Sari direct la conținut

Vladimir Putin îl trimite în Siberia pe unul dintre cei mai fideli aliați ai săi

HotNews.ro
Vladimir Putin intr-o videoconferinta cu Andrei Turceak, secretarul general al partidului Rusia Unita, Foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin intr-o videoconferinta cu Andrei Turceak, secretarul general al partidului Rusia Unita, Foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Parlamentul rus i-a revocat mandatul de senator lui Andrei Turceak, secretarul general al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin l-a numit guvernator interimar al Republicii Altai, o regiune rusă din Siberia, anunță TASS.

„Decretul corespunzător al președintelui Federației Ruse a fost publicat marți”, informează TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Turceak a reprezentat regiunea Pskov din vestul Rusiei în Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus. El a fost guvernator al acestei regiuni între 2009 și 2017. În vârstă de 33 de ani în momentul numirii sale la șefia acestei republici, el a fost la momentul respectiv unul dintre cei mai tineri guvernatori din Rusia.

Turceak a demisionat în octombrie 2017 din funcția de guvernator pentru a candida pentru un mandat de senator. După ce a fost ales în parlamentul rus, el a fost votat de colegii săi în funcția de vicepreședinte al Consiliului Federației și apoi prim vicepreședinte al camerei.

El a câștigat un nou mandat de senator la alegerile parlamentare organizate de Rusia în 2021. Mandatul său urma să expire în septembrie 2026 însă în urmă cu o zi „Vladimir Putin l-a invitat pe Turceak să conducă Republica Altai”, potrivit TASS.

„Turceak a fost de acord și a declarat că va participa la alegerile pentru șefia republicii și că intenționează să obțină sprijinul rezidenților acesteia”, mai notează sursa citată.

Andrei Turceak a anunțat data organizării referendumurilor pentru anexarea teritoriilor ucrainene

Turceak le-a mulțumit pe Telegram colegilor săi pentru munca depusă în partid și în „grupul de lucru pentru Districtul Militar de Nord”. El ocupă funcția de secretar general al Partidului Rusia Unită din 2017, în timp ce Vladimir Putin este președinte al partidului.

Deși rolul său în structura de putere a statului rus a devenit unul mai puțin proeminent după declanșarea războiului din Ucraina, Turceak este considerat unul dintre cei mai fideli aliați ai președintelui Vladimir Putin și unul dintre cei mai influenți membri în cadrul partidului său.

De exemplu, Turceak a fost cel care a anunțat în septembrie 2022 datele la care Rusia va organiza așa-zisele referendumuri din teritoriile ucrainene ocupate, cele pe care Vladimir Putin le-a invocat apoi pentru a proclama anexarea lor.

Putin l-a numit marți în fruntea regiunii Altai din Siberia după ce guvernatorul anterior, Oleg Horohordin, și-a anunțat subit demisia. „Demisionez din funcția de șef al Republicii Altai în legătură cu tranziția către un nou loc de muncă”, a declarat Horohordin pe Telegram, fără a dezvălui viitoarea sa slujbă.

Rusia va organiza alegeri regionale în luna septembrie, Turceak urmând să fie până atunci guvernator interimar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro