Sari direct la conținut

„Va fi mai mult rasism”. La periferia orașelor din Franța, tinerii se tem și resping gruparea lui Le Pen: „un partid al bogaților”

HotNews.ro
„Va fi mai mult rasism”. La periferia orașelor din Franța, tinerii se tem și resping gruparea lui Le Pen: „un partid al bogaților”
Saint Denis, o suburbie la nord de Paris. FOTO: Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia

În suburbiile și cartierele muncitorești din Franța, perspectiva venirii la putere a partidului Rassemblement National (RN) în iulie îi îngrijorează pe mulți tineri, care se tem de o creștere a rasismului și a inegalităților și îl denunță ca fiind „un partid al bogaților”, scrie AFP. RN este pe primul loc în sondajele de opinie înaintea alegerilor anticipate din 30 iunie-7 iulie, declanșate de Emmanuel Macron după înfrângerea severă suferită la europarlamentarele de duminică.

În Nanterre, la vest de Paris, elevii de la Liceul Joliot-Curie au vorbit cu reporterii AFP și și-au exprimat temerile, înaintea legislativelor anticipate care au tensionat deja foarte mult țara.

Două tinere, Loumo Macalou și Didace Mahinga, au declarat că le este „frică” de RN, partidul de extremă dreapta al lui Marine le Pen, care duminică a câștigat alegerile europene cu o diferență mare.

„Cred că va fi mai mult rasism (…) și discriminare” dacă partidul lui Marine Le Pen și al lui Jordan Bardella va ieși învingător în al doilea tur al alegerilor legislative din 7 iulie, a spus Didace, o tânără în vârstă de 16 ani.

Ea și prietena ei Loumo, două tinere de culoare, au spus că se simt „amenințate” dacă RN va ajunge la putere și s-au declarat gata să părăsească Franța, poate pentru „Canada sau Australia”.

La Nanterre, lista La France insoumise (LFI, stânga radicală) s-a clasat pe primul loc la alegerile europene, cu 36,96%. RN a obținut 12,96% în această suburbie muncitorească cu o populație de 95.000 de locuitori, dintre care 23% au între 15 și 29 de ani. Dar mai mult de jumătate dintre cei înscriși nu s-au prezentat duminică la urne.

„Un partid al bogaților”

Didace și Loumo nu au putut să voteze, dar amândouă au făcut apel la tineri să meargă la vot la alegerile legislative, deoarece RN, „un partid al bogaților”, nu este o alegere bună.

Într-un articol publicat în cotidianul de stânga Libération, un grup de peste 6.000 de tineri a cerut miercuri ca extrema dreaptă să fie „învinsă” la urne, semnatarii declarându-se îngrijorați „de posibilitatea ca o alianță fatală să ajungă la putere”.

Nu toți împărtășesc poziția. În vreme ce a admis că ascensiunea RN este „foarte îngrijorătoare”, Elyas, un tânăr de 24 de ani din Toulouse (sud-vestul Franței), a calificat alegerile drept o „farsă”.

„Indiferent de rezultate, lumea nu se va schimba”, a spus el.

În Les Izards, un alt cartier muncitoresc al orașului, Ibrahim, un tânăr de 19 ani, a spus că nu are „nicio dorință de a fi condus de ei (RN)”. El a mărturisit totuși că nu e încă sigur dacă va vota la alegerile legislative, deoarece „nu știu prea multe despre politică”.

Alții știu sigur cu cine vot vota. „Tot ce putem face este să așteptăm și să votăm pentru stânga”, a spus Daniel-Daouda, un tânăr de 24 de ani angajat la o spălătorie de mașini din Saint-Denis, la nord de Paris.

O opinie similară a avut o tânără de 15 ani, care nu are însă drept de vot.

„Dacă aș fi votat, aș fi votat LFI. În comparație cu celelalte partide, ei sunt cei mai capabili să pună Franța pe picioare și să nu creeze clase diferite, punând oamenii la același nivel în fața legii”, a explicat eleva, a cărei familie întreagă a votat, dar care se îngrijorează când vede absenteismul.

Anti-vot și împotriva sistemului

În acest oraș, a cărui populație foarte tânără este estimată oficial la 113.000 de locuitori, mai puțin de 50.000 de persoane sunt înscrise pe listele electorale și aproape 19.000 – adică 38% dintre cei înscriși – s-au prezentat duminică la vot.

Locuitorii din Saint-Denis au plasat lista LFI în frunte (50,4%) în fața listei Partidului Socialist (11,8%).

Președinte al RN, cap de listă al partidului pentru alegerile europene și candidat la postul de prim-ministru dacă va câștiga alegerile legislative, Jordan Bardella și-a transformat copilăria la Saint-Denis într-o poveste politică. Duminică, el a obținut 10,9% din voturi.

Tot din acest oraș, un alt tânăr, Malcom, a declarat că nu este îngrijorat de o eventuală pătrundere a RN la următoarele alegeri.

„Eu nu votez niciodată, sunt anti-votare, anti-sistem”, a spus bărbatul de 37 de ani, care s-a declarat mai preocupat de reînnoirea urbană a cartierului în care a crescut și în care încă locuiește.

„Macron nu e preocupat de problemele sociale. Nu îi pasă. Așa că oamenii o preferă pe Marine Le Pen, s-au săturat. Mamele care ne-au adus pe lume o cer pe Marine Le Pen”, a spus Malcom, enumerând preocupările lor: puterea de cumpărare, securitatea și imigrația.

Pentru acest franco-ivorian, sosirea RN „trebuia să se întâmple, mai devreme sau mai târziu”. „Vom vedea ce se va întâmpla”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro