața muncii.

Cu toate acestea, nu toată lumea din Germania este mulțumită de perspectiva unei imigrații mai mari. Sprijinul pentru partidul naționalist Alternativa pentru Germania (AfD) a atins un nivel record și este al doilea cel mai popular partid la nivel național în sondaje.

Foto: Pramote Polyamate | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro