Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 779: SUA interzic importul de metale din Rusia / Unul dintre oficialii militari de rang înalt ai Ucrainei și-a dat demisia / Olanda oferă Ucrainei ajutor militar de 1 mld. euro

HotNews.ro
Soldat rus in transee, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images
Soldat rus in transee, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

Cea mai mare termocentrală din regiunea Kiev a fost distrusă complet de ultimul atac aerian rusesc, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia e „obligată” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra obiectivelor rusești. Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege pentru a revizui normele ce guvernează modul în care armata mobilizează civili în rândurile sale. Rămâne neclar câți noi recruți vor putea fi mobilizați, dacă aceștia vor avea armele necesare și când anume vor fi lăsați la vatră militarii care se află pe front de la debutul războiului.

08:45Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 779 – LIVE pe HotNews.ro:

00:28Ucraina poartă „negocieri active” cu partenerii săi pentru a primi două baterii suplimentare Patriot și o baterie de rachete antiaeriene SAMP/T cu rază lungă de acțiune, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, relatează Kyiv Independent.

00:00 Statele Unite au interzis vineri importurile de aluminiu, cupru și nichel de origine rusă, a anunțat Departamentului Trezoreriei, relatează Reuters.

22:26China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova să-și intensifice producția de apărare prin cantități mari de utilaje profesionale, microelectronice, drone și tehnologie de rachete de croazieră, au declarat vineri oficiali americani, relatează Reuters.

22:12Piloții de vânătoare ucraineni s-au antrenat în Franța

Viitorii piloți de vânătoare ucraineni care probabil vor pilota avioane americane F-16 sunt instruiți în sudul Franței de către Forțele Aeriene franceze, a anunțat vineri ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat ziarului Ouest France.

Piloții primesc „o pregătire generală pe Alpha Jet (un avion militar franco-german), care le permite piloților ucraineni să dobândească elementele de bază ale pilotajului unui avion de vânătoare”, a precizat ministrul.

Mai mulți piloți ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire prealabilă în Marea Britanie, urmează în prezent o „pregătire avansată” timp de câteva luni pentru a învăța cum să piloteze un avion de vânătoare, potrivit unei surse militare, citată de AFP.

21:35 „Mii” de soldați ucraineni care nu au servit anterior în prima linie au fost trimiși în unități de luptă, a informat pe 12 aprilie Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, relatează Kyiv Independent.

Decizia a fost luată după o revizuire a unităților din Forțele Armate, ca parte a unui audit mai amplu al Ministerului Apărării asupra armatei.

20:23Colonelul Eero Rebo, șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare ale Estoniei, a declarat că Rusia continuă să desfășoare acțiuni de luptă active în Ucraina, în ciuda pierderilor semnificative, în timp ce trupele ucrainene se confruntă cu oboseală și lipsă de muniție, relatează Ukrainska Pravda.

„În ciuda pierderilor, Federația Rusă a menținut ritmul de avans și menține inițiativa în zona de luptă”, a declarat Rebo.

El a adăugat că principala problemă a Ucrainei este că nu a primit proviziile mari de muniție așteptate din Vest, iar trupele se confruntă din ce în ce mai mult cu oboseala.

Mașina unui fost ofițer SBU a explodat vineri după-amiază în nordul Moscovei

19:55Generalul-maior Andrii Kovalciuk, comandantul Comandamentului Operațional Pivden (Sud), și-a anunțat demisia și va trece la formarea personalului militar, relatează Ukrainska Pravda.

18:40Țările de Jos vor oferi Ucrainei sprijin militar în valoare un alt miliard de euro în acest an și au alocat 3 miliarde de euro pentru 2025, a declarat vineri prim-ministrul olandez interimar Mark Rutte, relatează Reuters.

Sprijinul suplimentar din 2024 duce suma totală pentru acest an la 3 miliarde de euro și va fi completată cu 400 de milioane de euro în ajutor pentru susținerea economiei Ucrainei, a spus Rutte într-o postare pe platforma de socializare X.

17:15Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Franței la Moscova, Pierre Lévy, după ce șeful diplomației franceze, Stéphane Séjourné, a declarat luni că Parisul nu mai vede niciun „rost” în a purta discuții cu Moscova, potrivit AFP.

17:00În timp ce Elveția urmează să găzduiască o conferinţă de dura două zile pe tema păcii în Ucraina, dar fără Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus vineri că acordul de pace nefinalizat între Rusia şi Ucraina la negocierile defăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul ar putea fi baza unor noi negocieri

16:13Mașina unui fost ofițer SBU a explodat vineri după-amiază în nordul Moscovei, a anunțat presa rusă de stat. Explozia ar fi fost provocată de un dispozitiv aflat sub autorurism, o Toyota Land Cruiser Prado, potrivit TASS. Proprietarul mașinii, care se afla la volan, a fost rănit.

15:06Valurile de atacuri ucrainene cu dronă asupra rafinăriilor ruseşti riscă să perturbe pieţele mondiale de produse petroliere, a apreciat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

14:12Procurorii belgieni au deschis un dosar privind interferența Rusiei în Parlamentul European după lansarea unor acuzații că parlamentari au fost plătiți să răspândească propaganda Kremlinului, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, citat de AFP.

Noua armă laser DragonFire ar putea fi folosită pentru a doborî dronele rusești pe front

13:20DragonFire, prima armă cu laser de înaltă precizie, testată cu succes de armata britanică ar putea fi transferată Ucrainei, după ce ministrul Apărării, Grant Shapps, a declarat că țara sa dorește să accelereze punerea în funcțiune a sistemului cu rază lungă de acțiune, potrivit The Moscow Times.

12:37VIDEO Trupe NATO trimise în Ucraina? „Cred că e musai, dacă vrem ca Ucraina să nu fie înfrântă”, spune cel mai cunoscut expert în spațiul ex-sovietic din România

Cât de plauzibilă este trimiterea de trupe NATO în Ucraina, ce rost are candidatura lui Iohannis și cât de importantă este funcția actuală a lui Mircea Geoană în Alianța Nord-Atlantică – sunt doar câteva dintre subiectele analizate de profesorul Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, într-un interviu pentru HotNews.ro.

12:26După luni de amânare, un republican de rang înalt din camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite a declarat că președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă pentru a avansa o finanțare pentru Ucraina printr-un pachet care s-ar abate de la ajutorul de 95 de miliarde de dolari al Senatului și care ar include mai multe cereri republicane, relatează Associated Press și The Guardian.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce privește un pachet de ajutor pentru Ucraina, nu doar din partea lui Joe Biden, care i-a mustrat în repetate rânduri pe republicani, ci și din cauza unei revolte în interiorul partidului, deoarece membri de extremă dreapta se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

„Nu s-a ajuns la niciun acord”, a declarat joi liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Steve Scalise. „Evident, ar trebui să se ajungă la un acord nu doar cu Casa Albă, ci și cu proprii noștri membri”.

Johnson urmează să se deplaseze vineri la clubul Mar-a-Lago din Florida pentru a se întâlni cu Donald Trump – care a declarat că ar negocia încheierea conflictului, în timp ce încearcă să împingă SUA către o poziție mai izolaționistă.

Johnson s-ar fi consultat cu Trump în ultimele săptămâni cu privire la finanțarea pentru Ucraina pentru a-i obține sprijinul – sau cel puțin pentru a-l împiedica să se opună în mod deschis pachetului.

Rusia trimite trupe din Orientul Îndepărtat în Ucraina pentru a suplini pierderile

11:56Rusia a expulzat un diplomat sloven, ca represalii, după ce Ljubljana a ordonat plecarea unui diplomat rus, a anunțat vineri Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Într-o declarație, ministerul a precizat că i-a transmis, de asemenea, emisarului Sloveniei că Ljubljana este responsabilă pentru ceea ce a numit „distrugerea relațiilor bilaterale” dintre cele două țări.

11:49Rusia trimite trupe din Orientul Îndepărtat în Ucraina pentru a suplini pierderile

Rusia trimite trupe din unitățile militare din Orientul Îndepărtat, inclusiv din Flota sa din Pacific, pentru a suplini pierderile suferite în Ucraina, a declarat vineri serviciul de informaţii militare al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Rusia a pierdut 451.730 de soldați care luptă în Ucraina începând cu 24 februarie 2022, potrivit Statului Major General al Ucrainei. Cifra indică numărul de luptători ruși care au fost uciși sau răniți și care nu se pot întoarce pe câmpul de luptă.

Serviciul rusesc al BBC, împreună cu Mediazona, o publicție independentă ruse, au confirmat identitatea a peste 50.000 de soldați ruși uciși în Ucraina până la începutul lunii aprilie. Se crede că numărul real al morților este mult mai mare.

Moscova desfășoară acum personalul Flotei Pacificului și al Armatei a 11-a a Forțelor Aeriene pentru a-și reface pierderile din Ucraina, potrivit serviciul militar de informaţii de la Kiev.

Flota Pacificului și Armata a 11-a a Forțelor Aeriene „nu au fost anterior implicate direct în ostilitățile împotriva Ucrainei”, potrivit GUR.

Comandantul Flotei Pacificului ar fi oprit rotațiile în Siria și trimite în schimb aproximativ 2.000 de oameni din Orientul Îndepărtat al Rusiei în Ucraina.

11:03Noul președinte al Finlandei Alexander Stubb și-a avertizat partenerii din NATO să fie mai puțin „beligeranți” în retorica lor împotriva Rusiei și să își pregătească mai degrabă armatele pentru un potențial conflict, scrie Financial Times.

Printre măsurile pe care alte țări europene ar trebui să le ia în considerare, Stubb a menționat conscripția, care este obligatorie în Finlanda.

10:56Cinci persoane au murit și alte 13 au fost rănite în atacul masiv rusesc de joi care a vizat 11 regiuni ucrainene, au declarat vineri autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.

Rusia a pierdut peste 451.000 de soldați

10:00Ucraina a anunțat vineri că Rusia a pierdut 451.730 de soldați de la începutul războiului, potrivit The Kyiv Independent.

840 de militari ruși ar fi murit doar în ultimele 24 de ore, conform armatei ucrainene.

09:23Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale de apărare aeriană au dejucat ceea ce a descris ca fiind o serie de tentative de „atacuri teroriste” desfășurate peste noapte de drone ucrainene asupra unor ținte din Rusia, informează Reuters.

Acesta a precizat într-o declarație că patru drone ucrainene au fost distruse deasupra regiunii ruse Rostov și una deasupra regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

08:58Ucraina a distrus 16 din cele 17 drone Shaed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, potrivit Forțele Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Dronele rusești au fost lansate de la Capul Chauda din peninsula Crimeea.

De asemenea, Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă teleghidată Kh-59 care a fost lansată din regiunea ocupată Donețk.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Nikoalev, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk, Vinița și Hmelnîțkîi.

08:35Atacurile cu drone rusești de peste noapte asupra regiunilor sudice ale Ucrainei au provocat vineri un incendiu la o instalație energetică din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat armata ucraineană prin intermediul Telegram, scrie Reuters.

Armata a precizat că resturi de drone au provocat incendiul de la instalația respectivă, serviciile de urgență continuând să lucreze la fața locului. Armata nu a raportat nicio victimă.

07:27Moscova a afirmat joi că discuţii privind Ucraina în absenţa Rusiei nu au niciun „sens”, după ce Elveţia a anunţat cu o zi înainte că va organiza o astfel de conferinţă în iunie fără reprezentare rusă, notează AFP. Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, a susținut președintele rus Vladimir Putin.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro