Sari direct la conținut

„Capcană pentru crabi”: Lovitura din Sevastopol a fost opera serviciilor secrete ucrainene / Doi generali ruși au fost grav răniți, nu se știe care e starea amiralului Sokolov

HotNews.ro
Cartierul general al Marinei ruse din Sevastopol, lovit de rachete ucrainene, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Cartierul general al Marinei ruse din Sevastopol, lovit de rachete ucrainene, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Forțele Speciale (SSO) din armata ucraineană au spus sâmbătă că atacul de vineri asupra cartierului general al Flotei Ruse din Marea Neagră a fost o operațiune orchestrată de ele, ce a avut numele de cod „Capcană pentru crabi”.

„Munca îndrăzneață și minuțioasă a Forțelor pentru Operațiuni Speciale le-a permis să lovească `la timp și cu precizie` sediul central al Flotei Mării Negre în timpul unei reuniuni a personalului superior al flotei ruse în orașul Sevastopol, ocupat temporar”, se spune pe contul de Telegram al SSO.

Forțele speciale ucrainene au obținut informații despre întâlnirea militară de nivel înalt a rușilor și le-au transmis forțelor aeriene, care au tras rachetele ce au lovit clădirea Sevastopol.

„Detaliile atacului vor fi dezvăluite cât mai curând posibil, dar rezultatul este de zeci de ocupanți morți și răniți, inclusiv comandanți de rang înalt ai flotei”, mai transmite sursa citată.

Doi generali ruși au fost grav răniți, nu se știe care e starea amiralului Sokolov

Atacul ucrainean asupra sediului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol a provocat moartea a cel puțin 9 persoane și rănirea a 16, printre care și generali ruși, a spus Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraina.

„Un comandant de grup, generalul-colonel (Aleksandr) Romanciuk, se află printre răniți și este în stare gravă. Șeful de stat major, generalul-locotenent (Oleg) Tsekov, este în stare de inconștiență”, a afirmat Budanov pentru Vocea Americii.

Romanciuk este comandantul unui grup de forțe rusești din regiunea Zaporojie și a fost promovat la rangul de general-colonel în 2023. Generalul-locotenent Oleg Tsekov este comandantul Brigăzii 200 de pușcași mecanizați a Gărzii Separate, parte a Forțelor de Coastă ale Flotei de Nord a Marinei Ruse.

Budanov nu a confirmat informațiile neoficiale privind presupusul deces al amiralului Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse a Mării Negre. Serviciul de spionaj militar ucrainean nu are informații despre starea acestuia.

Lovitura din Sevastopol: Cel puțin două rachete și-au atins ținta

Un clip apărut online arată cum o rachetă lovește cartierul general al marinei ruse din Marea Neagră. Din clădire ieșea deja un fum gros, ceea ce sugerează că două rachete, foarte probabil Storm Shadow, și-au atins ținta.

Imagini din satelit confirmă că lovitura a provocat daune semnificative clădirii.

Armata ucraineană a revendicat vineri „lovitura reuşită” asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră, iar comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune.

„Promitem că vor fi mai multe”, a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă.

Ucraina a folosit în aceste atacuri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp, lansate de avioanele Suhoi SU-24, şi rachete antinavă Neptun produse în Ucraina şi adaptate pentru lovirea ţintelor terestre.

Un alt atac ucrainean a avut loc în cursul nopții de miercuri spre joi la baza aeriană Sakî din Crimeea ocupată și anexată ilegal de Rusia în 2014. În cadrul atacului respectiv forțele ucrainene au folosit rachete Neptun dezvoltate autohton.

Ucrainenii au lovit și șantierul naval din Sevastopol

Noul atac survine după ce în data de 13 septembrie șantierul naval Sevastopol din Crimeea a luat foc în dimineața zilei respective, concomitent cu avarierea a două nave după un atac ucrainean cu 10 rachete și trei ambarcațiuni rapide asupra portului de aici.

Guvernatorul Razvojaiev afirma atunci că cel puțin 24 de persoane au fost rănite în urma atacului, în timp ce ministerul rus al apărării afirma că a distrus 3 drone maritime folosite de ucraineni pentru atacul asupra șantierului naval.

Imagini realizate din satelit după atac au arătat că atacul respectiv a produs daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, analiștii navali considerând că este puțin probabil ca ele să mai poată fi reparate.

Kievul afirma atunci că în timpul atacului au fost folosite rachete de croazieră britanice și franceze, lansate de un bombardier ucrainean, și că acestea au funcționat „perfect”.

General-locotenentul Mikola Olesciuk, șeful forțelor aeriene ucrainene, a explicat că rachetele britanice Storm Shadow au fost atașate sub aripa stângă a unui avion ucrainean Su-24, iar rachetele franceze Scalp sub aripa dreaptă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro