Sari direct la conținut

Studiu: IMM-urile din Romania sunt printre cele mai optimiste din regiune in legatura cu efectele crizei

HotNews.ro

Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania sunt pe locul al doilea in regiune in ceea ce priveste optimismul in legatura cu efectele crizei financiare, dupa cele din Austria, potrivit NewsIn care citeaza un sondaj IMAS facut public de Banca Comerciala Romana (BCR). In clasamentul privind optimismul IMM-urilor, Romania este urmata de Rusia si Slovacia, pe ultimul loc clasandu-se Ucraina.

„Este posibil ca optimismul din Romania sa fie motivat de potentialul mare de crestere pe care il au IMM-urile din tara, dar si din regiune”, a spus Helge Boschen Broker, director in cadrul ZEB, companie germana de consultanta in domeniul serviciilor financiare, care a realizat un alt studiu legat de potentialul IMM-urilor in Europa Centrala si de Est.

Cu toate acestea, conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 90% din IMM-urile din Romania sustin ca au avut vanzari mai mici in acest an, iar mai mult de jumatate dintre ele au inregistrat o scadere a afacerilor cu 21-50%.

De asemenea, 16% din respondenti au mentionat fiscalitatea excesiva si dobanzile mari ca principali factori de constrangere in actualul context economic.

„Cu siguranta, Romania nu este cea mai ieftina tara din punctul de vedere al finantarii bancare, dar nivelul preturilor nu este excesiv. Preturile (serviciilor financiare) vor scadea, insa, odata ce Romania se va apropia de standardele Uniunii Europene”, a mai spus Boschen Broker.

Conform studiului IMAS, 74% dintre bancherii din Europa Centrala si de Est considera ca impactul crizei financiare este cea mai mare amenintare pentru activitatea bancara pe segmentul IMM si 50% din ei sustin ca principalul factor care pericliteaza expunerea bancilor pe segmentul IMM este mediul macroeconomic actual.

O alta preocupare a majoritatii bancilor din Europa Centrala si de Est este scaderea brusca a vanzarilor, dupa ce IMM-urile nu au mai indeplinit conditiile tot mai stricte ale bancilor pentru aprobarea finantarilor, dar si scaderea cererii de produse bancare.

Studiul IMAS mai arata ca 15% din bancile incluse in studiu si-au vandut deja portofoliul de credite neperformante, iar alte 25% intentioneaza sa o faca.

Pe de alta parte, studiul evidentiaza ca in Romania densitatea IMM-urilor este mult mai redusa fata de media Uniunii Europene, cu 20 de astfel de companii la 1.000 de locuitori, comparativ cu 50 de firme la 1.000 locuitori, cat este media UE.

Valoarea medie adaugata la nivelul IMM-urilor este mult mai scazuta in tarile Europei de Est decat in Europa Occidentala, mai arata studiul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro