Sari direct la conținut

„Nu așteptați pacea până atunci”. Estimarea oligarhului Oleg Deripaska, care spune că fără ruși nu pot exista „discuții constructive” privind încheierea războiului din Ucraina

HotNews.ro
Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025, iar discuții constructive la Davos privind încheierea conflictului nu au cum să fie posibile, deoarece nicio delegație rusă nu va participa, consideră Oleg Deripaska, unul dintre oligarhii ruși vizați de sancțiunile occidentale.

Secretarul de stat american Antony Blinken, președintele francez Emmanuel Macron și principalii lideri din Orientul Mijlociu sunt așteptați să participe săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial de la Davos (în Elveţia), unde discuțiile pentru a pune capăt războaielor din Gaza și Ucraina sunt în fruntea agendei.

„E păcat că o discuție constructivă despre situația din Ucraina nu va avea loc, (pentru că) nu va exista o delegație rusă”, a afirmat Oleg Deripaska duminică într-o postare pe Telegram.

„Nu vă așteptați la pace înainte de mai ‘25”, a mai scris Deripaska, potrivit Reuters.

Oligarhul Oleg Deripaska (56 de ani), despre care se spune că și-a făcut averea cumpărând participații la fabrici de aluminiu, este vizat de sancțiuni occidentale pentru presupusele sale legături cu Vladimir Putin.

Oleg Deripaska, unul dintre primii critici ai războiului din Ucraina

În urmă cu aproape un an, Deripaska afirma la un forum economic organizat în Siberia că statul rus s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine.

Oleg Deripaska și Mihail Fridman au fost primii oligarhi ruși care au criticat declanșarea războiului din Ucraina, Deripaska subliniind încă din data de 27 februarie 2022 că „pacea este foarte importantă” pentru mediul de afaceri.

La începutul lui martie 2022, Deripaska a lansat un nou apel la pace, adăugând că „întreaga lume va fi diferită, și Rusia va fi diferită”, în urma conflictului din Ucraina.

Apoi, în iunie 2022, oligarhul a făcut declarații de o virulență rară pentru un reprezentant al elitei ruse, calificând drept „o eroare colosală” războiul lansat de Putin împotriva Ucrainei.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Oleg Deripaska într-o conferință de presă susţinută la Moscova. El a repetat de mai multe ori expresia „eroare colosală” şi a vorbit despre „război” în Ucraina, termen a cărui folosire era complet interzisă în Rusia la momentul respectiv.

Oligarhul rus este un apropiat al Kremlinului

Deripaska este considerat un apropiat al Kremlinului, mulți politologi ruși afirmând despre acesta că este industriașul în care președintele Vladimir Putin are cea mai mare încredere.

Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a fost într-o perioadă cel mai bogat om din Rusia, însă a pierdut acest titlu în urma crizei financiare din 2007-2009, când afacerile sale au avut de suferit mai mult decât cele ale altor oligarhi ruși.

În pofida comentariilor sale anterioare, el a declarat în urmă cu câteva luni pentru Financial Times că s-a îndoit dintotdeauna că sancțiunile, pe care le descrie drept un „instrument al secolului XIX”, vor putea funcționa ca o „armă-minune” într-o lume globalizată.

Magnatul rus al aluminiului spune că sancțiunile nu sunt o „Wunderwaffe”

„M-am îndoit mereu de această Wunderwaffe, după cum obișnuiau să spună germanii, a sancțiunilor – transformarea sistemului financiar în armă pentru a-l folosi ca un fel de instrument de negociere”, a declarat el.

„Da, există cheltuieli cu războiul și toate aceste subvenții și ajutoare guvernamentale, dar totuși este o încetinire surprinzător de lentă [a economiei ruse]. Economia privată a găsit calea de a funcționa și cum să facă asta cu succes”, a mai afirmat acesta.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva sa încă din 2018 din cauza suspiciunilor că acesta și alți magnați ruși au finanțat eforturile de influențare a alegerilor americane din 2016.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Australia l-au trecut la rândul lor pe lista de sancțiuni după începerea războiului din Ucraina.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro