Sari direct la conținut

Aproape 30% din populația Ucrainei trăiește în sărăcie, pe măsură ce războiul se prelungește, arată un raport al Băncii Mondiale / Cum ar fi arătat cifrele fără sprijinul financiar extern

HotNews.ro
Localnicii primesc mâncare gătită, livrată prin intermediul „Trenului Alimentelor”, în gara din Izium, regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, 24 noiembrie 2023, Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform / Abaca Press / Profimedia
Localnicii primesc mâncare gătită, livrată prin intermediul „Trenului Alimentelor”, în gara din Izium, regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, 24 noiembrie 2023, Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform / Abaca Press / Profimedia

Numărul ucrainenilor care trăiesc în sărăcie a crescut, începând din 2020, cu 1,8 milioane de oameni, ajungând la un total de aproximativ 29% din populație, în timp ce invazia invazia rusă declanșată în 2022 continuă să devasteze economia țării, arată un raport al Băncii Mondiale, citat joi de Reuters.

Situația ar fi fost mult mai gravă dacă Ucraina nu ar fi primit un sprijin bugetar extern substanțial pentru plata pensiilor, acordate pentru limita de vârstă, și a salariilor profesorilor, medicilor și altor persoane, potrivit lui Arup Banerji, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est.

„Dacă partenerii internaționali, în special SUA, nu s-ar fi înghesuit cu resurse special destinate acestor cheltuieli sociale, atunci ar mai fi fost încă trei milioane de oameni în sărăcie”, a declarat el, într-un interviu acordat agenției de presă.

Raportul Băncii Mondiale, bazat pe sondaje telefonice lunare care au implicat 2.000 de gospodării, estimează că aproximativ 9 milioane de ucraineni trăiau în sărăcie anul trecut.

În prezent, populația totală a țării este estimată la aproximativ 32 de milioane de locuitori.

„O veste fantastică”

Creșterea populației afectate de sărăcie a fost determinată de scăderea numărului de locuri de muncă, mai mult de o cincime dintre adulții care lucrau înainte de război pierzându-și jobul, conform aceluiași raport.

Raportul mai remarcă că aproape un sfert dintre ucrainenii intervievați nu au avut suficienți bani pentru a cumpăra alimente la un moment dat în iunie 2023, deși revenirea creșterii economice și încetinirea inflației au contribuit la îmbunătățirea securității alimentare în a doua jumătate a anului.

Banerji a afirmat că adoptarea de către SUA a noului pachet de finanțare pentru Ucraina, după luni de amânări, a fost o veste „fantastică” ce va contribui la asigurarea capacității Ucrainei de a menține plățile pentru salarii, pensii și asistență socială.

Raportul mai arată că 85-92% dintre clinicile de sănătate din Ucraina erau încă pe deplin operaționale în 2023, în ciuda atacurilor rusești în derulare.

Raportul precizează că cel puțin 89% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani au rămas, de asemenea, la școală, deși, în zonele în care se dau lupte active, 72% dintre acești elevi urmau cursuri în format online.

De asemenea, sondajul arată că 97% din pensiile pentru limită de vârstă și 85% din sumele pentru asistență socială au fost plătite la timp, un factor-cheie care a împiecat ca și mai multe persoane să fie afectate de sărăcie.

Potrivit studiului, pensiile și alte tipuri de asistență socială au contribuit, în gospodăriile vulnerabile, la compensarea pierderii locurilor de muncă.

Banerji a precizat că cea mai mare provocare a Ucrainei rămâne securitatea și încheierea războiului, dar că oficialii ucraineni au făcut o treabă excelentă în ceea ce privește gestionarea economiei în aceste circumstanțe.

„Dar nu am văzut niciodată un guvern care să fi făcut atât de mult cu atât de puțin”, a punctat directorul regional al Băncii Mondiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro