SUA: Inteligența artificială nu poate depune brevete, decide un judecător
Un judecător american a decis că un sistem de inteligență artificială (AI) nu poate depune un brevet, un subiect care este viu dezbătut în cercurile de tehnologie datorită progreselor în programele sale de computer capabile să învețe și să inoveze, scrie AFP.
„Poate o mașinărie bazată pe inteligență artificială să fie un + inventator + conform legii brevetelor? (…) Răspunsul este în mod clar nu”, a decis judecătoarea Leonie Brinkema, într-o decizie publicată joi.
Ea susține în special că legea americană impune ca un individ să depună un jurământ atunci când își face cererea și că un individ este, prin definiție, o persoană umană.
Reclamanții intenționează să facă apel.
„Credem că declararea unei AI ca inventator este în concordanță atât cu vocabularul, cât și cu intenția” legii brevetelor din SUA, a răspuns Ryan Abbott, director al Proiectului inventator artificial și avocat pentru Stephen Thaler, care a depus plângerea împotriva Oficiului de Proprietate Intelectuală , atașat Ministerului Comerțului.
„Această decizie riscă să împiedice protecția invențiilor generate de AI și deviază de la deciziile recente ale unei instanțe federale din Australia”, a continuat el.
„Acest lucru înseamnă că, pentru moment, protecția prin brevet pentru acest tip de invenție este disponibilă numai în afara Statelor Unite.”
Avocatul conduce o bătălie internațională pentru a obține recunoașterea faptului că un computer poate fi considerat un creator.
În Africa de Sud, el a reușit astfel să depună un brevet – pentru un recipient cu alimente – în numele „DABUS” (Instrument pentru trambulina autonomă a conștiinței unificate).
„AI a creat invenția, nu eu, așa că ar fi inexact să fiu înregistrat ca inventator”, subliniază pentru AFP Stephen Thaler, inginerul care a dezvoltat mașina numită DABUS, al cărei scop este să inventeze lucruri.
Inteligența artificială se referă la software-ul de auto-învățare, bazat pe rețele neuronale care încearcă să imite modul în care funcționează inteligența umană. Este utilizat în special pentru a procesa munți de date într-un timp record.
Sistemele de computer de acest tip sunt utilizate pe scară largă în multe aplicații de zi cu zi, de la rețelele sociale până la diagnosticarea medicală și se află în centrul tehnologiilor în curs de dezvoltare, cum ar fi mașinile autonome.
Însă din ce în ce mai multe întrebări fundamentale sunt puse în ceea ce privește responsabilitatea.
În Australia, la începutul lunii august, judecătorul Jonathan Beach a declarat că „doar un om sau o persoană juridică poate fi proprietar sau titular de brevet (…) Dar este o greșeală să deducem că un inventator este neapărat om”, potrivit site-ul specializat în proprietatea intelectuală ipwatchdog.