Sari direct la conținut

„O țintă militară legitimă”. Dmitri Medvedev face din nou amenințări la adresa lui Zelenski, deși tentative de asasinat au tot fost

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din Donețk, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din Donețk, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un obișnuit al declarațiilor belicoase, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”, relatează Kyiv Independent.

„(Zelenski) conduce deja un regim politic ostil Rusiei, care duce un război împotriva noastră”, a spus Medvedev într-un interviu publicat luni de agenţia de presă a statului rus, TASS.

„Și liderii țărilor care duc război sunt întotdeauna considerați o țintă militară legitimă”.

Potrivit lui Medvedev, Volodimir Zelenski a uzurpat de fapt puterea în ţară după anularea alegerilor prezidenţiale.

„El a scuipat pe Constituţia „ţării” sale, a ignorat Curtea Constituţională şi nici măcar nu a mers pe a prelungi mandatul, ci pe a uzurpa puterea supremă. El s-a acoperit cu frunza de smochin a unei decizii nearticulate a Radei Verhovna privind anularea alegerilor prezidenţiale în timp de război”, a subliniat Medvedev, potrivit News.ro.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina în februarie 2022, în Ucraina ar fi urmat să aibă loc alegeri legislative în octombrie 2023 şi alegeri prezidenţiale în martie 2024, mandatul lui Zelenski expirând în mai 2024. Însă în noiembrie anul trecut, Zelenski a anunţat că nu este momentul organizării de alegeri cât timp este în vigoare legea marţială.

Belicosul Dmitri Medvedev

Medvedev, care a fost președinte al Rusiei din 2008 până în 2012, a folosit în mod regulat un limbaj belicos în încercarea de a intimida Occidentul și Ucraina.

În februarie, Medvedev a amenințat că Rusia va folosi arme nucleare împotriva SUA, Regatului Unit, Germaniei și Ucrainei dacă Moscova pierde controlul asupra întregului teritoriu al Ucrainei pe care îl ocupă în prezent.

Medvedev a spus și că „românii nu sunt o națiune” și că solicitarea de a cere restituirea Tezaurului României este o „obrăznicie”. În pofida acestei declarații, în aprilie 2023 spunea că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în acest context „aspiraţii” ale Poloniei, Ungariei şi României.

Medvedev a prezentat pentru prima oară o hartă cu statul ucrainean divizat între vecini în iulie 2022, harta de la momentul respectiv arătând, la fel, că regiunile Vinița și Cernăuți ar aparține României, în timp ce estul Ucrainei, cu orașe precum Liov, Ternopil și Jîtomir ar fi anexate de Polonia.

Zelenski, ținta mai multor tentative de asasinat

De la începutul invaziei la scară largă, Zelenski a fost ținta mai multor tentative de asasinat. Numai într-o săptămână din 2022, Zelenski ar fi scăpat după trei tentative de asasinat, potrivit The Times.

Totodată, Zelenski a declarat anul trecut că era la curent cu cel puţin ”cinci sau şase” comploturi de asasinat dejucate împotriva sa, potrivit news.ro.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la începutul lunii mai 2024, că a descoperit o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei care plănuiau să-l asasineze pe Zelenski și alți oficiali de rang înalt în Ucraina.

Ulterior, Zelenski l-a demis pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul Serviciului de protecţie şi pază).

Cu o lună înainte, un cetățean polonez a fost reținut după ce a fost acuzat că s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe președintele Ucrainei, în timpul vizitei acestuia în Polonia.

În ceea ce privește numeroasele tentative eșuate ale Rusiei de a-l asasina, președintele ucrainean a declarat că acestea îi amintesc de faimosul film „Ziua cârtiței” din 1993 în care Bill Murray a jucat rolul unui bărbat care retrăiește în fiecare zi aceleași evenimente cotidiene.

Zelenski a comparat de mai multe ori tentativele de asasinare a sa cu filmul respectiv, inclusiv într-un interviu acordat la câteva luni după începerea invaziei rusești.

Luni, 20 mai, se împlinesc cinci ani de la învestirea preşedintelui Volodimir Zelenski, care a fost ales în 2019 cu un scor record, de peste 73 la sută din voturi în al doilea tur de scrutin, electoratul dorindu-şi atunci eradicarea corupţiei endemice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro