Sari direct la conținut

Nava Rubymar, care s-a scufundat în Marea Roșie, după un atac Houthi, reprezintă o posibilă „catastrofă de mediu”, spune guvernul yemenit

HotNews.ro
imagine din satelit cu nava Rubymar înainte de scufundarea în Marea Roșie, Foto: AFP / AFP / Profimedia
imagine din satelit cu nava Rubymar înainte de scufundarea în Marea Roșie, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Nava Rubymar, deținută de Regatul Unit, atacată de militanții Houthi luna trecută, s-a scufundat în Marea Roșie, a declarat sâmbătă guvernul din Yemen, avertizând cu privire la o „catastrofă de mediu” cauzată de încărcătura cu îngrășăminte, relatează Reuters.

Houthi revendicaseră responsabilitatea pentru atacul asupra Rubymar, o navă de marfă sub pavilion Belize, înregistrată în Regatul Unit şi operat de libanezi, care transporta îngrăşăminte combustibile.

Echipajul fusese evacuat şi era în siguranţă, iar nava fusese abandonată după ce a fost lovită de două rachete. Site-ul de urmărire TankerTrackers.com raportase o scurgere de păcură.

Nava a plecat din Emiratele Arabe Unite şi a avut destinaţia finală în oraşul bulgar Varna.

„Rubymarul s-a scufundat vineri seară, în timp ce vânturile puternice au zguduit zona”, a anunţat unitatea de criză din cadrul guvernului yemenit responsabil de această problemă, susţinând că se teme de „o catastrofă de mediu în apele teritoriale yemenite şi în Marea Roşie”.

Potrivit agenţiei de securitate maritimă UKMTO, condusă de marina britanică, nava atacată se afla la 35 de mile marine (65 de kilometri) de portul yemenit Mokha (sud-vest).

Houthis au desfăşurat atacuri asupra navelor din Marea Roşie şi Golful Aden din noiembrie, spunând că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde Israelul poartă un război împotriva Hamas, ca răzbunare pentru atacul fără precedent al mişcării palestiniene la 7 octombrie pe pământ israelian.

În faţa acestor atacuri, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională care să „protejeze” traficul maritim în aceste ape strategice.

Din ianuarie, uneori cu ajutorul Regatului Unit, au lansat numeroase lovituri împotriva ţintelor houthi din Yemen, o ţară care se confruntă cu un război din 2014, care pune guvernul în faţa rebelilor susţinuţi de Iran.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro