Sari direct la conținut

Sfidarea lui Putin. Mariupol, a doua oprire a liderului de la Kremlin în Ucraina ocupată

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei, a anunțat Kremlinul, citat de presa rusească. Cu o zi înainte, Putin a fost în Crimeea.

Putin a zburat la Mariupol cu un elicopter și a vizitat mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și discutând cu locuitorii, a relatat duminică agenția TASS, citând Kremlinul.

Președintele rus Vladimir Putin a străbătut străzile din Mariupol împreună cu vicepremierul rus Marat Khusnullin.

Traficul nu a fost blocat, iar liderul de la Kremlin ar fi condus „cu calm” alături de cetețeni, notează TASS.

Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes şi a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucţie din acest oraş devastat, potrivit presei rusești, scrie Agerpres.

Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.

Putin s-a întâlnit cu lideri militari

Potrivit Kremlinului, înainte de a se deplasa la Mariupol, Vladimir Putin a avut o reuniune la Rostov, în Rusia, cu responsabili ai armatei ruse, printre care şeful Statului Major, Valeri Gherasimov.

Vladimir Putin este vizat începând de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crima de război „deportare ilegală” de copii ucraineni.

CPI, cu sediul la Haga, a încercat de asemenea să verifice dacă bombardamentul şi asediul asupra oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pot constitui o crimă împotriva umanităţii. Ea a conchis că îi lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, în condiţiile în care nu a avut acces în regiunea Doneţk, unde se află Mariupol.

Kremlinul a apreciat drept „nul şi neavenit” mandatul de arestare emis de CPI, a cărei competenţă nu este recunoscută de Moscova.

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportaţi spre Rusia de la începutul invaziei, pe 24 februarie 2022, potrivit Kievului, şi mulţi ar fi fost plasaţi în instituţii şi tabere de primire.

Teatrul din Mariupol, bombardat de ruși

Moscova a bombardat teatrul din Mariupol în urmă cu un an, la 16 martie. Peste 300 de civili au murit în urma atacului, potrivit Kievului. În fața clădirii era scris cu litere mari „Copii”.

Ruşii au demolat rămăşiţele clădirii după ce au ocupat oraşul pentru ca, potrivit guvernului de la Kiev, „să ascundă urmele crimelor lor” din acest oraş asediat de trupele Kremlinului timp de mai multe săptămâni, cauzând o catastrofă umanitară.

Urmărește ultimele evoluții din a 389-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro