Sari direct la conținut

Rusia vrea 15 ani de închisoare pentru cei care răspândesc „informații false” despre acțiunile forțelor armate

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale Rusiei, Foto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale Rusiei, Foto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat joi un amendament care introduce răspunderea penală cu până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse”, anunță TASS.

Amendamentul propune completarea Codului Penal al Rusiei cu un nou articol vizând „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Cei găsiți vinovați vor fi pasibili de o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare. Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Rusia vrea să încarcereze cetățenii care cer sancțiuni împotriva sa

Comisia a recomandat de asemenea ca Duma să adopte un proiect legislativ privind răspunderea penală, inclusiv privarea de libertate de până la trei ani, pentru „solicitările de impunere de sancțiuni străine împotriva Rusiei”.

Acest proiect separat propune completarea Codului Penal rus cu un nou articol care penalizează „solicitarea introducerii de măsuri restrictive împotriva Federației Ruse, a cetățenilor Federației Ruse sau a persoanelor juridice ruse”.

Astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (4.400 de dolari) sau cu închisoare de până la trei ani.

Presa rusă poate relata doar versiunea oficială a Kremlinului asupra războiului din Ucraina

Încă din prima zi a atacului asupra Ucrainei, Kremlinul a interzis presei și canalelor mass-media din Rusia să relateze orice informații despre război în afară de „sursele oficiale” prezentate de ministerul apărării de la Moscova.

Rusia a interzis de asemenea și manifestațiile anti-război de joia trecută.

Canalele mass-media din Rusia vorbesc aproape exclusiv despre războiul din Ucraina cu termenul de „operațiunea militară specială”, sintagma folosită de președintele Vladimir Putin când a anunțat atacarea țării vecine.

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a amenințat săptămâna trecută 10 canale că le va bloca fiindcă au diseminat „informații false” despre operațiunile militare din Ucraina.

Postul de radio Ecoul Moscovei și televiziunea Drozhd TV, două dintre ultimele canale independente din Rusia, au fost blocate marți.

O excepție notabilă pare să o reprezinte publicația de opoziție Novaya Gazeta, care încă relatează despre războiul din Ucraina în termenii proprii.

Novaya Gazeta este una dintre cele mai longevive ziare rusești de după 1989 și este condusă de jurnalistul Dmitri Muratov, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro