Strategia de trecere la televiziunea digitala s-a schimbat. Autoritatile tot mai cred ca 14 programe TV vor putea fi receptionate gratuit in 2009
Strategia de trecere la televiziunea digitala, care prevedea acordarea a doua multiplexuri prin care sa se transmita gratuit 14 programe TV in format digital terestru pana la 1 august, a fost modificata, a anuntat marti Marius Fecioru, secretar de stat in ministerul Comunicatiilor. Noua strategie, care va fi promovata prin Hotarare de Guvern in aceasta luna, nu mai are termene exacte de acordare a multiplexurilor, decizia in acest caz revenind doar CNA, dar autoritatile inca mai doresc acordarea acestor frecvente pana la sfarsitul acestui an.
Cum Senatul a intrat in vacanta fara a aproba proiectul de lege de modificare a Ordonantei 181/2008 care revizuia Legea audiovizualului si care includea si planurile de trecere la televiziunea digitala, strategia facuta de minister va respecta Ordonanta 181/2008 fara amendamentele aduse in Parlament.
„Strategia publicata initial a fost facuta in ideea ca ordonanta 181 modificata va trece prin lege. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat si am fost nevoiti sa modificam toata strategia. In noua strategie practic nu mai avem o obligativitate de „pana la” pentru cele doua multiplexuri, radiodifuzorul putandu-se prezenta, cand doreste, la CNA. Dupa adoptarea strategiei prin hotarare de guvern se pot atribui multiplexurile, dupa principiul alocarii de programe in format analogic. Doar CNA se ocupa acum de acordarea acestor licente. Dorim insa ca cele doua multiplexuri sa fie acordate pana la sfarsitul acestui an”, a declarat Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI, in cadrul evenimentului de lansare a Asociatiei pentru Comunicatii Digitale.
Arbitrul telecom: Acordarea multiplexurilor de CNA, o solutie nefericita
Strategia anterioara de trecere la televiziunea digitala prevedea ca procedura de selectie pentru acordarea primelor doua multiplexuri sa fie facuta de catre arbitrul telecom (ANCOM), iar programele TV care puteau fi receptionate erau stabilite de CNA.
Catalin Marinescu, seful arbitrului telecom, crede ca solutia acordarii multiplexurilor de catre CNA este nefericita.
„Ordonanta in forma actuala limiteaza din pacate atributiile ANCOM in atribuirea primelor doua multiplexuri. Ordonanta 181, care e in vigoare, prevede o alta modalitate de atribuire a multiplexurilor, care a foarte apropiata de cea de atribuire a licentelor de televiziune analogica, de genul – un furnizor de programe audiovizual poate opta pentru un operator de multiplex, ceea ce nu cred ca e cea mai fericita solutie, dar este in vigoare. Rezerva mea vine tocmai din faptul ca cele doua sunt principial diferite. Daca in televiziunea analogica unui program audiovizual ii corespunde o frecventa, la digitala vor fi sapte furnizori de programe care vor trebui cumva dupa procedura CNA-ului sa stabileasca cine va fi operatorul de multiplex”, a spus Marinescu.
Asociatia cablistilor ameninta cu atac in instanta daca subventiile de stat vor depasi cadrul concurential
Conform datelor ANCOM, transmisia semnalului digital terestru va viza circa 23% din gospodariile din Romania, respectiv 1,4 milioane de gospodarii care receptioneaza televiziune prin antena terestra si circa 400.000 de gospodarii care nu au nici un fel de semnal TV. Restul gospodariilor au servicii TV prin cablu, satelit si IP TV, nefiind afectati de trecerea la digital.
Strategia ministerului prevede implementarea unui model european de subventionare a familiilor sarace, prin acordarea unui voucher „care nu e restrictiv la achizitionarea unui set-up box de tip DBV-T, ci este un echipament de receptie digital”, potrivit declaratiilor lui Marius Fecioru. Datele ministerului referitoare la populatia saraca din Romania iau in calcul circa un milion de gospodarii in aceasta situatie.
Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) aminteste ca daca semnalul analogic poate fi receptat de mai multe televizoare printr-un singur abonament, semnalul digital terestru necesita acordarea de receptoare pentru fiecare televizor.
„Digitalul are acest mare impediment ca trebuie sa ofere abonatului cate un receptor pentru fiecare televizor. Si de aici ofertele tot mai agresive ale operatorilor de cablu de a oferi a treia sau a patra cutie digitala in cadrul aceluiasi abonament. E clar ca ne va afecta. Astept cu interes sa vad in ce masura autoritatile vor favoriza o dezvoltare digitala din subventii. Suntem in pozitia in care sa atacam astfel de subventii in masura in care vor depasi un cadru concurential corect”.
Pambuccian: Impunerea unor tehnologii prin subventii de stat este gresita
Deputatul Varujan Pambuccian sustine, de asemenea, ca statul nu ar trebui apela la subventii in implementarea unor tehnologii.
„Toata lumea isi pune problema unei subventii. Cine da banii? Statul. Nu. Aici statul are de gestionat o resursa limitata care e un spectru si asta e singura treaba pe care ar trebui s-o faca. In rest avem tehnologii care pot concura liber pe piata, daca una e mai buna se va impune de la sine. Ideea de a impune o tehnologie, si subventia de stat e o metoda, este gresita. Ideea buna e sa scoatem toate frecventele neutru din punct de vedere tehnologic si sa-i lasam pe operatori sa puna orice tehnologie cred ei ca va avea succes”, spune Pambuccian.
Potrivit acestuia intrebarea cu adevarat importanta este „daca exista un interes real si nesubventionabil al televiziunilor comerciale pentru a face pasul acesta?”.
Alin Petran, Realitatea TV: Nu cred ca e vreun grup de media in Romania care sa achite integral costurile distributiei televiziunii digitale terestre
Alin Petran, director retea Realitatea TV, sustine ca procentul de 23% din gospodarii reprezinta patura saraca a romanilor si ca grupurile media nu sunt pregatite sa investeasca in acest proiect.
„Cei 23% reprezinta patura saraca si pentru ei va fi din pacate foarte greu. Probabil ca cei din Parlament se vor gandi la un moment dat ca gresesc punand stop unui proiect de dezvoltare, si vor vota legea, se vor organiza licitatii pe care le vor castiga operatori. Dar apoi, cine va plati acesti operatori? Cine va plati serviciile? Nu cred ca in acest moment oricare grup media din Romania isi va permite sa achite integral costurile unei astfel de distributii. Costurile pentru acest carrier vor fi imense. Nu cred ca e vreun grup media capabil sa plateasca o taxa reala”, a precizat Alin Petran.
In Europa, mai multe tari au incetat deja transmisia de analogic
Potrivit datelor ANCOM, Luxemburg, Olanda, Finlanda, Suedia, Germania si Belgia au incetat deja emisia TV analogica. Romania se situeaza printre tarile care si-au luat obligatia de inceta emisia semnalului analogic pana la 1 ianuarie 2012. In cazul nerespectarii acestei obligatii, Romania risca deschiderea unei proceduri de incalcare a dreptului comunitar (infringement).