Sari direct la conținut

Dacian Cioloș vrea dizolvarea Parlamentului în cazul în care demiterea președintelui este invalidată de referendum

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: Facebook - Dacian Ciolos
Dacian Ciolos, Foto: Facebook - Dacian Ciolos

Parlamentul ar trebui dizolvat în cazul în care decizia acestuia de suspendarea a președintelui României este invalidată la referendum, astfel încât procedura să nu mai fie folosită de o majoritate parlamentară în scopul șantajului politic la adresa șefului statului, crede fostul premier Dacian Cioloș. Mișcarea România Împreună va propune revizuirea constituției în acest sens.

Dacian Cioloș a anunțat că programul politic al MRÎ, care este în formă finală, va include modificarea Constituției. ”Propunem ca așa cum Parlamentul are într-adevăr dreptul și posibilitatea să suspende președintele și să organizeze un referendum pentru suspendarea președintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetățenii români pe care parlamentul îi reprezintă, președintele trebuie să plece și se organizează alegeri prezidențiale, dar în cazul în care acest referendum e respins de cetățenii români care au ales și Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să își asume răspunderea politică și să demisioneze, să se dizolve”, a declarat Dacian Cioloș, joi, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Cioloș spune că, în acest fel, avem cu adevărat un echilibru al puterilor în stat și o responsabilitate a folosirii unor pârghii care sunt esențiale și care nu pot fi folosite ca un șantaj politic atunci când un partid are majoritate în Parlament. ”Vedem că Parlamentul care e ales în mod direct și reprezintă cetățenii, dar odată ce a fost aleasă o majoritate în Parlament, ține prizonier toată instituția și folosește această instituție inclusiv pentru șantaj politic, ceea ce nu e deloc sănătos”, a afirmat fostul premier.

El a mai declarat că MRÎ propune, în cadrul revizuirii constituției, Parlament cu 300 de aleși. ”Ne propunem să susținem în mod clar și ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, să susținem rezultatul referendumului care a fost validat de altfel de CCR, care a precizat că e obligatoriu pentru statul român. Referendum care prevede un Parlament cu 300 de parlamentari. Tot CCR a sugerat ca un astfel de Parlament să continue să fie bicameral. Am vrea să punem în dezbatere publică acest subiect” a mai comentat Cioloș.

În 2009, românii s-au pronunțat pentru trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de aleși la 300, referendumul, organizat în aceeași zi a primului tur al alegerilor prezidențiale, fiind validat de Curtea Constituțională. Rezultatele scrutinului nu au fost niciodată puse în practică, deși, pentru reducerea numărului de deputați și senatori nici măcar nu este nevoie de modificarea Constituției, ci doar de adoptarea unei legi. De altfel, au existat mai multe propuneri legislative în acest sens, însă au fost blocate sau respinse de Legislativ.

De asemenea, ideea dizolvării Parlamentului ca asumare politică a eșecului în referendumul de demitere a șefului statului a fost lansată pentru prima oară de fostul PD, în condițiile în care fostul său lider Traian Băsescu a fost singurul președinte care a ajuns să fie suspendat, chiar de două ori. Băsescu a trecut însă testul celor două referendumuri (2007 și 2012) și a rămas în funcție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro