Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 722: Avdiivka riscă să cadă, avertizează Casa Albă / Ucraina retrage unele trupe din Avdiivka și atacă în alte locuri / Kremlinul pregătește o operațiune hibridă în R. Moldova / Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră ar fi fost demis

HotNews.ro
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Kremina, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din Kremina, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

O brigadă ucraineană de asalt cu experiență de luptă a fost trimisă de urgență în Avdiivka, unde trupele rusești forțează cucerirea orașului și situația a devenit „infernală”. Kievul a spus că unele dintre forțele sale din Avdiivka au fost retrase pe „poziții mai avantajoase”, dar altele au efectuat raiduri contra inamicului în zona orașului, provocând pierderi grele.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 722 – LIVE pe HotNews.ro:

01:10Zelenski dă asigurări că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a salva trupele din Avdiivka

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară, în mesajul său zilnic, că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a-și salva trupele aflate în dificultate pe frontul de est, în special în orașul Avdiivka, unde situația este descrisă ca fiind „critică”, potrivit AFP.

„Facem tot posibilul pentru a ne asigura că luptătorii noștri au suficiente capacități organizatorice și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene”, a declarat Zelenski, făcând referire la un raport al comandantului-șef al forțelor armate Oleksandr Sîrski și al ministrului apărării Rustem Umerov privind „situația de pe front, din Avdiivka și din est în general”.

00:54Polonia anunță că a arestat un ucrainean care lucra pentru Rusia. „Se pregătea să dea foc unor clădiri”

00:40Casa Albă confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, dar aceasta „nu este o ameninţare imediată”

Rusia dezvoltă în prezent o „capabilitate anti-satelit”, care nu a fost încă desfăşurată, iar preşedintele american Joe Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Avdiivka riscă să cadă, avertizează Casa Albă

00:19Premierul Belgiei pledează pentru obligațiuni UE pentru creșterea cheltuielilor de apărare

Împrumuturile comune ale Uniunii Europene ar putea contribui la finanțarea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, dar guvernele ar trebui să facă alegeri politice dificile pentru a le susține, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo, citat de Reuters.

23:14Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, a fost demis după ce armata ucraineană a reuşit să scufunde săptămâna aceasta încă o navă militară rusă, afirmă joi bloggeri militari ruşi, precum și un fost consilier de la Kremlin, potrivit Reuters.

22:57Orașul ucrainean Avdiivka riscă să cadă, avertizează Casa Albă

Atacat de armata rusă, orașul Avdiivka din estul Ucrainei riscă să cadă, a avertizat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, citat de AFP.

„Din nefericire, potrivit informațiilor primite de la ucraineni, situația este critică, cu o presiune continuă a Rusiei asupra pozițiilor ucrainene zi de zi. Avdiivka riscă să cadă sub control rusesc”, a declarat el.

Grupul Ramstein: Principiile după care se face înarmarea Ucrainei

22:09 Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste dacă Bruxellesul nu ia măsuri suficiente împotriva importurilor ucrainene

Şase organizaţii reprezentative din sectorul agricol european consideră insuficientă propunerea Comisiei Europene privind un control îmbunătăţit al afluxului de produse ucrainene importate în UE fără taxe vamale şi au ameninţat cu noi proteste dacă restricţiile asupra acestor importuri ce ameninţă „viabilitatea economică” a agriculturii europene nu sunt drastic consolidate.

21:40Erdogan spune că încearcă în continuare să joace un rol de mediator între Kiev şi Moscova

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat joi dorinţa de a media o pace „corectă” între Ucraina şi Rusia. „Am adus părţile împreună în Turcia cu mai multe ocazii. Putem face asta din nou şi deschide uşa către pace prin gestionarea unui proces concentrat pe soluţii, fără influenţe externe. În întâlnirile noastre atât cu preşedintele (rus Vladimir) Putin, cât şi cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski ne continuăm eforturile în acest scop”, a spus el.

21:17Grupul Ramstein: Care sunt principiile după care se face înarmarea Ucrainei? / Principalele domenii vizate

Cei aproximativ 50 de aliați ai Kievului, reuniți într-un grup de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de „Grupul Ramstein”, au înființat mai multe grupuri de lucru denumite „coaliții” pentru a organiza livrarea de arme Kievului împotriva Moscovei, potrivit AFP.

Scopul este, de asemenea, de a determina producătorii să lucreze împreună.

Există grupuri privind dronele, apărarea sol-aer și artileria, precum și securitatea maritimă, deminarea, aviația și tehnologia informației, potrivit Departamentului american al Apărării.

Cu arma nucleară în spațiu… Explicațiile unui fizician

21:00Este posibil un război în spațiu? – Ce se întâmplă dacă pui o armă nucleară pe orbita terestră

Presa americană a scris despre faptul că rușii dezvoltă o armă nucleară spațială cu care să distrugă sateliți americani. Cât de grav este? De ce ai duce o armă nucleară în spațiu? La ce ar fi bună? „La prestigiu perfid și la dezactivarea imediată a sateliților din apropierea exploziei, datorită pulsului electromagnetic emis în timpul detonării, plus generarea unor fragmente în urma coliziunilor viitoare cu alți sateliți”, a spus pentru HotNews.ro fizicianul Claudiu Tănăselia. Ar trebui să ne îngrijorăm? Despre ce fel de armă ar putea fi vorba?

20:48 Antony Blinken aduce și el lămuriri privind ameninţarea rusească de securitate: „Nu este o capabilitate activă”

Noua ameninţare rusească la adresa securităţii naţionale a SUA semnalată de un congresman american nu este o „capabilitate activă”, a explicat joi secretarul american de stat, Antony Blinken, după ce şi mass-media din SUA a scris despre această nouă ameninţare pe care a descris-o constând într-o armă nucleară spaţială anti-satelit dezvoltată sau aflată în dezvoltare în Rusia.

20:34Un proiect rusesc de arme nucleare? Oficial american în Congres pentru a-i lămuri pe aleși

Care este „amenințarea gravă” la adresa securității SUA? Este într-adevăr un proiect rusesc pentru o armă nucleară spațială împotriva sateliților?

Întrebat miercuri despre aceste informații, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a arătat deranjat că Michael Turner a decis să abordeze acest subiect în mod public, potrivit AFP.

„Este alegerea lui”, a spus el. „Tot ce pot să vă spun este că îl voi vedea și voi vorbi cu el” joi. Înaltul oficial se va afla în Congres la începutul după-amiezii pentru a oferi un briefing unui grup de opt aleși care au acces la cele mai sensibile informații americane.

Ucraina semnează cu Franța un acord bilateral de securitate

20:05 Ucraina şi NATO vor înfiinţa în Polonia un centru de analiză asupra tacticilor militare ruse

Acest centru, care va fi stabilit în Bydgoszcz, un oraş la nord-vest de Varşovia, este menit să permită armatei ucrainene să împărtăşească NATO informaţii despre experienţele lor de luptă împotriva armatei ruse. Aceasta va include punctele slabe şi punctele forte ale armatei ruse în faţa armelor livrate de susţinătorii Ucrainei din cadrul NATO.

19:49Macron și Zelenski vor semna vineri un acord bilateral de securitate

Emmanuel Macron va semna vineri un acord bilateral de securitate cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, un semn al „determinării Franței de a învinge războiul de agresiune al Rusiei” în Ucraina, care este pe cale să intre în al treilea an, a anunțat joi Palatul Elysée.

Acordul va fi semnat la sfârșitul după-amiezii la Palatul Elysée, după o escală a președintelui ucrainean la Berlin pentru discuții cu cancelarul Olaf Scholz. Germania negociază de asemenea un acord de securitate cu Kievul, a cărui încheiere pare iminentă.

La aproape doi ani de la începutul ofensivei rusești, „determinarea noastră (de a sprijini Ucraina) există, nu slăbește și nu va slăbi”, a insistat un consilier al șefului statului francez, potrivit AFP.

Ce spune un oficial de la Chișinău despre un atac hibrid al Rusiei

18:32Cum comentează Kremlinul avertismentul din SUA că Rusia vrea să plaseze o armă nucleară în spaţiu

Rusia a susţinut joi că afirmaţiile unor responsabili şi mass-media din SUA conform cărora ar dezvolta o armă nucleară spaţială sunt un „truc” pentru a forţa Congresul să aprobe ajutorul de peste 60 mld. de dolari cerut de preşedintele Biden pentru Ucraina, după ce oficiali americani au avertizat asupra apariţiei unei „ameninţări grave” de securitate pentru SUA, iar presa americană relatează că ar fi vorba despre o armă rusească spaţială anti-satelit, în timp ce alţi responsabili americani afirmă că Rusia nu are plasată la ora actuală pe orbită nicio armă de acest fel.

17:06Ucraina a modificat legea pentru drepturile minorităților naționale care a înfuriat România, dar „mai trebuie câteva corecții” / „Cel mai important punct care încă nu s-a realizat”

16:17Oficial de la Chișinău despre un atac hibrid al Rusiei: „Ar trebui să fim mai atenți la politicienii pro-ruși (decât la Transnistria). Costă mai puțin și sunt foarte docili”

​HotNews.ro a obținut o reacție de la Lilian Carp, președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului Moldovei, după ce Institutul pentru Studierea Războiului a avertizat că Moscova pregătește o operațiune hibridă în această țară.

Ucraina va avea nevoie de 486 miliarde de dolari pentru reconstrucție

15:56 O explozie a avut loc pe o platformă industrială din orașul rus Biysk (regiunea Altai) posibil la o uzină militară care produce, printre altele, muniție, a anunțat un ziar local, preluat de The Kyiv Independent.

Primarul din Biysk, Viktor Shchigrev, a calificat explozia drept „o bubuitură” și a susținut că aceasta face parte dintr-un „proces tehnologic” care are loc la o întreprindere. „Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a afirmat el pe Telegram, fără a preciza la ce instalație a avut loc explozia.

Locuitorii din Biysk au auzit o explozie, au simțit o undă de șoc și au văzut cum o coloană de fum s-a ridicat spre cer, potrivit publicației Sibirsky Express.

15:23UE ar putea avea din vară un comisar pentru apărare: „Președinta von der Leyen apreciază foarte mult această idee”.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, este în prezent responsabil și de industriile de apărare, pe care încearcă să le impulsioneze de când a început ofensiva rusă în Ucraina.

15:09Ucraina va avea nevoie de 486 de miliarde de dolari pentru redresarea și reconstrucția sa după doi ani de război provocat de invazia rusă, potrivit unei estimări publicate joi de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și guvernul ucrainean.

Estimarea anterioară, publicată în martie 2023, era de 411 miliarde de dolari. Pagubele sunt concentrate în regiunile Donețk (est), Harkov (nord-est), Lugansk (est), Zaporojie (sud), Herson (sud), toate situate în apropierea actualei linii de front, și Kiev (nord).

„În întreaga țară, 10% din stocul de locuințe a fost avariat sau distrus, agravând strămutarea ucrainenilor din comunitățile lor”, se spune în raport, potrivit France Presse.

Ministerul britanic al apărării: Ucraina a preluat inițiativa pe Marea Neagră

14:24 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării este dedicată scufundării vasului de război Cesar Kunikov:

  • Forțele ucrainene au desfășurat miercuri, cu succes, un atac cu drone de suprafață asupra ambarcațiunii rusești de debarcare din clasa Ropucha Cezar Kunikov, care a dus aproape sigur la scufundarea navei. Trei dintre cele zece nave din clasa Ropucha ale rușilor au fost distruse acum de atacurile ucrainene.
  • Acest tip de navă este unul de bază pentru sprijinul logistic al Flotei Mării Negre și pentru războiul rusesc din Ucraina. Pierderea navei va îngreuna aproape sigur și mai mult resursele limitate pe care Rusia le are disponibile în Marea Neagră și face ca lanțul logistic al Flotei din Marea Neagră să fie vulnerabil la atacuri suplimentare.
  • De asemenea, reduce și mai mult variantele de rezervă pentru mișcările logistice dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea atunci când podul Kerci este închis.
  • Este foarte probabil ca ingeniozitatea Ucrainei să fi descurajat Rusia să opereze liber în vestul Mării Negre și să fi permis Ucrainei să preia inițiativa maritimă de la Rusia.

14:01 Un bombardament atribuit forțelor ucrainene a ucis joi cel puțin cinci persoane și a rănit 18 în orașul rus Belgorod, potrivit guvernatorului acestei regiuni care se învecinează cu Ucraina, transmite AFP:

„Potrivit datelor provizorii, cinci persoane au fost ucise la Belgorod, inclusiv un copil, și 18 persoane au fost rănite, dintre care 5 copii”, a scris Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram.

El a afirmat că mai multe apartamente, case și mașini au fost avariate de tiruri, precum și un mic centru comercial și sediul unei „întreprinderi industriale”.

Ucraina retrage unele trupe din Avdiivka și atacă în alte locuri

13:45 Președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat în continuare disponibilitatea de a media între Rusia și Ucraina pentru o pace „echitabilă” între cele două țări.

„Am adus cele două părți în Turcia în mai multe ocazii. Putem face acest lucru din nou și să deschidem ușa către pace printr-o gestionare a demersului axată pe soluții, fără influențe externe”, a continuat Erdogan.

„În cadrul întâlnirilor noastre, atât cu președintele Putin, cât și cu președintele Zelenski, ne continuăm eforturile în acest scop”, a mai spus el. (Reuters)

13:13 Prima evoluție majoră de pe front din ultimele luni: Ucraina retrage unele trupe din Avdiivka și atacă în alte locuri. A fost adusă de urgență o brigadă de soldați căliți în luptă.

Ucraina desfășoară manevre în unele zone din orașul Avdiivka, pentru a retrage trupele în „poziții mai avantajoase”, iar în alte locuri încearcă să îndepărteze trupele rusești, a declarat joi purtătorul de cuvânt militar Dmytro Lykhoviy, potrivit Reuters. Armata rusă a adus aproximativ 50.000 de soldați pe frontul din Avdiivka, potrivit ucrainenilor.

Kremlinul pregătește o operațiune hibridă în R. Moldova

12:33 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 9 tancuri, 47 de blindate, 54 de tunuri, 1 navă de război, 29 diferite vehicule și 1 echipament special.

12:08 Kremlinul ar pregăti condițiile pentru o operațiune hibridă în Republica Moldova, în viitorul apropiat.

Rusia pregătește o operațiune hibridă în Republica Moldova, similară celei folosite înainte de invaziile sale în Ucraina din 2014 și din februarie 2022, astfel încât să poată justifica o posibilă escaladare a conflictului în regiune, conform Institutului pentru Studiul Războiului

Franța va cheltui anul acesta 2% pentru apărare

11:12Jake Sullivan: „Aud tot mai des că armata ucraineană raţionalizează muniţia sau chiar rămâne fără ea pe front”.

„Cu fiecare zi ce trece, costul lipsei de acţiune a SUA creşte pentru curajoşii ucraineni de pe front”, a afirmat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

11:04 Franța va îndeplini încă de anul acesta obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, a declarat joi ministrul apărării, Sebastien Lecornu.

„Franța va atinge în 2024 obiectivul de 2% stabilit de NATO „, a declarat Lecornu la sosirea sa la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO ce are loc la Bruxelles.

Cu 413 miliarde de euro planificate pentru următorii șapte ani, legea bugetului militar francez pentru 2024-2030 a crescut substanțial cheltuielile pentru apărare. Noul buget prevăzuse inițial să se atingă 2% din PIB începând din 2025. (Reuters)

10:57 Uniunea Europeană nu consideră că este necesar să prelungească acordul de transport al gazului rusesc către Europa prin Ucraina, a declarat joi șeful politicii energetice a blocului.

„Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de tranzit de gaze rusești, care va expira la sfârșitul acestui an”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la o reuniune a unei comisii a Parlamentului European.

Marea Britanie va furniza mii de drone Ucrainei

10:16 Marea Britanie a anunțat joi că va furniza mii de drone suplimentare Ucrainei, ca parte a pachetului său de drone în valoare de 200 de milioane de lire sterline (251 de milioane de dolari), în cadrul unui efort internațional pe care îl coordonează împreună cu Letonia.

„Împreună, (Marea Britanie și Letonia) vor oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra și a câștiga acest război, pentru a se asigura că Putin eșuează în ambițiile sale ilegale și barbare”, a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, într-un comunicat, înaintea întâlnirilor cu aliații de la Bruxelles și Munchen ce vor avea loc săptămâna aceasta. (Reuters)

09:48Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat informațiile din presa occidentală potrivit cărora Rusia ar plănui să desfășoare arme nucleare în spațiu drept un alt truc al Casei Albe.

„Nu pot să comentez acest lucru în niciun fel. Să așteptăm această conferință (a asistentului președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan), dacă vor exista informații. Dar este clar că Casa Albă încearcă, în mod corect sau nu, să încurajeze Congresul să voteze legea de alocare a fondurilor (pentru Ucraina), asta este evident. Vom vedea ce trucuri va folosi Casa Albă – vom vedea”, a declarat el potrivit TASS.

09:27 Aderarea a Suediei la alianța militară NATO a întârziat și trebuie să aibă loc acum, a declarat joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în condițiile în care Ungaria a rămas singura care nu a ratificat-o.

„Orice întârziere suplimentară pune la grea încercare răbdarea tuturor”, a declarat Pistorius presei înainte de reuniunea miniștrilor NATO de la Bruxelles. (Reuters)

Rusia a atacat azi-noapte Kievul și alte orașe cu 26 de rachete, ar fi fost doborâte 13

09:18 Forțele aeriene ucrainene au anunțat că inamicul a atacat azi-noapte cu 26 de rachete de diferite tipuri:

  • 12 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55 lansate de pe avioane de aviație strategică T-95ms (de la baza Engels);
  • 6 rachete balistice Iskander-M/KN-23 (din Voronej);
  • 2 rachete de croazieră Kalibr (din Novorossiysk, Rusia);
  • 4 rachete ghidate de aviație X-59 (din regiunea ucraineană Zaporojie și din regiunea rusă Kursk);
  • 2 rachete antiaeriene ghidate S-300 (din regiunea rusă Belgorod – Federația Rusă).

Forțele aeriene și de apărare ucrainene au distrus 13 rachete de diferite tipuri:

  • 8 rachete de croazieră X-101/X-555/X-55
  • 1 rachetă balistică Iskander
  • 2 rachete de croazieră Kalibr
  • 2 rachete ghidate X-59.

09:04 Noi detalii despre atacul rusesc cu rachete, al doilea de luna aceasta: Potrivit autorităților au fost lovite instalații de infrastructură, clădiri de locuit și comerciale și au fost răniți cel puțin șase oameni în diferite părți ale țării. Forțele rusești au atacat șapte regiuni ucrainene, inclusiv capitala Kiev și orașele Dnipro, Zaporojie și Liov, potrivit armatei ucrainene.

„Un alt atac cu rachete asupra Ucrainei. Inamicul a vizat în special Kievul”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, adăugând că rachetele s-au apropiat de capitală din direcții diferite. Popko a precizat că apărarea aeriană a doborât toate rachetele care se apropiau de capitală și că nu s-au înregistrat pagube majore sau victime în Kiev.

În orașul Liov, în vestul țării, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia, a fost lovită o instalație de infrastructură, a declarat guvernatorul regional Maksym Kozytskyi. El a precizat că două persoane au fost rănite în urma atacului. De asemenea, au fost avariate case rezidențiale și mașini private.

Infrastructura a fost lovită, de asemenea, în regiunea Hmelnîțkăi din vest și în orașul Zaporojie din sud-est, au declarat oficialii regionali. Patru persoane au fost rănite, iar o școală și un magazin au fost, de asemenea, avariate în Zaporojie, au declarat autoritățile orașului. (Reuters)

Un ucrainean a fost salvat din Munții Oașului din România

08:56Ucrainean rătăcit în cea mai dificilă zonă din Munții Oașului, găsit epuizat fizic de Salvamont. „După o evaluare primară a stării de sănătate efectuată de către patrula Salvamont, victima a fost coborâtă în siguranţă la punctul de joncţiune stabilit cu SMURD Negreşti Oaş, după care cetăţeanul ucrainean a urmat procedurile legale care se impun în acesta situaţie”, a transmis Salvamont, fără a preciza dacă acesta era unul dintre cei care trec granița cu România pentru a scăpa de încorporare.

08:41 Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, căpitanul Dmytro Pletenchuk, a declarat că doar 5 din cele 13 nave de debarcare ale Flotei Mării Negre (BSF) pe care Rusia le avea la începutul invaziei la scară largă au rămas „în serviciu” și că „patru nave sunt în reparații, patru sunt distruse, iar cinci sunt încă în serviciu”.

Atacurile ucrainene care avariază și scufundă navele de debarcare ale BSF reduc și mai mult capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni amfibii, dar Institutul pentru Studiul Războiului continuă să evalueze că este puțin probabil ca Rusia să desfășoare o operațiune de debarcare în Ucraina, deoarece infanteria navală rusă este desfășurată pe teritoriul Ucrainei, iar campania de lovituri ucrainene din vara și toamna anului 2023 a reușit să împingă BSF în partea de est a Mării Negre.

Ucrainenii au lovit cu drone un depozit de petrol din Kursk

08:25 Vicepreședintele american Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken au o sarcină dificilă la Conferința anuală de securitate de la Munchen, care începe vineri: să-și reasigure aliații că Statele Unite rămân hotărâte să le susțină securitatea.

Harris și Blinken urmează să participe la reuniunea anuală de securitate la mai puțin de o săptămână după ce Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale, a declarat că nu va apăra aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

În ultimii ani, Biden a ales să nu participe la conferința anuală, dar Harris urmează să țină vineri un discurs important despre „importanța îndeplinirii rolului de lider global al SUA”, înainte de a se întâlni cu parlamentari americani, cu președintele ucrainean Volodimiyr Zelenski și cu cancelarul german Olaf Scholz. (Reuters)

08:03 Cel puțin o dronă ucraineană a lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, declanșând un incendiu la instalațiile de acolo, a declarat joi guvernatorul local pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra depozitului, a afirmat guvernatorul Roman Starovoit.

Occidentul va marca doi ani de război cu noi sancțiuni contra Rusiei

07:54 VIDEO Cu fratele și tatăl luați prizonieri, iar soțul ucis de ruși, Hanna din Odesa vede un singur final al războiului: reîntregirea Ucrainei în granițele din 1991.

La 21 de ani, Hanna din Odesa înțelege mai bine ca oricine dramele războiului: tatăl și fratele au fost luați prizonieri de ruși pe Insula Șerpilor, chiar pe 24 februarie 2022. Soțul, militar și el, a fost omorât la Zaporojie, în august 2023. Femeia vorbește, într-un interviu video pentru HotNews.ro, despre speranța de a-și vedea acasă rudele aflate în mâinile rușilor.

07:37 SUA, UE și alți parteneri au discutat despre sancțiunile impuse Rusiei în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, înainte de împlinirea a doi ani de la începutul războiului, iar un oficial american de rang înalt a spus că Washingtonul și aliații săi sunt pregătiți să impună sancțiuni „ferme”.

„Mulți dintre noi sunt pregătiți să lanseze pachete aniversare destul de ferme”, a declarat oficialul pentru Reuters, dar a refuzat să ofere detalii. Noile sancțiuni ar urma să vină în contextul în care SUA și aliații săi caută să mențină presiunea asupra Rusiei, ajutorul militar american acordat Ucrainei fiind din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.

Deși detaliile pachetelor de sancțiuni care să marcheze împlinirea a doi ani de la începutul invaziei nu au fost obiectivul principal al reuniunii de la Bruxelles, oficialul a declarat că SUA și partenerii săi au pregătite astfel de pachete.

Washingtonul și-a reiterat angajamentul de a aplica măsurile existente și de a coordona noi acțiuni în cadrul forumului coordonatorilor de sancțiuni cu reprezentanți din UE, Marea Britanie și Ucraina de la Bruxelles, a mai declarat oficialul.

Dacă va fi ales președinte, Trump îl va presa pe Zelenski să negocieze cu Putin

07:03UE impune sancțiuni asupra companiilor chineze care susțin industria de război a Rusiei: „O decizie fără precedent”.

O listă lungă de 91 de pagini care include o serie întreagă de companii chineze, care ar fi susținut și ar fi acordat sprijin economic Rusiei, angajate în conflictul împotriva Ucrainei, se află în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene, care lansează acum ipoteza unor sancțiuni grave împotriva Chinei, pentru a stopa ajutoarele și sprijinul preponderent tehnologic pentru industria de război rusă.

06:58 Bloomberg: Trump se gândeşte să facă presiuni asupra lui Zelenski ca să facă pace cu Putin, dacă va fi ales.

Donald Trump ia în considerare să facă presiuni pentru ca Ucraina să negocieze încheierea războiului cu Rusia, dacă va reveni la putere anul viitor, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect.

05:54 Vladimir Putin susține că a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase” în interviul cu Tucker Carlson.

Preşedintele rus a declarat că îi este recunoscător prezentatorului de televiziune american de dreapta Tucker Carlson pentru interviul acordat săptămâna trecută, dar a fost surprins de lipsa unor „întrebări tăioase”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro